„Bild“: O. Scholzas atmeta pagrindinius V. Zelenskio pergalės plano punktus

2024 m. spalio 18 d. 11:42
Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, baimindamasis tolesnio eskalavimo, atmetė pagrindinius Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pateikto pergalės plano punktus.
Daugiau nuotraukų (3)
Po ES aukščiausiojo lygio susitikimo Briuselyje O. Scholzas ypač kritikavo V. Zelenskio planą. Jo nuomone, reikia imtis atsakomybės, kad Rusijos ir Ukrainos karas nevirstų Rusijos ir NATO karu, rašo „Bild“.
Jis teigė, kad niekas neprivers jo pakeisti savo nuomonės dėl to, kad Ukrainai nebus suteiktos sparnuotosios raketos „Taurus“. „Nemanau, kad šie tiekimai yra teisingi, ir taip liks“, – sakė O. Scholzas.
Vokietijos kancleris taip pat ketina blokuoti greitą Ukrainos pakvietimą į NATO. Jis paminėjo paskutinio NATO viršūnių susitikimo Vašingtone nutarimus, kai aljansas nebuvo nusiteikęs palankiai kvietimui (JAV ir Vokietija buvo prieš).
Rezoliucijoje buvo pabrėžta, kad kvietimas į NATO gali įvykti tik tada, kai tam pritars visos sąjungininkės ir bus įvykdytos visos priėmimo sąlygos. Šios sąlygos apima reformas demokratijos, ekonomikos ir saugumo srityse.
V. Zelenskio pergalės planą sudaro penki punktai ir trys slapti priedai.
Tarp jų – neatidėliotinas pakvietimas į NATO ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacijų Rusijoje tęsimas.
Jame taip pat siūloma Ukrainoje dislokuoti „visapusišką nebranduolinį strateginio atgrasymo priemonių paketą“, kurio turėtų pakakti apsisaugoti nuo bet kokios karinės grėsmės iš Rusijos.
Be to, plane pateikiamas pasiūlymas tarptautiniams partneriams bendrai apsaugoti Ukrainoje turimus svarbiausius išteklius ir bendrai investuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.