Nerimą keliantys pranešimai iš Kinijos: atskleidė Taivaną supančių karinių pratybų tikslą

2024 m. gegužės 24 d. 09:09
Lrytas.lt
Kinijos karinės pratybos aplink Taivaną yra skirtos išbandyti gebėjimą „perimti valdžią“ saloje, penktadienį pareiškė Liaudies išlaisvinimo armija (PLA), kurios pajėgos pradėjo antrąją didelio masto pratybų aplink demokratinę kaimynę dieną, praneša CNN.
Daugiau nuotraukų (3)
Šios pratybos yra didžiausios per daugiau nei metus ir vyksta praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Taivanas prisaikdino savo naująjį prezidentą Lai Ching-te, kurio Pekinas atvirai nekenčia už tai, kad jis gina salos suverenumą ir atskirą tapatybę.
Pekinas pasmerkė Lai Ching-te kaip „pavojingą separatistą“ ir pasmerkė jo pirmadienį pasakytą inauguracijos kalbą, kurioje jis paragino Kiniją nutraukti Taivano bauginimą, kuris tapo daug ryškesnis valdant Kinijos vadovui Xi Jinpingui.
Kinija, kurios kariuomenė yra nepalyginamai didesnė už Taipėjaus kariuomenę, ketvirtadienio rytą pradėjo pratybas, siųsdama karo laivus ir naikintuvus aplink Taivaną ir jo atokias salas, kurias pavadino „griežta bausme už Taivano nepriklausomybės pajėgų separatistinius veiksmus“.
Penktadienį PLA Rytų teatro vadavietė pareiškė, kad tęsia pratybas abiejose Taivano salų grandinės pusėse, siekdama „išbandyti gebėjimą bendrai perimti valdžią, rengti bendras atakas ir užimti svarbiausias teritorijas“.
Kinijos valdančioji Komunistų partija Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, nors niekada jos nekontroliavo, ir yra pažadėjusi prireikus salą užimti jėga.
Didžioji dauguma taivaniečių nenori gyventi valdomi Kinijos. Tačiau Xi Jinpingas, autoritariškiausias Kinijos lyderis per pastarąją kartą, leido suprasti, kad salos „neišvengiamo susijungimo“ su žemynine dalimi negalima atidėlioti neribotam laikui.
Pasak PLA, dvi dienas truksiančios pratybos, kuriose dalyvauja Kinijos kariuomenė, laivynas, oro pajėgos ir raketinės pajėgos, vyksta Taivano sąsiauryje – siaurame vandens telkinyje, skiriančiame salą nuo žemyninės Kinijos, – taip pat į šiaurę, pietus ir rytus nuo Taivano.
Pirmą kartą PLA pratybose taip pat dalyvavo Kinijos pakrančių apsaugos pajėgos, veikiančios vietovėse aplink Taivano atokias Kinmeno, Matsu, Wuqiu ir Dongyin salas, esančias prie pat pietrytinės Kinijos pakrantės.
Taivano gynybos ministerija pasmerkė Kinijos karines pratybas kaip „neracionalias provokacijas“ ir, atsakydama į jas, pasiuntė savo jūrų, oro ir sausumos pajėgas.
Nuo ketvirtadienio 6 val. ryto iki penktadienio 6 val. ryto ministerija užfiksavo 49 Kinijos orlaivius, iš kurių 35 kirto Medianinę liniją – neoficialų Taivano sąsiaurio demarkacijos tašką, kurio Pekinas nepripažįsta, bet iki pastarųjų metų iš esmės gerbė.
Ministerijos duomenimis, iš viso netoli Taivano sąsiaurio aptikta 19 Kinijos karo laivų ir septyni pakrančių apsaugos laivai.
Parengta pagal CNN inf.
KinijaTaivanaskarinės pratybos
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.