Rusijai planuojant karinį paradą, medikai perspėja apie didelę grėsmę: gali nušluoti mirčių nuo COVID-19 banga

Antrajame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge, kuriame gyvena 4,9 mln. žmonių, šį sekmadienį Rusijos karinio jūrų laivyno dienos proga suplanuotas milžiniškas karinis paradas.

Stebimasi, kad paradas planuojamas taip, tarsi mieste „nėra pandemijos, nėra perpildytų ligoninių ir skubiosios pagalbos priėmimo skyrių, kur sergantieji guldomi koridoriuose“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Stebimasi, kad paradas planuojamas taip, tarsi mieste „nėra pandemijos, nėra perpildytų ligoninių ir skubiosios pagalbos priėmimo skyrių, kur sergantieji guldomi koridoriuose“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Sankt Peterburge rengiamas paradas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Sankt Peterburge rengiamas paradas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Maskva

Jul 24, 2021, 7:23 PM

Miesto valdžios teigimu, „palyginti su ankstesniais, tai bus didžiausias ir įspūdingiausias“ renginys.

Tačiau Rusijos sveikatos apsaugos ekspertai įspėja, kad po parado miestą gali nušluoti mirčių nuo koronaviruso banga.

Laikraštis „Novaja gazeta“ cituoja Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu, kad parade pasirodys visų laivynų pajėgos, taip pat – buriniai laivai, pasienio tarnybos kateriai. Numatomas iškilmingas 54 laivų plaukimas, tarp jų bus fregatos iš Indijos, Irano ir Pakistano. Parade iš viso dalyvaus 4000 kariškių.

O po oficialiosios dalies dangumi virš Sankt Peterburgo praskris 48 lėktuvai ir sraigtasparniai.

Pasak „Novaja gazeta“, viskas planuojama taip, tarsi mieste „nėra pandemijos, nėra perpildytų ligoninių ir skubiosios pagalbos priėmimo skyrių, kur sergantieji guldomi koridoriuose arba laukia atsilaisvinančios lovos sėdėdami ant kėdžių, nėra naujienų socialiniuose tinkluose, kiekvieną dieną pranešančių apie naujus užsikrėtimus ir mirtis“.

O iš tiesų, kaip teigia Sankt Peterburgo tarybos narys Borisas Višnevskis, didmiestyje pusantro mėnesio siaučia akivaizdi trečioji pandemijos banga, prie kurios kilimo tiesiogiai prisidėjo valdžia. Buvo rūpinamasi ne kova su koronavirusu, o kaip kuo geriau surengti Ekonomikos forumą (birželio 2–5 d.), Europos futbolo čempionato mačus (birželio 12–21 d.) ir tradicinę abiturientų šventę „Raudonosios burės“ (birželio 25 d.)

Per tą laiką sergamumas išaugo maždaug pustrečio karto – nuo 800 iki 2000 užsikrėtimų per dieną. O šuolis prasidėjo būtent po to, kai mieste šėlo minios futbolo sirgalių (aišku, be apsauginių kaukių) ir šventėje smaginosi tūkstančiai mokyklas baigusių jaunuolių.

Todėl dabar ne be pagrindo keliamas klausimas: įsivaizduokite, kas dėsis per karinio jūrų laivyno paradą, kai daugybė mieste vasarą leidžiančių vaikų už rankos temps savo tėvus pažiūrėti laivų.

Kai esant karštam orui Nevos upės krantines užtvindys dešimtys tūkstančių (o gal ir daugiau) žmonių, sunkiai tikėtina, kad bent reikšmingesnė jų dalis pasistengs dėvėti kaukes, ir to nepajėgs sukontroliuoti jokie pareigūnai.

„Jau ruoškite karstų atsargas“, – niūriai juokauja grandiozinio parado skeptikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.