FTB tyrimas dėl ryšių su Rusija jau svilina JAV prezidento padus

Naujajam JAV prezidentui jau svyla padai. Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovas patvirtino, kad vyksta tyrimas siekiant išsiaiškinti ryšius tarp Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos ir Kremliaus.

FTB direktorius J.Comey (dešinėje) patvirtino, kad vykdomas tyrimas išaiškinti ryšius tarp Kremliaus ir D.Trumpo rinkimų kampanijos.<br>lrytas.lt montažas, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
FTB direktorius J.Comey (dešinėje) patvirtino, kad vykdomas tyrimas išaiškinti ryšius tarp Kremliaus ir D.Trumpo rinkimų kampanijos.<br>lrytas.lt montažas, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“, „The Daily Beast“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 22, 2017, 8:10 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 12:14 PM

FTB direktorius Jamesas Comey oficialiai patvirtino, jog atliekamas tyrimas dėl Maskvos kišimosi į JAV prezidento rinkimus. Pasak J.Comey, bandoma nustatyti, ar D.Trumpo rinkimų kampanijos narius sieja ryšiai su Rusijos vyriausybe.

„Teisingumo departamentas davė leidimą patvirtinti, jog FTB tiria Rusijos vyriausybės bandymus kištis į 2016 metų prezidento rinkimus, – Atstovų Rūmuose pirmadienį pareiškė J.Comey. – Taip pat tiriamos sąsajos tarp D.Trumpo rinkimų kampanijos narių ir Rusijos vyriausybės.“

Daugybė slaptų detalių

J.Comey pabrėžė, kad tyrimo esmė – išsiaiškinti Kremliaus žvalgybininkų veiksmus.

Beje, FTB direktorius taip pat patvirtino, kad bus aiškinamasi, ar buvo vykdoma nusikalstama veikla. Vis dėlto, kiek truks duomenų analizė – neaišku.

FTB dažniausiai apskritai nepatvirtina tyrimų, kol jie dar nėra pasibaigę, bet šiuo klausimu buvo padaryta išimtis.

Bet J.Comey atsisakė atskleisti daugiau informacijos apie tai, kurie konkretūs asmenys tiriami, mat tai pakenktų pačiam tyrimui.

„Kadangi tyrimas vis dar vykdomas ir yra slaptas, aš negaliu atskleisti daugiau informacijos, ką mes darome ir kieno veiksmus tiriame, – tvirtino J.Comey. – Žinau, kad tai gali siutinti kai kuriuos žmones.“

Paneigė lyderio kaltinimus

Atstovų Rūmuose kalbėjęs FTB vadovas J.Comey bei Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) direktorius Michaelas Rogersas paneigė D.Trumpo kaltinimus, esą jo dangoraižyje „Trump Tower“ buvo sumontuota klausymosi įranga.

Dėl slapto pokalbių įrašinėjimo D.Trumpas ne kartą apkaltino buvusį JAV prezidentą Baracką Obamą.

D.Trumpas dėl tariamo klausymosi tulžį liejo socialiniame tinkle „Twitter“, tačiau nesugebėjo pateikti nė vieno įrodymo, kad tai iš tiesų vyko.

„Neturiu jokios informacijos, kuri patvirtintų tai, ką D.Trumpas skelbia „Twitter“, – tikino J.Comey. – Taip pat tokios informacijos neturi ir Teisingumo departamentas.“

Subliūško sąmokslo teorija

Be to, NSA vadovas M.Rogersas paneigė dar vieną sąmokslo teoriją, kad buvęs prezidentas B.Obama tariamai paprašė Jungtinės Karalystės elektroninės žvalgybos centro GCHQ perimti D.Trumpo pranešimus prezidento rinkimų kampanijos metu.

Sąmokslo teoriją televizijos kanale paskleidė „Fox News“ teisės klausimų ekspertas Andrew Napolitano – netrukus po to kanalas nuo jo atsiribojo.

Bet teoriją jau buvo spėjęs atkartoti ir Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris.

Jungtinės Karalystės šnipų agentūra GCHQ tai neigė.

Po FTB ir NSA vadovų liudijimų Atstovų Rūmuose Baltieji rūmai suskubo sukurti įvaizdį, jog kai kurie D.Trumpui per rinkimus padėję žmonės išties nebuvo glaudžiai susiję su kampanija.

S.Spiceris pareiškė, kad buvęs D.Trumpo štabo vadovas Paulas Manafortas su kampanija buvo susijęs visai nedaug ir labai trumpai.

P.Manafortas pareigų neteko dėl to, kad išaiškėjo jo ryšiai su prorusiškais oligarchais Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.