Politikos farso pabaigos Amerikoje nematyti

Galimi JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos ryšiai su Rusija prieš rinkimus buvo kurį laiką pasitraukę į antrąjį planą. Tačiau ši savaitė parodė – įtarimus Baltieji rūmai yra pasiruošę užgniaužti.

Kaip D.Trumpas (viduryje) juokauja su S.Lavrovu (kairėje) ir D.Kisliaku, galėjo užfiksuoti tik Rusijos fotografai. <br>AP nuotr.
Kaip D.Trumpas (viduryje) juokauja su S.Lavrovu (kairėje) ir D.Kisliaku, galėjo užfiksuoti tik Rusijos fotografai. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, CNN, „The Washington Post“, ir „Politico“ inf.

2017-05-12 09:24, atnaujinta 2017-05-12 09:25

Amerika dar neatsigavo po netikėto Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovo Jameso Comey atleidimo, bet vėl jai teko nustebti.

Kad prezidentas, atleidęs tyrimui dėl jo ryšių su Rusija vadovavusį pareigūną, jau tą pačią dieną draugiškai tapšnos per petį dviem Rusijos diplomatams, mažai kas tikėjosi.

„Vienintelis dalykas, kuris dabar aiškus, yra tai, kad sumaišties pojūtis nesiliaus“, – teigė respublikonų strategas Kevinas Maddenas. Todėl demokratai toliau prašo: jeigu D.Trumpo ir Rusijos ryšių nenagrinės nepriklausomas prokuroras, bus sunku įtikinti amerikiečius, kad demokratija neatsidūrė krizėje.

„Ši prezidento administracija negalės normaliai veikti, jei šis klausimas nebus išsiaiškintas“, – pabrėžė buvęs Teisingumo departamento administracijos vadovas Ronas Klainas.

Retas senatorių ginklas

Nors tyrimą Baltiesiems rūmams ir pavyko pristabdyti, jis toliau tęsiamas. Rusijos kišimąsi į praėjusiais metais vykusius JAV prezidento rinkimus tirianti JAV Senato ekspertų grupė oficialiai pareikalavo buvusio prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno pateikti su tyrimu susijusius dokumentus ir įteikė šaukimą į teismą, nes jis atsisakė savanoriškai bendradarbiauti su tyrėjais.

M.Flynnas buvo priverstas atsistatydinti vasario mėnesį, nes nuo viceprezidento Mike’o Pence’o nuslėpė pokalbių su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku turinį, kuris, tikėtina, sukosi taip pat apie JAV Rusijai taikomas sankcijas.

Buvusio nacionalinio saugumo patarėjo ryšius su Rusija tiria ne tik Senato ir Atstovų rūmų žvalgybos komitetai, bet ir vadovo netekęs FTB.

Pastarasis siekia išnagrinėti įtarimus, kad Maskva siekė JAV prezidento rinkimus palenkti į D.Trumpo pusę, o per rinkimų kampaniją jo štabo nariai bendravo su Rusijos pareigūnais.

„Toks šaukimas – retai naudojamas senatorių ginklas, tad aišku, kad komiteto atliekamas tyrimas gerokai pasistūmėjo“, – teigė BBC korespondentė Vašingtone Laura Bicker.

Tyrimo atnaujinti neskuba

Vakar pradėjo aiškėti, kad FTB vadovas praėjusią savaitę paprašė papildomų išteklių, kad galėtų sustiprinti tyrimą dėl galimų D.Trumpo patarėjų ryšių su Kremliaus pareigūnais.

Tačiau J.Comey buvo ne duota daugiau pavaldinių, o parodytos durys. Nors tyrimui dėl galimo bendradarbiavimo su Kremliumi vadovavęs pareigūnas buvo nušalintas, į jo vietą naujo prižiūrėtojo paskirti niekas neskuba.

Respublikonų daugumos Senate lyderis Mitchas McConnelas pareiškė, kad specialaus prokuroro reikalui išsiaiškinti taip pat nereikia.

O dabar dar aiškėja, kad sprendimą pašalinti J.Comey prezidentui įsiūlė žmogus, kuris kovo mėnesį dramatiškai pranešė nusišalinantis nuo tyrimo dėl to, kad nuslėpė savo susitikimus su Rusijos ambasadoriumi.

Generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas teisiškai negali dirbti su tyrimu, nagrinėjančiu Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų rinkimus, bet jis pats padėjo prezidentui jį sulėtinti.

Kvatojosi su rusais

Iš FTB vadovo atleidimo spėjo pasišaipyti net Vašingtone viešėjęs Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Paklaustas, ar nemano, kad istorija užgožia susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu, diplomatas gūžtelėjo pečiais: „Jis atleistas? Juokaujate!“

Ne taip juokinga pasirodė tai, kad S.Lavrovui lankantis Baltuosiuose rūmuose jis ir vienas svarbių FTB tyrimui asmenų, Rusijos ambasadorius S.Kisliakas, susitiko su JAV prezidentu.

Negana to, draugiškus jų šypsnius ir rankos paspaudimus užfiksavo tik Rusijos užsienio reikalų ministerijos ir Kremliui pavaldžios naujienų agentūros TASS fotografai. JAV žiniasklaidos atstovai į susitikimą nebuvo įleisti.

D.Trumpo aplinkos asmenų susitikimai su S.Kisliaku privertė Senato ekspertus pradėti tyrimą dėl to, kokie ryšiai galėjo sieti respublikonų kandidatą ir Kremlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.