Izraelis „vertina“ naujas „Hamas“ „idėjas“, kaip sustabdyti karą Gazos Ruože

Trečiadienį palestiniečių grupuotė „Hamas“ pareiškė nusiuntusi Kataro tarpininkams naujų „minčių“, kaip užbaigti beveik devynis mėnesius trunkantį karą Gazos Ruože su Izraeliu.

Izraelis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2024, 8:33 AM, atnaujinta Jul 4, 2024, 8:37 AM

Izraelis patvirtino, kad „vertina“ „Hamas“ „komentarus“ dėl susitarimo išlaisvinti palestiniečių teritorijoje laikomus įkaitus ir pateiks tarpininkams savo atsakymą.

Gazos Ruože kasdien didėjant žuvusiųjų skaičiui ir blogėjant gyvenimo sąlygoms, abi šalys patiria didesnį tarptautinį spaudimą susitarti dėl paliaubų, pastaruoju metu savo planą pasiūlė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Hamas“ reikalauja „nuolatinių paliaubų ir visiško Izraelio karių išvedimo“ iš Gazos Ruožo. Izraelis teigia, kad karo veiksmai nebus baigti, kol „Hamas“ nepaleis visų įkaitų, paimtų per spalio 7 d. išpuolius. Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ne kartą žadėjo, kad Izraelio kampanija Gazos Ruože tęsis tol, kol nebus sunaikinti „Hamas“ kariniai ir valdymo pajėgumai.

Trečiadienio vakarą „Hamas“ pranešė, kad siekiant užbaigti konfliktą bendrauja su Kataro, Egipto ir Turkijos pareigūnais. Katare įsikūręs „Hamas“ politinis vadovas Ismailas Haniyeh „susisiekė su broliais tarpininkais Katare ir Egipte dėl minčių, kurias judėjimas su jais aptaria siekiant susitarimo“, sakoma grupės pranešime ir priduriama, kad „judėjimo vadovas bendravo ir su Turkijos pareigūnais“.

Tarpininkavimo pastangoms vadovauja Kataras, glaudžiai bendradarbiaudamas su Jungtinėmis Valstijomis. Pagal J. Bideno planą, pasiūlytą gegužės 31 d., numatomos šešių savaičių paliaubos, įkaitų ir kalinių mainai bei Gazos Ruožo atkūrimas. Tai būtų pirmosios paliaubos po savaitę trukusios pertraukos lapkritį, kai buvo išlaisvinta daugiau nei 100 įkaitų, o iš Izraelio kalėjimų paleisti palestiniečiai.

Karą išprovokavo „Hamas“ teroristai, spalio 7 d. užpuolę Izraelį ir nužudę 1 195 žmones, daugiausia civilius, bei paėmę 251 įkaitą. 116 įkaitų tebėra laikomi Gazos Ruože, 42 jų, pasak Izraelio kariuomenės, jau negyvi.

Be tarptautinės kritikos, B. Netanyahu patiria stiprų vidaus spaudimą išlaisvinti likusius įkaitus, taip pat turi rengtis galimam konfliktui su „Hezbollah“ Libano fronte. Jis sako, kad kariniai veiksmai yra geriausias būdas daryti spaudimą „Hamas“. Šią savaitę laikraštis „The New York Times“ citavo Izraelio saugumo pareigūnus, sakiusius, kad aukščiausi generolai mano, jog paliaubos būtų geriausias būdas užtikrinti likusių įkaitų paleidimą, net jei ne visi Izraelio karo tikslai būtų pasiekti. B. Netanyahu paneigė pranešimą ir pažadėjo, kad Izraelis nepasiduos „pralaimėjimo vėjams“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.