Donaldo Trumpo sprendimas susprogdino politinį užtaisą

Netikėtas JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas atleisti Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey sukėlė šoką. Dabar spėliojama, kaip tai gali atsiliepti pačiam Amerikos lyderiui.

JAV Federalinio tyrimų biuro direktoriaus J.Comey atleidimas sukėlė tiek politikų, tiek paprastų amerikiečių pasipiktinimo bangą ir jie patraukė į gatves protestuoti prieš D.Trumpo sprendimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV Federalinio tyrimų biuro direktoriaus J.Comey atleidimas sukėlė tiek politikų, tiek paprastų amerikiečių pasipiktinimo bangą ir jie patraukė į gatves protestuoti prieš D.Trumpo sprendimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ana Daukševič („Lietuvos rytas“)

May 13, 2017, 6:19 PM

Prezidentas D.Trumpas buvo kategoriškas: „J.Comey nesugeba vadovauti FTB.“ Nors dar šių metų pradžioje JAV lyderis negailėjo jam gerų žodžių, o anksčiau pagyrė ir už Hillary Clinton laiškų skandalo tyrimą.

Bet dabar D.Trumpas kritikavo J.Comey ir aiškino, kad FTB vadovo atleidimas iš pareigų buvo susijęs su tuo, kaip jis vykdė D.Trumpo priešininkės rinkimuose demokratės H.Clinton elektroninio pašto skandalo tyrimą.

Viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus aiškino, kad J.Comey atleidimas nėra toks jau netikėtas, nes FTB vadovas seniai užsitraukęs tiek demokratų, tiek respublikonų nemalonę.

Tačiau šis sprendimas D.Trumpui gali atsirūgti.

Vadovas nebus sugniuždytas

J.Comey iš FTB direktoriaus posto išėjo iškelta galva. Apie savo atleidimą sužinojęs iš televizijos reportažo jis turėjo patirti tikrą šoką, bet atsisveikinimo laiške kolegoms rašė, kad jam viskas bus gerai ir D.Trumpo sprendimas jo nesugniuždys.

„Esu įsitikinęs, kad prezidentas gali atleisti FTB direktorių dėl bet kokios priežasties arba jos neturėdamas. Negaišiu laiko analizuoti šį sprendimą ar tai, kaip jis buvo įvykdytas. Aš tikiuosi, negaišite ir jūs – tai jau atlikta, ir man viskas bus gerai, nors labai pasiilgsiu jūsų ir šios misijos“, – sakoma J.Comey laiške agentams ir kolegoms.

FTB darbuotojus jis ragino toliau tęsti darbą, nepaisant skandalo, kilusio dėl jo atleidimo.

FTB man palikti sunku dėl žmonių, kurie drauge kuria tą Amerikos uolą“, – rašė J.Comey.

Atrodo, kad jis įsitikinęs, jog jo atleidimas – politinis sprendimas.

Tačiau D.Trumpas laikosi savo nuomonės. Socialiniame tinkle „Twitter“ jis parašė, kad J.Comey esą „Vašingtone prarado beveik visų pasitikėjimą“ ir dėl to buvo atleistas. Maža to, JAV prezidentas pridūrė: „Kai viskas aprims, jie man padėkos!“

Pasipylė kaltinimų banga

J.Comey atleidimu pasipiktinę demokratai pareiškė, jog FTB darbas dabar bus beviltiškai sukompromituotas, ir pareikalavo, kad būtų paskirtas specialusis prokuroras, panašus į paskirtus per Richardo Nixono „Watergate“ skandalą arba prieš Billo Clintono apkaltą. Jis turėtų ištirti galimas D.Trumpo kampanijos ir Rusijos sąsajas.

Tačiau Baltieji rūmai šią idėją atmetė ir aiškino, kad FTB direktoriaus atleidimas niekaip nesusijęs su biuro vykdomu tyrimu dėl Rusijos.

„Nemanome, kad tai būtina“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders.

„Pirmasis klausimas, į kurį turi atsakyti D.Trumpo administracija, – kodėl dabar? Žinome, kad FTB tiria Rusijos įtaką prezidento rinkimams, žinome, kad tyrimą atlieka ir Senatas. Žinome, kad FTB aiškinasi, ar nebuvo ryšio tarp Rusijos ir D.Trumpo kampanijos.

Tai labai rimti įtarimai. Galbūt šie tyrimai jau priartėjo pernelyg arti D.Trumpo?“ – kalbėjo Ch.Schumeris.

Pasak jo, FTB tyrimas turi būti vykdomas ir toliau.

Kritikos D.Trumpui negaili ir kai kurie respublikonai. Šiai partijai priklausanti senatorė Lindsey Graham tikino, kad D.Trumpas labai klysta, jei tikisi, jog, pašalinus J.Comey, tyrimas bus sustabdytas.

Vargu ar D.Trumpas tikėjosi tokios kritikos lavinos iš abiejų partijų narių.

Su tuo sutinka ir viešųjų ryšių specialistas M.Katkus.

„Turime įdomią situaciją – J.Comey nebuvo mėgstamas nei respublikonų, nei demokratų. Jis buvo mėgstamas nebent pačiame FTB.

Todėl D.Trumpas, atleisdamas J.Comey, turbūt tikėjosi, kad jo per daug intensyviai nepuls ginti nei demokratai, nei respublikonai. Bet atrodo, kad šokas dėl šio atleidimo nuvilnijo per Vašingtoną“, – kalbėjo M.Katkus.

Užsitraukė demokratų nemalonę

J.Comey susikūrė karjerą demonstruodamas savo nepriklausomybę nuo jį paskyrusios partijos atstovo.

Jis išgarsėjo dar 2007 metais, kai prieš respublikonų valią pradėjo tyrimą dar būdamas jų paskirtu pareigūnu.

„Taip jis tapo žmogumi, žinomu dėl to, kad nedaro jokių nuolaidų savo sąžinei. Kurį laiką jis juokais net buvo vadinamas demokratų labiausiai mėgstamu respublikonu“, – sakė M.Katkus.

Tačiau demokratų palankumas jam baigėsi, kai likus savaitei iki JAV prezidento rinkimų J.Comey pareiškė atnaujinąs tyrimą dėl H.Clinton laiškų skandalo.

Demokratai mano, kad J.Comey veiksmai prieš H.Clinton buvo esminiai, neleidę jai laimėti rinkimų.

„Ar taip buvo iš tiesų, galima ginčytis. Bet faktas yra tas, kad J.Comey pareiškimas, jog jis atnaujina H.Clinton laiškų skandalo tyrimą, ir vėliau išplatinta informacija, kad FTB viską ištyrė ir nieko nerado, buvo laikomas dideliu spjūviu demokratams į veidą“, – kalbėjo viešųjų ryšių specialistas.

Daug J.Comey sprendimų buvo vertinama dviprasmiškai, kartais jis netgi būdavo kaltinamas politikavimu. O jo viešas H.Clinton pabarimas dėl neatsargaus elgesio su savo elektroninio pašto laiškais buvo beprecedentis.

„Paprastai apie FTB vadovus sakoma, kad jie turi būti matomi, bet negirdimi. Jėgos struktūrų vadovai paprastai nepolitikuoja.

J.Comey laikėsi radikalaus viešumo nuostatos. Apie tai, kas vyksta, jis pranešdavo viešai, nekreipdamas dėmesio į galimas politines pasekmes. Taip jis, jo paties suvokimu, tarnavo valstybei.

Tačiau lygiai taip pat jis surado nemažai priešų“, – komentavo M.Katkus ir pridūrė, kad J.Comey ir D.Trumpo santykiai taip pat buvo sudėtingi, nors JAV prezidentas kurį laiką dabar jau buvusiam FTB direktoriui rodė palankumą.

Gali grėsti net apkalta

Po J.Comey atleidimo subruzdo visa Amerika. Jau kelintą dieną nerimsta diskusijos dėl D.Trumpo sprendimo. Imta netgi svarstyti, kad tokiu žingsniu JAV lyderis galbūt panoro „įteikti dovanėlę“ Rusijai.

Pulta kurti daugybę scenarijų, kaip pasisuks FTB tyrimas dėl galimų ryšių tarp D.Trumpo kampanijos ir Maskvos.

Tyrimas dėl Rusijos jau apaugęs gausybe mitų ir gandų. Niekas nežino, kas bus atrasta. Tačiau jis jau nušlavė kelis D.Trumpo artimos aplinkos žmones iš postų – tarp išlėkusių buvo ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas.

Nors pats D.Trumpas dar nėra tyrimo objektas, akivaizdu, kad klibinamos JAV prezidento komandos narių kėdės, esančios arti lyderio.

Kaip tikino ir JAV politikai, nepatenkinti D.Trumpo sprendimu atleisti J.Comey, ir M.Katkus, JAV prezidentas neturėtų tikėtis, kad FTB direktoriaus pašalinimas sustabdys tyrimą.

Negana to, toks jo žingsnis gali netgi atsirūgti Amerikos lyderiui. Mat FTB vadovo kadencija įprastai trunka 10 metų, ir JAV istorijoje buvo tik vienas kartas, kai šias pareigas einantis asmuo buvo atleistas.

Taip pasielgti ryžosi buvęs prezidentas R.Nixonas, sulaukęs už tai didžiulės kritikos. Tad, pasak M.Katkaus, „istorinės paralelės yra ne D.Trumpo naudai“.

„Aukščiausias valstybės pareigūnas, kurio veiklą tiria kitas pareigūnas, atleidžia pastarąjį ir turi teisę į jo vietą paskirti kitą.

Tai sprendimas, sukeliantis labai stiprią politinę audrą“, – aiškino viešųjų ryšių specialistas.

Kuo visa tai gali virsti, pasak M.Katkaus, sunku pasakyti: „Pagrindinis klausimas – ar Kongresas sudarys specialią tyrimo komisiją, kuri tirs šio atleidimo aplinkybes.

Aišku, kad tokios komisijos tyrimas blogiausiu atveju gali baigtis D.Trumpo apkalta, jeigu paaiškės, kad jo sprendimas atleisti J.Comey susijęs su FTB tyrimu dėl Rusijos. Jei komisijos sudarymo D.Trumpui pavyktų išvengti, situacija būtų išskirtinė, bet pernelyg nestebinanti.“

Neabejojama, kad daug kas priklausys ir nuo J.Comey pozicijos, nuo to, ką jis sakys, jei bus sudaryta Kongreso komisija.

Tačiau pastarieji buvusio FTB vadovo pareiškimai rodo, kas jis nėra nusiteikęs karingai.

Atleidimas priminė „Watergate“ skandalą

D.Trumpo sprendimas išmesti iš darbo FTB direktorių J.Comey netruko sulaukti palyginimų su liūdnai pagarsėjusiais atleidimais, paspartinusiais Richardo Nixono prezidentavimo pabaigą.

1973 metais tuometis JAV prezidentas R.Nixonas nurodė atleisti generalinį prokurorą Archibaldą Coxą, vykdžiusį tyrimą prieš Respublikonų partiją ir prieš patį Amerikos lyderį.

A.Coxas tyrė „Watergate“ skandalą, kai Respublikonų partijos komitetas nurodė įsibrauti į Demokratų partijos būstinę ir ten įrengti klausymosi įrangą.

Netrukus išaiškėjo ir kiti rinkimų įstatymų pažeidimai – papirkinėjimas, melagingi parodymai, dėl kurių buvo kaltinami kai kurie vyriausybės nariai.

„Watergate“ byla buvo svarstoma Kongrese. Aiškėjant vis naujiems faktams didėjo JAV visuomenės piktinimasis teisėtvarkos pažeidimais. Vis daugiau faktų rodė, kad su šiuo skandalu gali būti susijęs ir prezidentas R.Nixonas.

Nors tuometis JAV prezidentas, be kita ko, ir atleisdamas A.Coxą visais įmanomais būdais stengėsi išvengti atsakomybės, to padaryti jam nepavyko.

1974-ųjų kovą septyni buvę R.Nixono darbuotojai buvo pripažinti kaltais „Watergate“ byloje. JAV prezidentą teisme prisiekusieji pripažino šio nusikaltimo bendrininku. Tų pačių metų rugpjūčio pradžioje R.Nixonas pranešė tautai apie atsistatydinimą.

D.Trumpo sprendimas atleisti J.Comey lyginamas su R.Nixono veiksmais, mat dabartinis JAV lyderis kaltinamas taip pat siekiantis atsikratyti aukšto rango pareigūno, galinčio atskleisti apie jį neparankios informacijos ir išversti iš posto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.