Švedijoje vaikai mokysis vikingų kalbos

Švedijoje vaikai bus mokomi retos šiauriečių Elfdalio tarmės. Ja dabar kalbama tik nedidelėje bendruomenėje, tačiau yra labai panaši į senąją skandinavų kalbą, kuria kalbėjo ir vikingai.

Švedai bandys išsaugoti tarmę, kuria greičiausiai kalbėjo ir vikingai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Švedai bandys išsaugoti tarmę, kuria greičiausiai kalbėjo ir vikingai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 6, 2015, 9:37 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:30 PM

Elfdalio tarmės pavadinimas skamba taip, lyg ji būtų viena iš trilogijos „Žiedų valdovas“ („Lord of the Rings“) knygose vartotų kalbų, tačiau ji yra tikra.

Šia tarme kalba maždaug 2,5 tūkst. centrinės Švedijos gyventojų, bet šiuo metu nuo mažumės ja kalba vos 60 vaikų.

Tai 9,5 mln. gyventojų turinčioje Švedijoje yra kaip lašas jūroje, todėl skandinavų kalbos ekspertai nusprendė kovoti su tarmės išnykimu.

Anksčiau ši tarmė buvo laikoma tik dar viena švedų kalbos atmaina, tačiau dabar ji pripažinta atskira kalba.

„Norvegai, danai ir švedai gali suprasti vieni kitų kalbas ir tarmes. Bet Elfdalio tarmę supranta tik tie skandinavai, kuriems ji yra gimtoji, tad ją laikome atskira kalba“, – aiškino Kopenhagoje gyvenantis lingvistas Yairas Sapiras.

Ikimokyklinio amžiaus vaikai Elvdaleno miestelyje jau nuo rugsėjo mėnesio galės mokytis šios retos kalbos. O tie, kurie Elfdalio tarme mokosi mokykloje, galės pamokų metu ją naudoti iki pat paskutinės klasės.

„Šiai kalbai kyla didelė grėsmė išnykti, todėl puiku, kad savivaldybė užsiima tokiu eksperimentu ir Elfdalio tarmės mokys ikimokyklinio amžiaus vaikus. Anksčiau žmonės šiame regione buvo labiau izoliuoti, o dabar dėl išorės įtakos jiems vis sunkiau išlaikyti tarmę“, – pabrėžė Y.Sapiras.

Elfdalio tarmės vartojimas šimtmečius buvo slopinamas, todėl dabar mokslininkai su nauju įkarščiu puola nagrinėti šios nykstančios kalbos.

Per ją kalbos tyrėjai gali daug sužinoti ir apie vikingų vartotą senąją skandinavų kalbą, kurios žodžiai bei posakiai vartojami ir Elfdalio tarmėje.

„Elfdalio tarmė yra kaip aukso kasykla. Ji šimtmečius buvo tarsi užšaldyta, todėl dabar mokslininkai gali tirti senosios skandinavų kalbos užuominas, kurios jau seniai išnyko kitose Šiaurės šalių kalbose“, – kalbėjo Kopenhagos universiteto kalbų istorikas Bjarne Simmelkjaeras Sandsgaardas Hansenas.

Anot jo, ši tarmė išsaugojo daug senovinės vikingų kalbos bruožų, apie kurių egzistavimą mokslininkai iki šiol net neįtarė. („The Local“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.