„The Wall Street Journal“: V. Putinas apsupo save su JAV priešais, ši ašis kels grėsmę pasauliui net ir po karo Ukrainoje

2024 m. birželio 20 d. 08:28
Lrytas.lt
Rusijos karinis bendradarbiavimas su Iranu, Šiaurės Korėja ir Kinija išsiplėtė iki dalijimosi svarbiomis technologijomis, kurios gali kelti grėsmę Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms dar ilgai po to, kai baigsis karas Ukrainoje. Apie tai rašo portalas „Unian“.
Daugiau nuotraukų (1)
Kaip rašo „The Wall Street Journal“, Rusijos saugumo ryšių su JAV priešininkais plėtros greitis ir apimtis kartais nustebindavo JAV žvalgybos analitikus. Jie teigia, kad Rusija ir kitos šalys atidėjo į šalį istorinius nesutarimus, kad kartu pasipriešintų tam, ką jos laiko JAV dominuojama pasauline sistema.
„Ženklindami glaudesnius karinius santykius, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas trečiadienį Pchenjane pareiškė, kad sudarė susitarimą dėl savitarpio pagalbos užpuolimo prieš kurią nors šalį atveju, apibūdindami šiuos santykius kaip dviejų autoritarinių valstybių aljansą“, – rašoma leidinyje.
Maskvos ryšiai su Šiaurės Korėja, Iranu ir Kinija pradėjo plėtotis po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. vasarį, kai dėl pradinių nesėkmių mūšio lauke ir Vakarų sankcijų Rusija desperatiškai ieškojo naujų ginklų šaltinių. Tačiau šie susitarimai virto sutartimis dėl bendros gamybos, technologijų ir darbo jėgos perdavimo, kurios, pasak pareigūnų, pagerina ilgalaikius Maskvos ir potencialiai Teherano, Pchenjano ir Pekino pajėgumus.
„Rusijos karą Ukrainoje remia Kinija, Šiaurės Korėja ir Iranas. Jie nori, kad JAV būtų nugalėtos. Jie nori, kad NATO žlugtų. Jei jiems pavyks Ukrainoje, tapsime dar labiau pažeidžiami, o pasaulis taps dar pavojingesnis“, – neseniai sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.
Glaudesni Rusijos, Šiaurės Korėjos, Irano ir Kinijos saugumo ryšiai kol kas nėra oficialus karinis aljansas, kaip Vakarų Šiaurės Atlanto sutarties organizacija. Vietoj to jie apima dvišalius Rusijos ir kiekvienos iš kitų trijų šalių mainus.
„Rusijai, Šiaurės Korėjai ir net Kinijai tai yra santuoka iš išskaičiavimo, pagrįsta interesų ir tikslų suartėjimu ar suderinimu šiuo metu, o ne aistringas meilės romanas“, – neseniai sakė buvusi CŽV ir Baltųjų rūmų pareigūnė Sue Mee Terry.
Vis dėlto jau dabar ryškėja pirmieji naujos ašies kontūrai su platesnio strateginio ir diplomatinio bendradarbiavimo požymiais. Vakarų pareigūnų ir muitinės duomenimis, Kinija yra pastangų stiprinti prekybos ryšius su šalimis, kurioms taikomos JAV sankcijos, centre.
JAV pareigūnai teigė, kad Kinija padarė viską, ką galėjo, kad išvengtų ginklų tiekimo Rusijai, o tai, kaip pažymėjo Vašingtonas, būtų lėmę sankcijų taikymą. Tačiau Pekinas padėjo Rusijos gynybos produkcijai atsigauti greičiau, nei tikėjosi JAV žvalgybos pareigūnai po pirmųjų Maskvos nesėkmių Ukrainoje ir Vakarų sankcijų įvedimo, kuriomis siekta užkirsti kelią Kremliui gauti ginklų.
Kinija tiekė daug dvejopo naudojimo įrangos, įskaitant metalo apdirbimo stakles, mikroelektroniką Rusijos gynybos pramonei, optiką tankams ir šarvuočiams bei turbininius variklius sparnuotosioms raketoms. Ji taip pat padeda Rusijai tobulinti savo palydovinius ir kitus kosminius pajėgumus, kad juos būtų galima panaudoti Ukrainoje.
„Jie yra labai atsargūs, bet labai arti ribos. Jie daro viską, ką gali, kad paremtų rusus nepatirdami jokių išlaidų“, – sakė gynybos pareigūnas.
Parengta pagal „Unian“ inf.
Vladimiras PutinasRusijaIranas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.