Ar JAV prezidentas kuria sau priedangą?

Vašingtoną sukrėtė netikėtos žinios. Maža to, jau pasklido ir kalbos apie konstitucinę krizę – JAV prezidentas Donaldas Trumpas staiga nusprendė atleisti Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovą Jamesą Comey.

 JAV prezidento D.Trumpo sprendimas buvo netikėtas. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 JAV prezidento D.Trumpo sprendimas buvo netikėtas. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Comey FTB direktoriumi turėjo dirbti dar šešerius su puse metų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Comey FTB direktoriumi turėjo dirbti dar šešerius su puse metų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BBC, CNN ir "Lietuvos rytas" inf.

May 11, 2017, 9:57 AM, atnaujinta May 11, 2017, 9:58 AM

Baltieji rūmai skelbia, kad FTB vadovo atleidimas iš pareigų buvo susijęs su tuo, kaip 56 metų J.Comey vykdė D.Trumpo priešininkės rinkimuose demokratės Hillary Clinton elektroninio pašto skandalo tyrimą.

Tačiau Demokratų partija įsitikinusi – J.Comey posto neteko dėl to, kad FTB tyrė tariamas sąsajas tarp D.Trumpo prezidento rinkimų kampanijos ir Rusijos vyriausybės.

Manė, kad tai juokai

Kad neteko darbo, J.Comey sužinojo per televiziją. Jis kalbėjosi su FTB agentais Los Andžele, kai eteryje pamatė žinias: per jas buvo pranešta, kad jis prarado savo postą.

Iš pradžių J.Comey nusijuokė ir pamanė, kad tai – tiktai pokštas. Tačiau tai buvo karti tiesa.

J.Comey darbo neteko praėjus vos trejiems su puse metų šiame poste (FTB direktoriaus kadencija trunka 10 metų).

Šis įvykis – vos antras kartas JAV istorijoje, kai buvo atleistas FTB vadovas.

J.Comey skirtame laiške prezidentas D.Trumpas parašė, kad pritaria generalinio prokuroro Jeffo Sessionso, kurį pats paskyrė, rekomendacijai: „Jūs nesate tinkamas vadovauti FTB.“

„Teisingumo departamentas siekia palaikyti aukštą disciplinos, vientisumo ir įstatymo viršenybės lygį – mums reikia naujos pradžios“, – tvirtino J.Sessionsas.

Sklando daugybė teorijų

D.Trumpo sprendimas atleisti iš pareigų J.Comey apstulbino daugelį, mat prezidentas dažnai girdavo FTB direktorių, kad jis vykdė tyrimą siekiant nustatyti, ar H.Clinton privataus elektroninio pašto serverio naudojimas slaptiems vyriausybės reikalams tvarkyti nepažeidė įstatymų.

Manoma, kad FTB tyrimas pakenkė H.Clinton reputacijai ir padėjo pernai lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose pergalę nuskinti D.Trumpui.

H.Clinton taip pat teigė, kad viena jos pralaimėjimo priežasčių buvo tyrimas.

D.Trumpas anksčiau negailėjo liaupsių, kad J.Comey elgėsi „drąsiai“ tirdamas H.Clinton atvejį.

JAV demokratai užsiminė, kad J.Comey neteko darbo dėl to, kad D.Trumpas siekia paveikti FTB tyrimo, ar jo rinkimų kampanija turėjo ryšių su Kremliumi, rezultatą.

Šiuo metu JAV Atstovų Rūmų ir Senato Žvalgybos komitetai aiškinasi šį klausimą.

Tiesa, nerimauja ne tik demokratai, bet ir respublikonai. Antai Senato Žvalgybos komiteto pirmininkas Richardas Burras pareiškė, kad „jaudinasi, dėl ko ir kodėl dabar J.Comey buvo atstatydintas“.

O ilgametis D.Trumpo kritikas, Nebraskos senatorius Benas Sasse’as irgi pabrėžė, jog jam klausimų kyla dėl to, kad J.Comey buvo atleistas būtent dabar.

Netikėtas susitikimas

J.Comey atstatydinimas nėra vienintelė į dienos šviesą šią savaitę Vašingtone išlindusi mįslė. Antai D.Trumpas vakar susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Šis susitikimas buvo neplanuotas ir įvyko labai staiga: S.Lavrovas vakar turėjo susitikti tik su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu aptarti situacijos Ukrainoje bei Sirijoje ir dvišalių santykių.

Per susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru S.Lavrovu JAV prezidentas D.Trumpas aptarė smurto Sirijos pilietiniame kare mažinimo galimybes ir Maskvos siūlytas „saugiąsias zonas“ šioje konflikto draskomoje šalyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.