JAV: hučių paleistos raketos pataikė į Vokietijai ir Šveicarijai priklausančius laivus

Irano remiami hučių sukilėliai Raudonojoje jūroje atakavo ir apgadino du Europos bendrovėms priklausančius krovininius laivus, sekmadienį pranešė JAV kariuomenė.

Laivai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Laivai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-06-10 08:27, atnaujinta 2024-06-10 08:30

Šiedu per vieną parą užpulti laivai buvo po Liberijos vėliava plaukęs Šveicarijai priklausantis ir šios šalies bendrovės eksploatuojamas konteinerinis laivas „M/V Tavvishi“ ir po Antigvos ir Barbadoso vėliava plaukęs Vokietijai priklausantis ir šios šalies bendrovės eksploatuojamas krovininis laivas „M/V Norderney“, nurodė JAV centrinė vadavietė (CENTCOM).

Iš hučių kontroliuojamų Jemeno zonų į Adeno įlanką buvo paleistos dvi priešlaivinės balistinės raketos (ASBM), viena iš jų pataikė į laivą „M/V Tavvishi“. Regioninės kariuomenės vadavietės teigimu, laivas buvo apgadintas, tačiau sugebėjo tęsti kelionę, apie sužeistuosius nepranešama.

CENTCOM pranešė, kad per kitą išpuolį hučiai „į Adeno įlanką paleido vieną ASBM ir vieną priešlaivinę sparnuotąją raketą (ASCM)“, abi šios raketos pataikė į laivą „M/V Norderney“. Krovininis laivas buvo apgadintas, tačiau sugebėjo tęsti kelionę, apie sužeistuosius nepranešama.

CENTCOM teigimu, jos pajėgos Adeno įlankoje taip pat sunaikino vieną nepilotuojamą orlaivį, o sukilėlių kontroliuojamose Jemeno srityse – dvi hučių sparnuotąsias raketas žemė-žemė ir vieną raketų paleidimo sistemą, pirmiau nustačiusios, kad ši įranga kelia „tiesioginę grėsmę“.

Hučių smogikai nuo praėjusių metų spalio, kai Gazoje prasidėjo karas, ne kartą atakavo laivus, plaukiančius svarbiu ir su Viduržemio jūra per Sueco kanalą besijungiančiu Raudonosios jūros koridoriumi.

Smogikų teigimu, savo atakomis jie stengiasi neleisti krovininiams laivams pasiekti Izraelį, tuo demonstruodami paramą Palestinos smogikų grupuotei „Hamas“.

Atsakydamos į šiuos išpuolius, Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė pačios keletą kartų atakavo hučių pozicijas Jemene.

Savo karinę operaciją krovininiams laivams Raudonojoje jūroje apsaugoti pradėjo ir Europos Sąjunga.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.