Skandalas Lenkijoje: po įtarimų dėl darbo Rusijai atleistas aukšto rango karininkas Buvo atsakingas už NATO paramą Ukrainai

Lenkijos generolas leitenantas Jaroslawas Gromadzinskis, ES ir NATO valstybių jungtinės karinės grupės „Eurocorps“ vadas, buvo atleistas iš pareigų po to, kai kontržvalgybos tyrimo metu buvo rasta įrodymų, kad karininko veiksmų su įslaptinta inforcija. Lenkijos viešojoje erdvėje spėjama, kad buvo rasta įrodymų dėl lenko darbo Rusijai. Jis buvo atsakingas už NATO karinės paramos tiekimą Ukrainai.

 NATO pratybos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 NATO pratybos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-28 13:16, atnaujinta 2024-03-28 14:12

Iš pradžių Lenkijos gynybos ministerija pranešė, kad generolas Jaroslawas Gromadzinskis atleistas iš „Eurocorps“ vado pareigų. Vėliau paaiškėjo, kad jo bylos nagrinėjimą inicijavo Karinės kontržvalgybos tarnyba.

Šiose pareigose lenkas buvo nuo 2023 m. birželio mėn.

Prieš tapdamas „Eurocorps“ vadu J. Gromadzinskis buvo Lenkijos kariuomenės generalinio štabo viršininko patarėjas-koordinatorius. Dar anksčiau jis tarnavo Irake ir vadovavo Lenkijos 18-ajai mechanizuotajai divizijai.

Pastaraisiais mėnesiais jis taip pat tarnavo Tarptautinėje pagalbos Ukrainai komandoje Vysbadene, Vokietijoje, kur kartu su amerikiečių kariais buvo atsakingas už Ukrainos karių mokymą.

Nors ministerija nepateikė konkrečios informacijos apie tyrimą, ji nurodė, kad vienas iš nedaugelio karinio personalo atleidimo iš tarnybos pagrindų yra peržiūros procesas „dėl įslaptintos informacijos apsaugos“.

„Todėl buvo priimtas sprendimas atleisti generolą leitenantą J. Gromadzinskį iš Eurokorpuso vado pareigų ir nedelsiant grąžinti jį į šalį“, – nurodoma Lenkijos gynybos ministerijos pranešime.

„Eurocorps“ yra karinė greitojo reagavimo struktūra, kurią sudaro šešios pagrindinės šalys – Vokietija, Prancūzija, Ispanija, Belgija ir Liuksemburgas, o nuo 2022 m. pradžios – ir Lenkija. 2022 m. Lenkija iš asocijuotosios šalies tapo pagrindine šalimi, o tai turėjo įtakos šios daugianacionalinės vadovybės struktūrai ir užduotims. Generolas J. Gromadzinskis buvo pirmasis lenkas, užėmęs šios struktūros vado pareigas.

Eurokorpusas bendradarbiauja su NATO ir Europos Sąjunga, tačiau yra valdomas valstybių narių – sprendimus dėl Eurokorpuso priima valstybių narių gynybos ir užsienio reikalų ministrai. Strasbūre įsikūrusi vadovybė yra atsakinga už sąjungininkų karių paskyrimą dalyvauti krizių, humanitarinėse ir gelbėjimo operacijose, taip pat taikos užtikrinimą ir palaikymą – tiek Europos Sąjungos, tiek NATO reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.