„AstraZeneca“ vakcinos kūrėjos garbei sukurta lėlė Barbė

Lėlių Barbių gamintojas „Mattel“ sukūrė „Oksfordo-AstraZeneca“ vakcinos kūrėjos mokslininkės prof. Sarah Gilbert lėlę.

Lėlių Barbių gamintojas „Mattel“ sukūrė „Oksfordo-AstraZeneca“ vakcinos kūrėjos mokslininkės prof. Sarah Gilbert lėlę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lėlių Barbių gamintojas „Mattel“ sukūrė „Oksfordo-AstraZeneca“ vakcinos kūrėjos mokslininkės prof. Sarah Gilbert lėlę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2021, 6:56 AM

Jungtinės Karalystės ledi S.Gilbert pripažino, kad iš pradžių kūrinys jai pasirodė „labai keistas“, tačiau ji tikisi, kad jis padės suteikti vaikams įkvėpimo.

„Viliuosi, kad mano lėlė supažinsdins vaikus su jiems negirdėtais darbais, pavyzdžiui, vakcinologo“, – teigė ji.

Jos Barbė yra viena iš penkių lėlių, sukurtų pagerbti mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos (STEM) srityje dirbančias moteris.

Australų medikė, kuri padėjo sukurti daugkartinį apdarą sveikatos darbuotojams ir biomedicinos tyrėja iš Brazilijos yra keli kiti pavyzdžiai.

Vakcinologė ledi Sarah – kuriai ledi titulą suteikė pati karalienė Elizabeth II – pradėjo kurti vakciną dar 2020-ųjų pradžioje, kai pirmą kartą pasklido žinia apie naują Kinijoje atsiradusį virusą.

Jos sukurtas skiepas – „AstraZeneca“ – šiuo metu yra plačiai naudojamas pasaulyje, siunčiamas daugiau nei į 170 šalių.

„Aš trokštu paskatinti jaunąją mergaičių kartą rinktis karjerą STEM srityje ir tikiuosi, kad vaikai, kurie pamatys šią Barbę, supras, kad mokslininkų darbas yra gyvybiškai būtinas norint padėti pasauliui“, – kalbėjo ledi S.Gilbert.

Praėjusiais metais žaislų gamintojas „Mattel“ sureagavo į kritiką, kad jų gaminamos Barbės kuria iškreiptą moteriškumo įvaizdį.

Dabar jie gamina lėles gaisrininkes, gydytojas ir astronautes. Jų odos spalvos irgi yr alabai įvairios, skirtingai nei pirmoji baltaodė šviesiaplaukė lėlė, sukurta 1959 metais.

Barbių pardavimai pernai sumušė šešių metų rekordą, nes pandemija paskatino tėvus papildyti savo atžalų žaislų atsargas.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.