Paryžiaus olimpinių žaidynių valgiaraštyje – drastiškas pokytis: sieks pažaboti klimato kaitą

2024 m. liepos 5 d. 09:32
Pasiruošt, dėmesio, marš: valgykite mažiau mėsos ir daugiau veganiško maisto! Pirmą kartą olimpinėse žaidynėse sportininkai gaus daugiau ne mėsiškų, o augalinių patiekalų.
Daugiau nuotraukų (4)
Dešrainiai be mėsos, falafeliai ir augalinės kilmės „tunas“ yra keli iš valgių, kurie vasarą bus siūlomi atletams Paryžiaus olimpiadoje.
Dėl klimato kaitos susirūpinęs 2024-ųjų žaidynių Organizacinis komitetas ėmėsi priemonių, kad sumažintų renginių metu išmetamo anglies dioksido kiekį. Viena jų – vartoti mažiau mėsos.
Prancūzija garsėja savo meile mėsai. Čia virtuvė neįsivaizduojama be ančių kepenėlių „Foie gras“, jautienos tartaro, burgundiško troškinio „Boeuf bourguignon“, varlių kojelių ir sraigių.
Prancūzai suvartoja dvigubai daugiau mėsos nei pasaulio vidurkis: statistika rodo, kad niekas kitas Europoje nesuvalgo tiek jautienos ir veršienos.
Tačiau Paryžiaus žaidynių organizatoriai nori pakeisti tradicijas ir pasiūlyti svečiams daugybę vegetariškų patiekalų. Naujojoje Prancūzijoje svarbi ne tik jautiena, bet ir „augaliena“.
Skelbiama, kad 60 proc. žaidynių metu tiekiamo maisto bus be mėsos, o 80 proc. visų patiekalų bus gaminami iš vietinių Prancūzijos produktų.
„Tai mūsų pareiga šviesti žmones, kurie atvyks į Paryžiaus žaidynes. Kaip visuomenė privalome keisti savo įpročius ir mažinti poveikį aplinkai. Taigi kai pirksite maistą arenose, paragaukite ir veganiško valgio, nes, kalbant apie skonį, jis tikrai geras“, – kalbėjo žaidynių Organizacinio komiteto prezidentas Tony Estanguet.
Neįprasti kruasanai
Prancūzijos maitinimo paslaugų bendrovė „Sodexo Live!“, kuri bus atsakinga už maitinimą Paryžiaus žaidynių sportininkų kaimelyje ir keturiolikoje arenų, sukūrė 500 receptų.
„Žinoma, bus ir klasikinių sportininkams skirtų patiekalų, pavyzdžiui, makaronų, tačiau maistas turės prancūziškų atspalvių“, – sakė bendrovės vadovė Nathalie Bellon-Szabo.
Sportininkams taip pat bus paruošta maisto išsinešti. Vieną stendų numatyta paskirti vien prancūziškiems patiekalams, kuriuos gamins pripažinti virtuvės meistrai.
Garsi prancūzų virtuvės šefė Amadine Chaignot, Paryžiuje vadovaujanti restoranui ir kavinei-bistro, pristatė vieną savo receptų, paremtą kultiniu kruasanu. „Šiam renginiui norėjau sugalvoti smagų ir paprastą receptą, o kas gali būti geriau už kruasaną, kuris simbolizuoja Paryžių? Šis receptas yra vegetariškas, kad tiktų kuo daugiau žmonių, su triufeliais ir artišokais – dviem ingredientais, kuriuos aš ypač vertinu“, – pristatydama kalbėjo A.Chaignot Senos upe plaukiančiame laive „Le Yacht de Paris“.
„Sodexo Live!“ vyriausiasis virėjas Charles’is Guilloy, kuris vadovaus Paryžiaus olimpinio kaimelio virtuvei, pristatė receptą iš bulvių su „Zaatar“ prieskoniais, humuso ir čimičiurio padažu.
„Norėjau sukurti firminį patiekalą, kuriame derėtų produktai, kurių bus ir pagrindinėje kaimelio valgykloje. Sportininkai galėtų juos naudoti ir kurdami savo receptus, – sakė virėjas. – Humusas iš avinžirnių suteikia daug augalinės kilmės baltymų, o saldžiosios bulvės – natūralaus saldumo. Čimičiurio padažas paryškina patiekalo skonį, pridėdamas jam rūgštumo ir dinamiškumo. O galiausiai džiovinti vaisiai suteikia traškumo ir puikios maistinės vertės.“
Kvepės bagetėmis
Liepos 26–rugpjūčio 11 d. vyksiančių žaidynių metu olimpiniame kaimelyje atviroje virtuvėje kasdien sportininkams maistą gamins ne šiaip virėjai, o garsūs virtuvės šefai.
Tarp jų bus ir apdovanotų „Michelin“ žvaigždutėmis.
Kaip sakė A.Chaignot, tai daroma tam, kad atletai galėtų pabendrauti ir geriau suprasti, kas yra prancūzų virtuvė, susipažinti su šalies kultūra.
Kartu su ypatingais dienos patiekalais visada bus galima gauti įvairiausių salotų, makaronų, sriubų. Sūrius bus galima rinktis iš aukščiausios kokybės kamambero, bri ir avies pieno „Ossau-Iraty“ iš Pietvakarių Prancūzijos.
Olimpiniame kaimelyje veiks kavinė, prancūziškai vadinama „Boulangerie“, kur kasryt kepėjai ruoš šviežias bagetes ir įvairią kitokią duoną.
Be vienkartinių indų
Atsakingai žvelgdami į klimato kaitos iššūkius olimpiados organizatoriai taip pat pažadėjo sumažinti plastiko naudojimą siekdami, kad žaidynės būtų tvaresnės ir draugiškesnės aplinkai.
Kaimelio valgykloje atletai valgys iš plaunamų, o ne vienkartinių lėkščių.
Dar viena žinia – Paryžiaus centre esančiame Santarvės aikštės miesto parke bus galima nusipirkti tik vegetariško maisto. Čia vyks naujausių olimpinių sporto šakų varžybos: trijulių krepšinio, riedlenčių ir breiko šokių.
„Esame Prancūzijoje, tad maisto svarba yra didžiulė. Bet įmanoma pristatyti naujovišką būdą skaniai pavalgyti stadione net skubant. Pavyzdžiui, pirkti vegetariškus mėsainius ir dešrainius“, – sakė Georgina Grenon, Organizaciniame komitete kuruojanti aplinkosaugos reikalus.
Žaidynių metu kasdien bus pagaminama apie 40 tūkst. įvairaus maisto porcijų olimpiniame kaimelyje įsikursiantiems daugiau kaip 15 tūkst. sportininkų ir trenerių iš 200 skirtingų šalių.
Parengta pagal „Express“ inf.
PrancūzijaParyžiusklimato kaita
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.