„Ši katastrofa jau arti“: atskleidė, kaip V. Putinas gali sunaikinti Vakarų demokratiją – neprireiks net tankų

Kad galutinai palaidotų ES ir NATO kartu su visomis demokratinėmis institucijomis, Vladimirui Putinui nebūtina įvesti Rusijos tankų į Berlyną ir Paryžių.

V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V.Putinas.<br>Scanpix.
V.Putinas.<br>Scanpix.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
G. Meloni.<br>EPA-ELTA nuotr.
G. Meloni.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Le Pen ir V. Orbanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. Le Pen ir V. Orbanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jun 1, 2024, 11:45 AM

Kremliaus pastangomis Europoje didėja „stiprios rankos“ valstybės vadovo poreikis, todėl Vakarų demokratijos mirtis nebėra kažkas fantastiško. Tokią nuomonę britų leidinio „The Telegraph“ puslapiuose išsakė istorikas ir buvęs politinis patarėjas Thomas Clausenas.

Analitikas pažymi, kad V.Putino išsakytas tezes iš dalies kartoja Vakarų dešiniųjų ir kraštutinių dešiniųjų partijų, tokių kaip Vokietijos AfD, Austrijos FPÖ ir net JAV Respublikonų partijos radikalusis sparnas, atstovai. Th.Clauseno teigimu, „ypatingas Kremliaus mišinys“ – rusiškojo šovinizmo ir fašizmo mišinys, žinomas „rašizmo“ terminu, tampa „eksporto hitu“ Vakaruose.

„Jei V.Putinas laimės Ukrainoje, tikėkitės, kad ši nuodinga ideologija plis“, – perspėja apžvalgininkas.

Atlikdamas trumpą ekskursą į istoriją, Th.Clausenas primena, kad po Vakarų demokratijų pergalės Pirmajame pasauliniame kare žemyne prasidėjo fašistinės ideologijos bumas, o Europoje beveik neliko demokratinių šalių dar prieš Hitleriui pradedant savo užkariavimus. Pasak apžvalgininko, Vakarų lyderiai per daug pasikliauja technologiniu pranašumu ir NATO branduoliniu skėčiu, ignoruodami informacinį ir ideologinį hibridinio karo aspektą.

„Raktas į V.Putino pergalę slypi ne totaliniame kare prieš NATO, o nekarinių ginklų panaudojime ir demokratinių valstybių pakirtime. Trumpai tariant, V.Putinas laimės tada, kai liberalios demokratijos valstybės praras norą kovoti – o ta diena gali būti katastrofiškai arti“, – sako Th.Clausenas.

Jis pabrėžia, kad Rusijos viduje propaganda ruošia žmones karui ir genocidui, o Vakaruose V.Putiną palaikantys balsai smerkia „karo kurstytojus“, kurie duoda Ukrainai ginklus gintis nuo rusų.

„Melagingi „tautinio atgimimo“ ir „tradicinių vertybių“ pažadai patinka nusivylusiems konservatoriams Vakaruose, o kairieji džiugiai maitinasi antiamerikietiškumu ir antikapitalizmu. Kaip parodė pastarojo meto [studentų] protestai, jie netgi yra pasirengę remti tokias teroristines grupuotes kaip „Hamas“, – rašo apžvalgininkas.

Th.Clausenas mano, kad Rusijos naratyvų skverbimasis į Europos ir JAV opozicinių jėgų retoriką gali pasirodyti esąs „protingiausia V.Putino investicija“. Istorikas taip pat nurodo blogiausią „demokratinio pasaulio pabaigos“ scenarijų.

„V.Putinas nugali Ukrainą ir žengia link Moldovos bei Suvalkų koridoriaus, D.Trumpas išveda JAV iš NATO, o vienintelę Europos branduolinio atgrasymo priemonę – Prancūzijos branduolinius ginklus – kontroliuoja [prorusiška dešinioji populistė Marine] Le Pen. Dėl to Europos rytinis flangas taptų pavojingai pažeidžiamas“, – teigia apžvalgininkas.

Dešiniųjų jėgų konsolidacija Vakaruose

Prancūzijos dešinioji populistė Marine Le Pen kreipėsi į dešiniųjų pažiūrų Italijos ministrę pirmininkę Giorgią Meloni su prašymu sudaryti dešiniųjų supergrupę kitame Europos Parlamente. Šiam raginimui jau pritarė vienas ryškiausių Europos nacionalistų, dabartinis Vengrijos lyderis Viktoras Orbanas.

Tuo tarpu ne tik Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas tikisi Donaldo Trumpo pergalės per lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus. Tokių pat vilčių turi ir dabartinis Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kuris taip pat priklauso dešiniajai politinio spektro pusei.

Parengta pagal „The Telegraph“ ir UNIAN inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.