JAV bręsta Ukrainai ypač svarbus lūžis: J. Bidenas siekia istorinio pokyčio

Joe Bideno administracija siekia panaikinti faktinį draudimą Amerikos kariniams rangovams vykti į Ukrainą, kad padėtų šalies kariuomenei prižiūrėti ir remontuoti JAV suteiktas ginklų sistemas, CNN atskleidė keturi su šiuo klausimu susipažinę JAV pareigūnai.

J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naikintuvai F-16.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naikintuvai F-16.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-06-26 09:21, atnaujinta 2024-06-26 13:42

Tai būtų dar vienas svarbus J.Bideno administracijos politikos Ukrainoje pokytis, JAV ieškant būdų, kaip suteikti Ukrainos kariuomenei pranašumą prieš Rusiją.

Šaltiniai teigė, kad administracijos pareigūnai vis dar rengia šią politiką ir dar nėra gavę galutinio prezidento J.Bideno parašo.

„Mes nepriėmėme jokių sprendimų ir bet kokios diskusijos apie tai yra per ankstyvos, – sakė vienas administracijos pareigūnas. – Prezidentas yra visiškai tvirtai įsitikinęs, kad nesiųs JAV karių į Ukrainą.“

Patvirtinus šį pakeitimą, jis greičiausiai būtų įteisintas šiais metais, sakė pareigūnai, ir leistų Pentagonui pirmą kartą nuo 2022 m., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, teikti sutartis Amerikos bendrovėms dėl darbų Ukrainos teritorijoje. Pareigūnai sakė, kad tai paspartintų Ukrainos kariuomenės naudojamų ginklų sistemų techninę priežiūrą ir remontą.

Pastaruosius dvejus metus J.Bidenas primygtinai reikalavo, kad visi amerikiečiai, o ypač JAV kariai, laikytųsi atokiau nuo Ukrainos fronto linijos. Baltieji rūmai buvo pasiryžę apriboti tiek pavojų amerikiečiams, tiek suvokimą, ypač Rusijoje, kad JAV kariuomenė ten dalyvauja kovoje. Valstybės departamentas nuo 2022 m. aiškiai perspėjo amerikiečius nevykti į Ukrainą.

Dėl to JAV suteikta karinė įranga, kuri patyrė didelę žalą kovose, turėjo būti išgabenta iš šalies į Lenkiją, Rumuniją ar kitas NATO šalis, kad būtų suremontuota, o šis procesas užtrunka. JAV kariai taip pat gali padėti ukrainiečiams atlikti įprastinę techninę priežiūrą ir logistiką, tačiau tik per atstumą, naudodamiesi vaizdo pokalbiais ar saugiu telefonu – šis susitarimas turi savotiškų apribojimų, nes JAV kariai ir rangovai negali tiesiogiai dirbti su sistemomis.

Pasak pareigūnų, administracijos pareigūnai pradėjo rimtai svarstyti šiuos apribojimus per pastaruosius kelis mėnesius, nes Rusija toliau didino savo pozicijas mūšio lauke, o JAV finansavimas Ukrainai įstrigo Kongrese. Leidimas patyrusiems, JAV vyriausybės finansuojamiems amerikiečių rangovams ir toliau būti Ukrainoje reiškia, kad jie galės daug greičiau padėti sutvarkyti sugadintą, didelės vertės įrangą, sakė pareigūnai. Viena iš pažangių sistemų, kuriai, pasak pareigūnų, greičiausiai reikės reguliarios techninės priežiūros, yra naikintuvai F-16, kuriuos Ukraina turėtų gauti vėliau šiais metais.

Įmonės, teikiančios paraiškas dėl sutarčių, turės parengti patikimus rizikos mažinimo planus, kad sumažintų grėsmes savo darbuotojams, CNN sakė pareigūnas.

Diskusijos vyksta po to, kai JAV pastaraisiais mėnesiais priėmė keletą sprendimų, siekdama padėti Ukrainai įveikti rusus. Gegužės pabaigoje J.Bidenas suteikė Ukrainai leidimą JAV ginklais smogti taikiniams Rusijos teritorijoje, netoli sienos su Ukrainos Charkovo miestu, nors JAV anksčiau ne kartą atsisakė tai daryti. Praėjusią savaitę ši politika vėl buvo išplėsta, kai nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas pareiškė, kad Ukraina gali smogti atsakomąjį smūgį JAV ginklais bet kurioje Ukrainos ir Rusijos sienos vietoje.

Dabartiniai ir buvę pareigūnai, susipažinę su diskusijomis dėl rangovų siuntimo į Ukrainą, pabrėžė, kad politikos pakeitimas nesukels tokio didelio amerikiečių rangovų dalyvavimo, koks buvo Irake ir Afganistane. Vietoj to Ukrainoje vienu metu greičiausiai dirbs nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų rangovų.

„Tai būtų daug labiau sutelktos ir apgalvotos pastangos remti Ukrainą šalyje“, – CNN sakė į atsargą išėjęs armijos karininkas Alexas Vindmanas, dirbęs buvusio prezidento Donaldo Trumpo Nacionalinio saugumo tarybos Europos reikalų direktoriumi.

A.Vindmanas beveik dvejus metus ragino administraciją panaikinti apribojimus ir sakė, kad administracija nuo šių metų pradžios rengė planą, kaip sušvelninti apribojimus.

„Ukraina yra sąjungininkė, – sakė A.Vindmanas. – JAV turi svarbių, itin svarbių nacionalinio saugumo interesų remti Ukrainą, ir yra daugybė rizikos mažinimo priemonių.“

Parengta pagal CNN inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.