Nauji kaltinimai dėl slaptų išmokų varpo Donaldo Trumpo patikėtinį

2017 m. kovo 22 d. 13:23
JAV prezidento Donaldo Trumpo patikėtinių ryšiai su Kremliumi darosi vis aiškesni. Antai respublikono buvęs rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas sulaukė naujų kaltinimų, kad slėpė 750 tūkst. JAV dolerių (694 tūkst. eurų) išmoką, kurią gavo iš prorusiškos partijos Ukrainoje.
Daugiau nuotraukų (1)
Ukrainos įstatymų leidėjas Serhijus Leščenka pareiškė turintis įrodymų, kad 2009 metais Kremlių rėmusi prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija P.Manafortui slapta išmokėjo 750 tūkst. dolerių per lengvatinių mokesčių įmonę, naudojantis suklastotas sutartimi, rašo BBC.
P.Manafortas anksčiau yra dirbęs V.Janukovyčiaus ir Regionų partijos politiniu patarėju, po Oranžinės revoliucijos apmokė juos išnaudoti Rytų ir Vakarų Ukrainos regioninius ir etninius skirtumus, kad laimėtų rinkimus.
Tiesa, P.Manaforto atstovas kaltinimus neigė ir tvirtino, kad jie neturi pagrindo. Dėl JAV prezidento posto kovojusio respublikono D.Trumpo rinkimų kampanijai kurį laiką vadovavo P.Manafortas, tačiau jam teko atsistatydinti, kai išaiškėjo jo ryšiai su V.Janukovyčiumi.
Nors Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey nepatvirtino, kurie tiksliai asmenys yra tiriami dėl galimų ryšių tarp Rusijos vyriausybės ir D.Trumpo rinkimų kampanijos, tikėtina, kad bus atsižvelgta ir į P.Manaforto sąsajas su prorusišku V.Janukovyčiumi.
Mat Senato žvalgybos komiteto nariai jau nekantrauja apklausti P.Manafortą dėl to, kas sieja rinkimų kampaniją ir Rusijos vyriausybę.
Antradienį Ukrainos įstatymų leidėjas S.Leščenka paviešino sąskaitą faktūrą, tariamai pasirašytą P.Manaforto, kurioje nurodomas 750 tūkst. dolerių mokestis už kompiuterių krovinį, sumokėtas įmonei „Davis Manafort“. P.Manaforto atstovas tvirtino, kad parašas – suklastotas.
Pinigai buvo pervesti iš lengvatinių mokesčių įmonės Belize, per banką Kirgizijoje. Anot S.Leščenkos, taip buvo slepiamos išmokos P.Manafortui už jo paslaugas V.Janukovyčiui bei Regionų partijai.
Anot „The Washington Post“, po FTB vadovo J.Comey patvirtinimo, kad yra vykdomas tyrimas išaiškinti ryšius tarp Maskvos ir D.Trumpo rinkimų kampanijos, JAV prezidento komanda suskubo parodyti, kad P.Manafortas nebuvo svarbus asmuo ir su kampanija nebuvo glaudžiai susijęs.
Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris pareiškė, kad buvęs D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovas P.Manafortas turėjo labai ribotą vaidmenį kampanijoje ir dirbo labai trumpai.
P.Manafortas prie kampanijos prisijungė pernai kovą, jos vadovu tapo gegužę, o posto atsisakė rugpjūtį, kai „The New York Times“ pareiškė, kad jam V.Janukovyčiaus Regionų partija slapta sumokėjo 12,7 mln. dolerių (11,8 mln. eurų).
Tačiau P.Manafortas tvirtino, kad yra nekaltas, jokių ryšių su Rusija neturi, o kaltinimai tėra bandymas diskredituoti jį ir JAV prezidentą D.Trumpą.
JAV senatorius Markas Warneris CNN laidoje „OutFront“ pareiškė, kad P.Manafortas bus kviečiamas liudyti dėl D.Trumpo rinkimų kampanijos sąsajų su Rusija. P.Manafortas savo artimiausiems patikėtiniams teigė, kad noriai liudys priešais komitetą.
kaltinimaiJAVRusija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.