Kremliui artimas žmogus prieš mirtį mezgė ryšius su FTB?

Michailo Lesino, kadaise Vladimirui Putinui artimo žiniasklaidos ministro, mirtis viename JAV sostinės Vašingtono viešbučių vietos policiją nustebino. Pareigūnus trikdė ne tai, kad jie rado negyvą kūną, ir ne tai, nuo ko mirė rusas. Jie nesuprato, ką M.Lesinas išvis veikė Amerikoje, rašo „The Daily Beast“.

M.Lesinas (dešinėje) galėjo daug papasakoti apie V.Putiną bei jo aplinką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
M.Lesinas (dešinėje) galėjo daug papasakoti apie V.Putiną bei jo aplinką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Neaišku, kodėl M.Lesinas nusprendė išvykti iš Rusijos<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Neaišku, kodėl M.Lesinas nusprendė išvykti iš Rusijos<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Mirus M.Lesinui, Kremlius paskelbė pranešimą, kuriame, V.Putino vardu, buvęs ministras buvo pagerbtas.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Mirus M.Lesinui, Kremlius paskelbė pranešimą, kuriame, V.Putino vardu, buvęs ministras buvo pagerbtas.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Tačiau tuomet iškyla klausimas: kodėl 57-erių M.Lesinas praėjusių metų lapkritį įžengė į JAV? Jis tikrai žinojo apie jam mestus kaltinimus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Tačiau tuomet iškyla klausimas: kodėl 57-erių M.Lesinas praėjusių metų lapkritį įžengė į JAV? Jis tikrai žinojo apie jam mestus kaltinimus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Europos Žmogaus Teisių Teismas šiuos veiksmus vėliau pavadino „valstybės remiamu šantažavimu“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Europos Žmogaus Teisių Teismas šiuos veiksmus vėliau pavadino „valstybės remiamu šantažavimu“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 7:21 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 9:59 AM

Žinomas teisėsaugai

Vladimiro Putino sąjungininkas seniai žinomas JAV teisėsaugai. JAV federalinis tyrimų biuras bei teisingumo departamentas seniai sekė vyro veiklą, mat jis buvo įsipainiojęs į įvairias pinigų plovimo operacijas bei buvo itin korumpuotas.

Antai M.Lesinui priklausė 27,5 milijonų eurų vertės nekilnojamasis turtas pietų Kalifornijoje. Tai – gan prabangu žmogui, kuris oficialiai gauna tik paprasto valstybės tarnautojo atlyginimą.

Jis taip pat buvo sąraše žmonių, kurie teisiškai negalėjo įžengti į JAV teritoriją.

JAV federalinio tyrimų biuro teigimu, M.Lesinui byla užvesta dar 2014 metų gruodį. Šaltinių teigimu, buvo pakankamai įrodymų tam, kad būtų galima pradėti oficialų tyrimą.

Gyveno diplomatų pamėgtame viešbutyje

Tačiau tuomet iškyla klausimas: kodėl ir kaip 57-erių M.Lesinas praėjusių metų lapkritį įžengė į JAV? Jis tikrai žinojo apie jam mestus kaltinimus.

Dar dabar neaišku, kodėl jis atvyko į Vašingtoną. Įdomu ir tai, kad jis apsistojo nebrangiame viešbutyje pavadinimu „DuPont Circle“. Tokiuose viešbučiuose multimilijonieriai dažniausiai kambarių neužsisako.

Iš kitos pusės, šiame viešbutyje dažnai apsistoja užsienio valstybių diplomatai bei žmonės, atvykę pagal mainų programą.

Jis taip pat netoli JAV federalinio tyrimų biuro bei teisingumo departamentų būstinių.

Dėl visų šių aplinkybių pradėta spėlioti, jog M.Lesinas siekė susitarti su JAV valdžia. Rusija, savo ruožtu, siekė tam užkirsti kelią ir jį nužudė.

Mirties aplinkybės vis dar neskelbiamos

M.Lesinas galėjo daug papasakoti apie V.Putiną bei jo aplinką. Kalbama, jog jis buvo skolingas kai kuriems Rusijos žiniasklaidos bei finansų magnatams. Taip pat jam buvo svarbu išsaugoti savo turtą Los Andžele. Lesinų šeimai priklausančiuose pastatuose gyvena dukra bei sūnus.

Keista ir tai, jog M.Lesino mirties aplinkybės taip ir nebuvo iki galo atskleisto. Kremliaus propagandinis kanalas „Russia Today“ skelbė, kad vyriškis mirė nuo širdies smūgio.

Vis dėlto Vašingtono policijos atstovai tikina, kad buvusio valstybės tarnautojo mirtis vis dar tiriama. M.Lesino mirties aplinkybės vis dar nepaskelbtos, nors skrodimas ir įvyko jau prieš beveik du mėnesius.

Nenuostabu, kad ši mirtis jau apaugo sąmokslo teorijomis. Tai jau ne pirmas kartas, kai V.Putinui nenaudingi buvę sąjungininkai miršta įtartinomis aplinkybėmis.

M.Lesino nemėgo dėl žmogaus teisių pažeidinėjimo

M.Lesino nemėgo ir JAV vyriausybė. Prieš dvejus metus jis buvo įtrauktas į „Magnitskio sąrašą“. Šiame sąraše įtraukti žmonės kaltinami žmogaus teisių pažeidinėjimu. Tiems, kurie yra iš šio sąrašo, uždrausta gauti Amerikos vizą, taip pat konfiskuojamas jų turtas JAV.

M.Lesinas – vienas iš kanalo „Russia Today“ įkūrėjų. Ši televizija buvo įkurta tam, kad kovotų su „Rusijai priešiška“ žurnalistika Vakaruose.

M.Lesinas tapo artimu V.Putino draugu dar jo prezidentavimo pradžioje. Tuomet jis reformavo televizijos kanalą NTV.

Prieš įsikišant M.Lesinui, kuris tuomet buvo Rusijos žiniasklaidos ministru, NTV aktyviai kritikavo V.Putino vykdomą politiką.

Jie nuolatos ruošdavo reportažus apie korupciją valdžioje, karą Čečėnijoje, leisdavo pasireikšti žinomiems Kremliaus kritikams. Viskas baigėsi tuo, kad „NTV“ įkūrėjas bei pagrindinis akcininkas Vladimiras Gusinkis atsidūrė kalėjime.

„V.Gusinskiui buvęs M.Lesinas, buvęs žiniasklaidos ministras, pasiūlė laisvę mainais į jam priklausantį kanalo akcijų paketą, kurį jis privalėjo perduoti valstybinei energijos įmonei „Gazprom“, – tikino žurnalistas Vladimiras Kara–Muzra.

Europos Žmogaus Teisių Teismas šiuos veiksmus vėliau pavadino „valstybės remiamu šantažavimu“.

Kaip žinia, pats V.Gusinskis neatidavė savo NTV akcijų paketo – „Gazprom“ jį tiesiog atėmė.

Pats M.Lesinas 2013 metais tapo valstybinės žiniasklaidos grupės „Gazprom-Media“ vadovu.

Praturtėjo nelegaliai

Būtent dėl tokios šio Kremliui artimo žmogaus veiklos JAV tyrėjai pradėjo spėlioti, kad M.Lesinas praturtėjo atimdamas turtą iš kitų.

Nupirkus nekilnojamo turto Amerikoje, tie pinigai buvo paversti teisėtais.

M.Lesino aferų tyrimas galbūt būtų leidęs daugiau sužinoti ir kitų, Kremliui dar artimesnių žmonių, machinacijų. Vyras buvo glaudžiai susijęs su žmonėmis, kurių verslą jau trikdė JAV sankcijos. Dauguma jų susiję su nusikalstama veikla.

Atsistatydinimo aplinkybės glumina

Mirus M.Lesinui, Kremlius paskelbė pranešimą, kuriame, V.Putino vardu, buvęs ministras buvo pagerbtas.

„Prezidentas labai gerbė M.Lesiną dėl jo veiklos sukuriant šiuolaikišką Rusijos žiniasklaidos aparatą“, – teigta pranešime.

Vis dėlto M.Lesinas būtų buvęs itin naudingu informatoriumi JAV tarnyboms. Tai, kad apie jo nusikaltimus buvo žinoma daug, galbūt netgi būtų pastūmėję jį kooperuoti su JAV federaliniu tyrimų biuru.

Praėjus maždaug dviem savaitėms po to, kai buvo paskelbta, kad JAV federalinis tyrimų biuras užvedė bylą apie M.Lesino veiklą, jis 'dėl šeimyninių priežasčių“ atsistatydino iš „Gazprom-Media“ vadovo pareigų.

V.Kara-Murza teigė, kad šie du įvykiai – tiesiogiai susiję. Tai, pasak jo, tarsi įrodymas, kad sankcijų baimė gali priversti korumpuotus Kremliaus pareigūnus palikti savo pareigas.

M.Lesino vaikai gyvena JAV

M.Lesino vaikai tėvo mirties nekomentuoja. Jo sūnus Antonas Lesinas į žurnalistų klausimus neatsakinėjo, o su dukra susisiekti nepavyko.

A.Lesinas šiuo metu dirba prodiuseriu Holivude. Jam sekasi puikiai, mat jis dirba tik su itin sėkmingais filmais.

Tai – gan įdomus jo gyvenimo posūkis, nes ne visiems pavyksta išnirti iš niekur ir tapti itin brangių Holivudo filmų prodiuseriais. Taip pat ne visiems pavyksta nesunkiai pirkti beveik 3,7 milijonų eurų vertės rūmus Los Andžele.

Būtent dėl šių ekstravagantiškų Lesinų šeimos gyvenimo vingių jie ir pateko į JAV teisėsaugos akiratį.

Rusiją teko palikti dėl priešų gausos?

Vis dėlto iki galo neaišku, kodėl M.Lesinas nusprendė išvykti iš Rusijos.

Laikraštis „The Moscow Times“ skelbė, kad jis pasitraukė iš „Gazprom-Media“ vadovo pareigų, nes pralošė vidinį mūšį dėl valdžios. Dėl to jis akimirksniu tapo bedarbiu bei itin nemėgstamu įvairių įtakingų oligarchų.

„Jis taip pat pernelyg nuvertino savo priešininkus. Trijų pagrindinių Rusijos televizijų kanalų direktoriai skundėsi, kad M.Lesinas elgėsi tarsi jų vadovas“, – tikino „The Moscow Times“ šaltiniai.

Galbūt pabėgimu į JAV M.Lesinas norėjo pradėti naują gyvenimą. Vis dėlto, panašu, jog tapus Kremliaus priešu, padėti negali net JAV federalinis tyrimų biuras.

Parengė Audrius Ričkus 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.