Didžiausioje Gazos ligoninėje – chaosas: naujagimiai vyniojami į foliją, medikai dirba prie žvakių šviesos

Didžiausioje Gazos ligoninėje neišnešioti kūdikiai vyniojami į foliją ir glaudžiami prie karšto vandens, taip desperatiškai bandant palaikyti jų gyvybę, CNN pasakojo ligoninės direktorius. Pasak jo, Izraeliui toliau apšaudant Gazos Ruožą, likusios degalų atsargos senka, todėl įstaiga negali normaliai funkcionuoti.

Izraelio ir „Hamas“ karas. „Al-Shifa“ ligoninė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas. „Al-Shifa“ ligoninė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>EPA-ELTA nuotr.
IDF paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, pasak jos, matyti, kaip kariai padeda degalų kanistrus ant šaligatvio netoli įėjimo į ligoninę.<br>Stop kadras.
IDF paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, pasak jos, matyti, kaip kariai padeda degalų kanistrus ant šaligatvio netoli įėjimo į ligoninę.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 10:57 PM

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad pagrindinė Gazos Ruožo ligoninė „Al-Shifa“ „daugiau nefunkcionuoja kaip ligoninė“. Gazos Ruožo „Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija atnaujintame pranešime, kuriuo pasidalijo PSO, teigė, kad „Al-Shifa“ ligoninėje tebėra mažiausiai 2 300 žmonių. Izraelio teigimu, „Hamas“ po ligonine turi vadavietę, tačiau smogikai tai neigia.

Ligoninėje dirbantys gydytojai sakė, kad baiminasi, jog gali mirti likę 36 naujagimiai, kuriems reikalingas intensyviosios terapijos gydymas. Taip atsitiks, jei ligoninė negaus degalų inkubatorių generatoriams maitinti ir deguoniui tiekti.

„Prieš kurį laiką buvau su jais. Dabar jie yra atidengti, nes mes juos ištraukėme iš inkubatorių. Suvyniojome juos į foliją ir prie jų prileidome karšto vandens, kad galėtume juos sušildyti“, – sekmadienį televizijai „Al-Araby“ sakė medicinos centro direktorius gydytojas Muhammadas Abu Salmija.

Nuotraukose matyti, kaip keli iš ligoninės inkubatorių išimti naujagimiai paguldyti į vieną lovą šalia vienas kito. Gydytojas pažymėjo, kad per pastarąją parą būdami intensyviosios terapijos skyriuje ir kūdikių palatoje mirė keli vaikai.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnų duomenimis, per Izraelio oro antskrydžius žuvo daugiau kaip 11 000 žmonių. Dėl degalų blokados gilėja humanitarinė krizė, nes nustojo veikti ligoninės, vandentiekio sistemos, kepyklos ir kitos nuo elektros energijos priklausančios paslaugos.

Darbas prie žvakių šviesos

Pagalbos agentūros ir „Hamas“ prižiūrimi sveikatos apsaugos pareigūnai teigė, kad savaitgalį sąlygos „Al-Šifa“ ligoninėje pablogėjo iki „katastrofiškos“ situacijos, nes darbuotojai, pacientai ir tūkstančiai prieglobsčio ieškančių gyventojų buvo įkalinti viduje dėl intensyvių kovų. Izraelis tvirtina, kad žmonės gali saugiai palikti ligoninę evakuacijos koridoriumi į rytus nuo komplekso.

M. Abu Salmija sakė, kad ligoninėje dėl elektros trūkumo neveikia nė viena operacinė, ir pridūrė, kad „kam reikia operacijos, tas miršta, ir mes nieko negalime jam padaryti“.

„Operacinės visiškai neveikia, todėl dabar pas mus atvyksta sužeistieji, o mes negalime jiems suteikti nieko, išskyrus pirmąją pagalbą“, – sakė jis.

Al-Šifa toli gražu nėra vienintelė ligoninė, kuri dėl energijos trūkumo neatlieka savo funkcijų. Sekmadienį Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugija (PRCS) paskelbė, kad Al-Quds ligoninė, dar viena svarbi įstaiga Gazos mieste, dabar nebedirba.

PRCS teigė, kad antra pagal dydį Gazos Ruože ligoninė – „nebeveikia“. Paslaugų teikimas nutrauktas dėl to, kad baigėsi turimų degalų atsargos ir dingo elektra“.

Laisvai samdomas žurnalistas, dirbantis „Al-Shifa“ viduje, aprašė dešimtis dar nepalaidotų kūnų, greitosios pagalbos automobiliai negalėjo surinkti sužeistųjų, o gyvybės palaikymo sistemos neturi elektros energijos, kad galėtų veikti. Pasak žurnalisto, medikai dirba prie žvakių šviesos, maistas yra normuojamas, o viduje esantys žmonės pradeda gerti vamzdžių vandenį.

Kovų sustabdymo nebus

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai CNN sakė, kad jo pajėgos dalyvauja „tebevykstančiose intensyviose kovose“ su „Hamas“ netoli ligoninės komplekso, tačiau paneigė, kad šaudė į šiaurinį Gazos medicinos centrą, ir atmetė prielaidas, kad ligoninė yra apsupta.

Izraelio kariuomenė anksčiau yra sakiusi, kad „Hamas“ yra įsitvirtinusi civilinėje infrastruktūroje ir kad ji smogs „Hamas“ „visur, kur tik reikės“. Ji taip pat yra kaltinusi „Hamas“, kad šis pasitelkia ligonines kaip priedangą – „Al-Shifa“ gydytojai ir kovotojų grupuotė šį kaltinimą neigia.

Tuo tarpu tūkstančiai palestiniečių, sužeistų ar perkeltų dėl Izraelio karo prieš „Hamas“, užplūdo ligoninės skyrius, ieškodami prieglobsčio nuo Izraelio oro smūgių.

„Hamas“ sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai gydytojas Ashraf al-Qidra sakė, kad „Al-Shifa“ kompleksas „neveikia“, nes ne kartą buvo apšaudytas Izraelio ir kad „nustojo veikti intensyviosios terapijos skyrius, pediatrijos skyrius ir deguonies aparatai“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį interviu CNN pabrėžė, kad „nėra jokios priežasties“, dėl kurios pacientai negalėtų būti evakuoti iš „Al-Shifa“. Anot premjero, Izraelis padeda pacientams, sukurdamas saugius koridorius vietoje, ir teigė, kad iš ligoninės jau evakuota „apie 100“ pacientų. Tuo tarpu ligoninės direktorius sakė, kad žmonės bijo išeiti į lauką.

Tarptautinių raginimų nutraukti ugnį vis daugėja, tačiau B. Netanyahu sekmadienį pakartojo, kad vienintelis kovos veiksmų sustabdymas, su kuriuo jis sutiktų, būtų „toks, kai būtų paleisti mūsų įkaitai“.

Izraelio kariuomenės duomenimis, „Hamas“ Gazoje laiko 240 įkaitų. Kovotojų grupuotė paleido tik keturis įkaitus – dvi pagyvenusias izraelietes ir amerikietes motiną su dukra. Be to, Izraelio pajėgos pranešė, kad išgelbėjo vieną Izraelio kareivį.

„Jei kalbate apie kovų sustabdymą, būtent to nori „Hamas“, – sakė B. Netanyahu, tvirtindamas, kad „Hamas“ pasinaudos šiomis ilgesnėmis pauzėmis savo atsargoms papildyti. – „Hamas“ nori nesibaigiančių pauzių, kurios iš esmės išsklaidytų kovą prieš juos.“

Izraelio pajėgos tęsia antžeminę operaciją Gazos Ruože ir eina gilyn į Gazos miestą, spaudos konferencijoje pažymėjo kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagaris. Jis nurodė, kad pėstininkų ir kovinės inžinerijos pajėgos pasiekė Gazoje esančios al-Šati pabėgėlių stovyklos pakraščius, kuri yra netoli al-Šifos ligoninės. Tuo tarpu kariuomenės pajėgos, koordinuodamos veiksmus su kariniu jūrų laivynu, įsiveržė į Gazos prieplaukos rajoną ir šiuo metu yra teritorijose į rytus nuo jos.

Ginčas dėl degalų pasiūlymo

Izraelio kariuomenė teigė, kad sekmadienį prie įėjimo į ligoninės „Al-Shifa“ kompleksą padėjo 300 litrų degalų, tačiau „Hamas“ užblokavo ligoninei galimybę jų gauti.

Ligoninės direktorius Abu Salmiya televizijai „Al-Araby“ sakė, kad Izraelio pareigūnai iš tiesų jam paskambino ir pasiūlė degalų, kurie, pasak jo, užtikrintų elektros energiją generatoriams veikti tik trisdešimt minučių, tačiau darbuotojai buvo pernelyg išsigandę jų pasiimti.

IDF paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, pasak jos, matyti, kaip kariai padeda degalų kanistrus ant šaligatvio netoli įėjimo į ligoninę. Ji taip pat paskelbė garso įrašą, kuriame, kaip teigiama, ligoninės pareigūnas kaltina „Hamas“ vadovą Sveikatos apsaugos ministerijoje, kad šis neleido jų surinkti.

Medicinos centro direktorius gydytojas Muhammadas Abu Salmija tuo metu teigė, kad surinkti kanistrus trukdė Izraelio tankai.

„Žinoma, mano medikų komanda visiškai bijojo išeiti į lauką, – sakė jis. – Mes norime gauti kiekvieną degalų lašą, bet aš pasakiau (IDF), kad jie turėtų būti siunčiami per Tarptautinį Raudonąjį Kryžių arba per bet kurią kitą tarptautinę instituciją.“

Hamas atmetė kaltinimus ir teigė, kad Izraelio degalų pristatymas buvo propagandinis triukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.