D. Tuskas prašo A. Dudos išsamiau pakomentuoti savo pareiškimą, kad Lenkija pasirengusi priimti branduolinius ginklus

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pareikalavo, kad prezidentas Andrzejus Duda pateiktų daugiau detalių apie savo pareiškimą, kad Lenkija pasirengusi priimti branduolinius ginklus. Ši idėja labai rimta, turėčiau žinoti visas aplinkybes, kurios paskatino prezidentą paskelbti tokį pareiškimą, Varšuvoje sakė D. Tuskas.

D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
D. Tuskas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>EPA/ELTA nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 6:42 PM

Todėl jis norįs susitikti su A. Duda, kad suprastų jo ketinimus. „Taip pat norėčiau, kad galimos iniciatyvos būtų labai gerai parengtos atsakingų asmenų – ir kad visi būtume įsitikinę, jog to norime“.

A. Duda pirmadienį interviu bulvariniam laikraščiui „Fakt“ patvirtino, kad jo šalis pasirengusi priimti JAV branduolinius ginklus, jei NATO nuspręstų, jog tai būtina. „Jei mūsų sąjungininkai nuspręstų dislokuoti branduolinius ginklus mūsų teritorijoje pagal pasidalijimą šiais ginklais, kad sustiprintų NATO rytinį flangą, mes tam pasirengę“, – sakė A. Duda. Ir prezidentas, ir jo patarėjas saugumo klausimais jau praeityje yra išsakę tokius svarstymus.

ES ir NATO šalis Lenkija yra viena artimiausių Rusijos užpultos Ukrainos karinių sąjungininkių. Ji taip pat ribojasi su Rusijos Kaliningrado sritimi ir Maskvos sąjungininke Baltarusija.

Lenkijoje prezidentas yra vyriausias ginkluotųjų pajėgų vadas.

JAV daug dešimtmečių keliose Europos šalyse yra dislokavusios branduolinį ginklą. Tačiau oficialių duomenų apie tai nėra – manoma, kad šių ginklų yra Vokietijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Italijoje ir Turkijoje. JAV vyriausybė kol kas nėra užsiminusi, kad svarsto dislokuoti branduolinius ginklus Rytų Europoje – Maskva tai tikriausiai suprastų kaip tiesioginę provokaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.