Vokiečiai bando užčiaupti G.Schröderį

Europos Parlamente (EP) dirbantys Vokietijos žalieji ir konservatoriai netikėtai susivienijo – jie siekia nutildyti gerą Rusijos draugą Gerhardą Schröderį. Esą iš buvusio Vokietijos kanclerio, dabar vadovaujančio „Gazprom“ dujotiekio „Nord Stream“ akcininkų komitetui, objektyvios nuomonės apie situaciją Ukrainoje tikėtis neverta, rašo „Der Spiegel“.

G.Schröderis garsėja draugystė su Rusijos politikais ir verslininkais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G.Schröderis garsėja draugystė su Rusijos politikais ir verslininkais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 14, 2014, 2:24 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:24 AM

Šiaip žalieji ir konservatoriai EP akivaizdžiai nesutaria. Bet jei yra bendras priešas, abiejų partijų atstovų pajėgos tampa įspūdingomis. Šią savaitę jų bendrame taikiklyje atsidūrė G.Schröderis.

EP dešinieji savaitės pradžioje entuziastingai skleidė žinią apie rezoliuciją dėl krizės Kryme, į kurią politikai norėjo įtraukti kelis sakinius, skirtus buvusiam Vokietijos kancleriui ir jo kritiškoms ES atžvilgiu pastaboms apie situaciją Ukrainą.

„Europos Parlamentas apgailestauja dėl buvusio Vokietijos kanclerio G.Schröderio pareiškimų apie krizę Ukrainoje, – buvo skelbiama rezoliucijoje. – EP siūlo jam viešai nekalbėti apie Rusiją, nes jo ryšiai su „Gazprom“ – bendrove, kuri yra vienas svarbiausių Rusijos užsienio politikos instrumentų – sukuria akivaizdų interesų konfliktą“.

Žinoma, G.Schröderio reputacija Europoje jau kelerius metus iš tiesų gana prieštaringa. Dabar jis vadovauja dujotiekio „Nord Stream“, kuriuo dujos, aplenkiant Baltijos šalis ir Lenkiją, tiekiamos tiesiai iš Rusijos į Vokietiją, akcininkų komitetui. Jis – ir geras Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugas.

O pastaruosiuose savo komentaruose G.Schröderis pareiškė, kad konfliktą Ukrainoje pagilino ES nesupratingas elgesys.

„Europos Komisija nesuprato, kokia kultūriškai suskaidyta šalis yra Ukraina, ir kad su tokia šalimi negalima taip elgtis. Klausiu savęs, ar buvo korektiška versti Ukrainą rinktis tarp Muitų sąjungos su Rusija ir Asociacijos susitarimo su ES“, – kalbėjo G.Schröderis.

Jis dar vasario viduryje kaltino ES šališkai remiant opoziciją Kijeve.

„Rezoliucija reaguojame į G.Schröderio pareiškimus, kuriuos laikome V.Putino palaikymo kampanijos pradžia. Jis Rusijoje turi per daug politinių ir verslo interesų“, – teigė Žaliųjų partijos atstovė Rebecca Harms.

Tiesa, rezoliucija taip ir nebuvo priimta. Visų pirma, europarlamentarai suprato, kad neįmanoma suvaržyti privataus asmens, koks yra G.Schröderis, laisvių. Antra, buvęs Vokietijos kancleris EP turi daug draugų – net jo pirmininką Martiną Schulzą, kuris irgi yra socialdemokratas.

„Nesvarbu, kas nutiko, G.Schröderis vis tiek gavo antausį“, – dar pareiškė vienas Vokietijos konservatorius.

Bet džiaugtis galbūt anksti. Ketvirtadienį „Bild“ citavo kitą buvusį Vokietijos kanclerį Helmutą Kohlį, kuris irgi apkaltino Vakarus nejautriai diskutuojant su V.Putinu. O H.Kohlis – konservatorius, ne socialdemokratas.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.