Belaukiant Vakarų amunicijos – sunki dilema ukrainiečiams: teko priimti nelengvą sprendimą

2024 m. birželio 15 d. 18:17
Lrytas.lt
Belaukdami šį pavasarį JAV patvirtintos karinės paramos paketo, Ukraina sugebėjo atrasti strategiją, kuri leido iškeisti teritorijas į laiką, tačiau ukrainiečiai perspėja – Rusijos pajėgos ir toliau tęs lėtą progresą palei kontakto liniją, o situacija fronte vis dar nėra puiki.
Daugiau nuotraukų (16)
Vakarų amunicijos antplūdis sumažino akivaizdų Kijevo artilerijos trūkumą, tačiau rusai vis dar užima naujas pozicija palei fronto liniją ir tikriausiai tai darys visą vasarą, praneša naujienų agentūra „The Associated Press“
Ukraina vis dar laiko gynybinę liniją Donecko regione. Rotacijų metu Ukrainos pajėgos yra pažeidžiamos Rusijos smūgių. Be to, okupantai artėja prie pagrindinių Ukrainos tiekimo kelių.
Kijevas taikė strategiją „lankstytis, bet nepalūžti“, kad laimėtų laiko ir gautų daugiau vakarietiškų ginklų ir amunicijos. Anot Ukrainos kariuomenės pareigūnų ir valdininkų, dėl tokio taktiko Ukraina galėjo kautis iš geriau ginamų pozicijų, atsisakydama nedidelės teritorijos dalies.
Sumažėjęs artilerijos šaudmenų deficitas
Po priimto paramos paketo į frontą ir toliau atkeliauja nauji ginklai ir šaudmenys iš Jungtinių Valstijų ir kitų sąjungininkų. Tačiau Ukrainai prireiks savaičių, jei ne mėnesių, kad visiškai papildytų savo išsekusias atsargas, rašo UNIAN, cituodama AP.
„Prireikia laiko pakrauti laivus, kurie vėliau turi perplaukti Atlanto vandenyną. Tačiau mes jau matome rezultatus. Metų pradžioje Rusijos artilerijos pranašumas buvo 7 prie 1, o dabar jis sumažėjo iki 5 prie 1“, – „The Associated Press“ aiškino Ukrainos gynybos ministro pirmasis pavaduotojas Ivanas Gavriliukas.
Pareigūnas pažymėjo, kad, norint neutralizuoti Rusijos aviaciją, Ukrainai reikia mažiausiai 130 F-16 naikintuvų. Tikimasi, kad jie bus atgabenti šių metų pabaigoje ir kitų metų pradžioje.
Į 110-ąją brigadą, kovojančią netoli Rusijos okupuoto Očertynės kaimo, pradėjo plaukti sviediniai, pranešė brigados atstovas spaudai Ivanas Sekachas.
Naujos atsargos padidino dalinio atsargas 75 procentais, palyginti su praėjusia žiema, kai atsargos buvo tokios menkos, kad kariškiai neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik atsitraukti iš teritorijų, kad išgelbėtų karių gyvybes, aiškino I. Sekachas.
Tačiau jų neužtenka, kad būtų sulaikytas Rusijos puolimas, be to, dažnai tai nėra didelio kalibro ginklai, kurių labiausiai reikia.
„Mums reikia keturis kartus daugiau, kad galėtume veikti neskaičiuodami kiekvieno šūvio ir neskirstydami prioritetų, į ką pataikyti“, – sakė jis.
47-osios brigados bataliono vado pavaduotojas Aleksandras sakė, kad brigadai reikia daugiau prieštankinių ir priešlėktuvinių raketų.
„Mes negalime iš karto pasiimti visos amunicijos, kurią mums duoda mūsų partneriai, mes ją gauname dalimis. O dabar negalime sukaupti to, ko mums reikia“, – pyko jis.
Elastinės juostos strategija
AP pažymi, kad Ukraina, siekdama laimėti laiko ir geriau apsiginkluoti, taiko elastingą gynybos strategiją. Priimdami sunkų sprendimą atsitraukti į geriau ginamas pozicijas, Ukrainos kariai gali efektyviau kovoti ir taupyti personalą, teigia kariškiai.
„Laikas Ukrainai eina į naudą, ir tai yra elastinės juostos strategijai paaiškinimas – galima atsisakyti šiek tiek teritorijos ir laimėti šiek tiek laiko. Ir tada iki šių metų pabaigos Ukraina turės pranašumų, kurių niekada anksčiau neturėjo“, – svarstė „IHS Jane's Gynybos žvalgybos tyrimų centro“ analitikas Dylanas Lee Lerkas.
Ši strategija skiriasi nuo mūšio Bachmute, kuriame Ukrainos kariai patyrė didelių nuostolių, galiausiai veltui bandydami nepasiduoti. I. Sekachas teigė, kad būtent lankstumas padėjo Ukrainos pajėgoms atsilaikyti prieš Rusijos puolimą.
„Mes turėjome paskirstyti savo pozicijas, taip pat ir logistiką. Dabar tai darome daug protingiau.“, – aiškino jis.
Šiuo metu vykstantis pagrindinis Rusijos puolimas Donecko regione sutelktas į teritorijas aplink užimtą Avdijivką ir Časiv Jaro miestą – rusai nuolat užima nedideles teritorijos dalis.
Jei rusai užims Časiv Jarą, kils pavojus kaimyniniams miestams, iškils grėsmė svarbiausioms Ukrainos tiekimo linijoms ir Rusija priartės prie savo užsibrėžto tikslo užimti visą Donecko regioną, rašo UNIAN.
Dabar Rusija Ukrainoje turi apie 650 tūkst. karių – beveik penkis kartus daugiau nei prieš dvejus metus. Rusijos taktiniai pokyčiai pasirodė esą veiksmingi.
Rusai siunčia karių bangas iš skirtingų krypčių pulti ukrainiečiu pozicijas, kad priverstų Ukrainos pajėgas iššvaistyti daugiau sviedinių. Jie pradėjo dažniau pulti naktį, kad pasinaudotų Ukrainos silpnybėmis ir nesugebėjimu veiksmingai kontratakuoti. Okupantai taip pat dažnai atakuoja dėvėdami ukrainietiškus šalmus, kad suklaidintų dronų operatorius.
Tankus elektroninės karybos technikos tinklas palei fronto liniją sumažino Ukrainos atakos dronų veiksmingumą.
„Artimiausiu metu rusai tikrai ir toliau patirs nedidelių laimėjimų, – tikino I. Sekachas.
Pavojus vis dar išlieka
Ukrainiečių vadai aiškino, kad pagerėjęs Rusijos taikinių nukreipimas į ukrainiečių tiekimo linijas duoda laukiamą efektą, rašo UNIAN.
„Jie supranta, kad mes gauname naują paramą – rusai suintensyvino savo smūgius, o tai turi įtakos mūsų logistikai“, – AP News aiškino 28-osios brigados karys šaukiniu „Nindzė“.
Išpuoliai prieš „Nindzės“ padalinio amunicijos tiekimo grandines buvo tokie dažni, kad vairuotojams tekdavo nuolat keisti grafiką.
„Reikia puikiai pažinti kelią, kiekvieną kraterį, kad vairuotojas su naktiniu matymu galėtų greitai įvažiuoti, įlipti, iškrauti ir išlipti“, – sakė jis.
Brigados buvo priverstos taikyti naują aprūpinimo taktiką. Įprastais sunkvežimiais galima pristatyti amuniciją į kitas mūšio zonas, tačiau Časiv Jaro ir Avdijivkos rajone reikalingos šarvuotos transporto priemonės ir aiškiai apibrėžti maršrutai.
„Anksčiau šarvuočiai pristatydavo šaudmenis du ar tris kartus per dieną, o dabar jie paprastai tai daro tik kartą per dieną“, – sako „Nindzė“
Mirtina rotacija
Rusų taktikos tobulinimas kainuoja ukrainiečių karių gyvybes, ypač nestabiliomis valandomis tarp karių rotacijų. Rusija tapo labiau įgudusi smogti šiais laikotarpiais, kai gynybos linijos yra silpnos. Vienas dalinys Časiv Jaro rajone pranešė, kad ketvirtadalis jo aukų buvo patirta vežant karius į priešakines pozicijas ir iš jų.
Kariai kartais neturi kur pasislėpti ir keisti pozicijų dėl nuolatinio rusų bombardavimo. Jiems dažnai tenka bėgti pusę kilometro ar daugiau po atviru dangumi, kad rastų prieglobstį.
Paruošta pagal „The Associated Press“ ir UNIAN inf.
UkrainaRusijaUkrainos kariai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.