Donaldo Trumpo durų trenksmo aidas pasklido plačiai

Donaldas Trumpas gina savo sprendimą apriboti imigraciją iš musulmoniškų šalių. JAV prezidentas tikina, kad dėl to šalis bus saugesnė, tačiau neaiškūs nurodymai visą savaitgalį kėlė sąmyšį ir neapykantą.

Amerikiečiai įvairiuose miestuose protestavo dėl Baltųjų rūmų įvesto draudimo į JAV laikinai atvykti pabėgėliams.<br>AP nuotr.
Amerikiečiai įvairiuose miestuose protestavo dėl Baltųjų rūmų įvesto draudimo į JAV laikinai atvykti pabėgėliams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 4:00 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:36 AM

Penktadienį JAV prezidentas pasirašė vykdomąjį įsakymą, kuriuo visa šalies pabėgėlių perkėlimo programa stabdoma mažiausiai 120 dienų.

Pabėgėliams sirams bus draudžiama patekti į JAV neribotą laiką, o septynių musulmoniškų šalių – Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno – piliečiams nebus leidžiama atvykti 90 dienų.

Neaišku, ko neįleisti

Griežtas įsakymas sukėlė nesklandumų keliautojams. Oro uostuose buvo sulaikyti daugiau nei 100 žmonių, kurie į lėktuvus įlipo prezidentui dar nepasirašius savo vykdomojo įsakymo. Jie buvo sulaikyti.

Vėliau į lėktuvus visame pasaulyje nebuvo įleisti leidimus gyventi, studijų arba darbo vizas turintys užsieniečiai, taip pat jau anksčiau prieglobstį gavę pabėgėliai.

Iš pradžių Vidaus saugumo departamentas patvirtino, kad teisę gyventi JAV, vadinamąją žaliąją kortelę, turintiems žmonėms draudimas taip pat galioja. Bet vėliau jiems nuspręsta padaryti išimtį.

Daug neaiškumų kilo ir dvigubą pilietybę turintiems žmonėms. Antai vienai veterinarei škotei, turinčiai ir Irano pasą, buvo uždrausta per JAV grįžti iš atostogų Kosta Rikoje.

Bet sekmadienį valdžios pareigūnai patikino, kad visi asmenys, turintys dvigubą vienos iš sąraše atsidūrusių šalių pilietybę, bus įleidžiami į JAV, bet patikrinami nuodugniau.

Tiesa, JAV ambasados Berlyne ir Londone patarė tokiems du pasus turintiems žmonėms nesikreipti dėl vizos, kol situacija nepaaiškės.

Teismo spjūvis prezidentui

Nemažą smūgį D.Trumpo administracijai sudavė ir teismo sprendimas, uždraudęs išsiųsti iš JAV oro uostuose sulaikytus asmenis.

Amerikos pilietinių teisių sąjungos skundą patenkinusi federalinė Bruklino apygardos teisėja Ann Donnelly uždraudė deportuoti žmones, kurie į JAV atvyko turėdami teisėtai gautus leidimus ir vizas.

Teisėjos nuosprendis užkirto kelią išsiųsti iš šalies ilgas valandas oro uostuose praleidusius sulaikytuosius, bet šis sprendimas galios tik iki vasario 21-osios.

Draudimas į JAV atvykti septynių musulmoniškų šalių piliečiams sukėlė amerikiečių pasipiktinimą. Tūkstančiai žmonių savaitgalį protestavo oro uostuose, priešais Baltuosius rūmus Vašingtone ir kituose miestuose.

Ginasi nevaręs musulmonų

Kai kurie D.Trumpą į prezidentus iškėlusios partijos nariai taip pat liko nepatenkinti jo pasirašytu įsakymu.

„Šitas įsakas tyčia ar netyčia siunčia žinią, kad Amerika nenori čia atvykstančių musulmonų. Bijome, kad šis nurodymas gali ne sustiprinti mūsų saugumą, o padėti žmones verbuojantiems teroristams“, – bendrame pareiškime teigė Johnas McCainas ir Linsey Grahamas.

Pats D.Trumpas tikino, kad jo sprendimas nesiekia išskirti musulmonų. „Noriu, kad būtų aišku, jog tai – ne musulmonams skirtas draudimas, kaip apie tai melagingai praneša spauda. Tai susiję ne su religija, o su terorizmu ir noru išlaikyti šalies saugumą“, – pranešė JAV prezidentas.

Tiesa, apie religiją prakalbo ir jis pats. Sekmadienį D.Trumpas pareiškė, kad jam labiausiai rūpi pabėgėliai krikščionys, kuriems pagal prezidento įsakymą ketinama teikti pirmenybę.

„Krikščionys Viduriniuose Rytuose yra žudomi masiškai. Negalime leisti šiam siaubui tęstis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė JAV prezidentas.

Be to, jau savo rinkimų kampanijos metu milijardierius užsiminė apie ketinimą į JAV išvis neįleisti musulmonų, tačiau vėliau, sulaukęs pasipriešinimo, šio pasiūlymo atsisakė. (BBC, „The New York Times“, AP, LR)

Peticija neprivers atšaukti D.Trumpo vizito

Britai pasipiktino, kad penktadienį Vašingtone viešėjusi premjerė Theresa May nepasmerkė D.Trumpo imigracijos suvaržymų. Tačiau paaiškėjus, kad draudimas palies ir Jungtinės Karalystės piliečius, ministrė pirmininkė išplatino pareiškimą.

„JAV imigracijos politika yra JAV vyriausybės reikalas – lygiai taip pat, kaip šios šalies imigracijos politiką turėtų nustatyti mūsų vyriausybė. Tačiau nesutinkame su tokiu požiūriu, jis nėra toks, kokį rinktumės mes“, – pareiškė Th.May atstovas.

D.Trumpo sprendimas britus paskatino pasirašyti peticiją, raginančią neleisti prezidentui atvykti su planuojamu valstybiniu vizitu į Jungtinę Karalystę. Per vasarą planuojamą iškilmingą oficialų vizitą JAV prezidentas taip pat turėtų dalyvauti pokylyje Bakingamo rūmuose ir susitikti su karaliene. Peticiją pasirašiusių asmenų skaičius per porą dienų perkopė milijoną, tačiau Dauningo gatvė pavadino šį užmojį populistišku ir pažadėjo į jį neatsižvelgti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.