Į Rusijos planus Baltijos jūroje keisti sienas sureagavo Suomijos ekspertai: perspėja apie ilgalaikę problemą ir Kremliaus tikslą

Ketindama pakeisti teritorines vandens sienas Baltijos jūroje, Rusija jau spėjo sukelti sumaištį ir netikrumą Suomijoje ir Lietuvoje. Šiuo atveju tai greičiausiai yra ilgalaikis Maskvos, kuri savo visuomenei bando įteigti, kad prieš Rusiją esą kariauja ne tik Ukraina, bet ir visi Vakarai, tikslas, remdamasis šalies ekspertais rašo Suomijos naujienų portalas „Yle.fi“.

Baltijos jūra.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Baltijos jūra.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Suomijo užsienio politikos instituto tyrėjas Jyri Lavikainenas.<br>Suomijo užsienio politikos instituto nuotr.
Suomijo užsienio politikos instituto tyrėjas Jyri Lavikainenas.<br>Suomijo užsienio politikos instituto nuotr.
Rytų Suomijos universiteto tarpdisciplininių sienų studijų profesorius Jussis Laine'as.<br>Rytų Suomijos universiteto nuotr.
Rytų Suomijos universiteto tarpdisciplininių sienų studijų profesorius Jussis Laine'as.<br>Rytų Suomijos universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2024, 10:01 AM, atnaujinta May 22, 2024, 10:28 AM

Tokį vertinimą Suomijos naujienų protalui „Yle“ pateikė Aleksanteri instituto direktorius, analitikas Markku Kangaspuro.

Pasak jo, šiuo atveju Rusija siunčia žinią, kad jei prieš ją bus imtasi veiksmų, ji taip pat turi priemonių sukelti nestabilumą ir nesaugumą mūsų kryptimi.

M.Kangaspuro pabrėžė, kad vis dar nėra išsamesnės informacijos apie tai, ką Rusijos ketinimai reiškia praktiškai. Neaišku, ar Rusija ketina daryti pakeitimus savo teritoriniuose vandenyse, ar jos planuojami pakeitimai bus nukreipti į sienas prieš Suomiją ir Lietuvą.

Jei kalbama apie jūrų sieną tarp Suomijos ir Rusijos, tai, žinoma, to negalima padaryti vienašališkai pareiškus ir priėmus sprendimą, pažymėjo M.Kangaspuro.

Tokios pastangos, pasak analitiko, sukeltų krizę tarp Suomijos ir Rusijos bei sukurtų įrankį, kuris gali būti naudojamas ilgalaikei įtampai palaikyti. „Žinoma, situacija tuomet būtų labai sudėtinga“, – pridūrė jis.

Kremliaus tikslas

Suomijos užsienio politikos instituto tyrėjas Jyri Lavikainenas šioje situacijoje įžvelgia aiškų politinį Rusijos motyvą.

Normaliomis aplinkybėmis Rusija nesiimtų jokių vienašališkų teritorinių sienų patikrinimų, apie kuriuos vėliau sužinotume iš jų Gynybos ministerijos tinklalapio, teigia jis.

Pasak J.Lavikaineno, Rusija kol kas tik pasakė, kur Baltijos jūroje, jos manymu, turėtų būti tikrinamos teritorinės sienos. Išsamesnės informacijos apie galimus Rusijos ketinimus ar reikalavimus kol kas nėra.

Net jei tai yra smulkmena, Rusija stengiasi sukelti problemų. Ji bando sukurti Vakarų šalyse patirtį, kad dabartinė tarptautinė politinė situacija yra netvari, todėl Vakarai esą turėtų derėtis su Rusija jai palankiu būdu, vertina J.Lavikainenas.

Pasak mokslininko, ši situacija atspindi ilgalaikes Rusijos pastangas pakeisti vyraujančios pasaulio tvarkos taisykles.

„Akivaizdu, kad jei bus bandoma nors milimetru pakeisti Suomijos teritorines vandens ribas, tai nebus priimta. Praktinė pasekmė būtų ta, kad, be visų kitų problemų, turėtume nuolatinę užsienio politikos problemą su Rusija“, – teigė jis.

Žiniasklaidos vertė didesnė už praktinę vertę

Rusijos pranešimas apie vienašališką jūros sienos pakeitimą gali būti tik išbandymas, kaip į tokią situaciją reaguos Suomija, „Yle“ sakė Rytų Suomijos universiteto tarpdisciplininių sienų studijų profesorius Jussis Laine'as.

Visgi pranešimų žiniasklaidoje vertė gali būti didesnė už praktinę vertę, teigia jis.

Mokslininkas pabrėžia, kad šiuo metu informacija yra gana ribota, todėl sunku tiksliau interpretuoti. Pasak J.Laine'o, Rusijos planas perkelti Baltijos jūros sienas gali būti laikomas pavyzdžiu, rodančiu, kokiais būdais gali būti daroma hibridinė įtaka.

„Negalime dėti visų kiaušinių į vieną krepšį, kad išspręstume vieną problemą, – vaizdžiai aiškino jis, – bet turime būti visapusiškai pasirengę dabartinei neaiškiai ir neapibrėžtai padėčiai.“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.