Iš A. Blinkeno – griežtas įspėjimas Rusiją remiančiai Kinijai: „Tai turi liautis“ Birželio 18-osios įvykiai

2024 m. birželio 18 d. 06:07
Papildyta
Rusijos invazijai į Ukrainą tęsiantis trečius metus, Kijevo pajėgos toliau gina savo laisvę ir teritoriją nuo intensyvių okupantų atakų, nukreiptų į karinę ir civilinę infrastruktūrą bei bando atremti okupantų veržimąsi.
Daugiau nuotraukų (25)
Artimiausiu metu Rusijos okupantai greičiausiai padidins puolimo operacijas Donecko-Volnovachos ruože, būtent Vuhledare ir Kurachove. Tai „24 kanalui“ pareiškė karo ekspertas, instruktorius pilotas ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas Romanas Svitanas.
Rusijos kariuomenė patraukė į kasyklas Vovčanske. Birželio 15 d. jie įsiveržė į prieigas dalyje įmonės teritorijos. Nežinoma, ar ši informacija vis dar aktuali. Tai pranešė „RBC-Ukraina“, remdamasi Karo studijų instituto (ISW) ataskaita.
Rusijos prezidento Vladimiro Putino taikos derybos nedomina. Jo „susidomėjimas“ dialogu skirtas palenkti Vakarus nuolaidoms, kurios pažeistų Ukrainos suverenitetą. Tai pranešė „RBC-Ukraine“, remdamasi Amerikos karo studijų instituto (ISW) ataskaita.
„ISW ir toliau tiki, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nėra suinteresuotas sąžiningomis derybomis ir tik apsimeta susidomėjęs jomis, tai veikia kaip kaip dalis platesnių informacinių okupantų pareiškimų, kuriais siekiama paskatinti Vakarus daryti prevencines nuolaidas Rusijai, kurios pažeistų Ukrainos suverenitetą“, – sakoma analitikų pareiškime.
Nuo ketvirtadienio iki šeštadienio vykusiame G7 vadovų susitikime Ukraina pasiekė dvi svarbias pergales – prezidentai Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis pasirašė 10 metų trukmės JAV ir Ukrainos saugumo susitarimą. Ukrainos lyderis sakė, jog tai istorinė diena kovoje su Rusijos invazija.
Vakarų šalys taip pat susitarė ir dėl 50 mlrd. JAV dolerių vertės paskolos Ukrainai, kuri būtų apmokėta iš įšaldytų Rusijos lėšų generuojamų pajamų. Ši suma Kijevą turėtų pasiekti jau metų pabaigoje. Anot JAV pareigūnų, kalbėjusių su BBC, šie pinigai bus panaudoti lanksčiai – humanitarinei ir karinei paramai, Ukrainos ekonomikos palaikymui.
JAV prezidentas Joe Bidenas G7 viršūnių susitikimo kuluaruose suteikė vilties Ukrainai, kad ji jau netrukus savo oro gynybą galės sustiprinti papildomomis „Patriot“ sistemomis iš užsienio. Penkios šalys pažadėjo „Patriot“ baterijų ir kitų oro gynybos sistemų, sakė J. Bidenas spaudos konferencijoje Italijoje.
Sekite svarbiausias karo Ukrainoje naujienas su lrytas.lt.
UkrainaRusijaVolodymyras Zelenskis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.