Skandalų vėtomu Donaldu Trumpu Baltijos šalys pasitiki: „Reikia pažvelgti į faktus“

2017 m. gegužės 17 d. 09:55
Lrytas.lt
Nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas beveik kasdien įsitraukia į naują skandalą, Baltijos šalys vis tiek juo pasitiki. O tiksliau – jos pasitiki D.Trumpo komanda ir jos pažadais, kad Amerika rems NATO ir – tam prireikus – stos ginti Aljanso narių.
Daugiau nuotraukų (4)
 
„Naujosios administracijos veiksmuose nematau nė vieno pokyčio, – Vašingtono pasiryžimą karo atveju ginti Baltijos šalis gyrė Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid. – Baigę skleisti paskalas apie naująją administraciją turėtume pažvelgti į faktus. Nuo tada, kai spalį buvau išrinkta prezidente, aš neišvykau iš Europos, bet susitikau su beveik 20 JAV senatorių bei kongresmenų ir su viceprezidentu Mike'u Pence'u.“
D.Trumpas, kovodamas dėl prezidento posto, nuolatos kartojo, kad NATO yra „atgyvenusi“ organizacija. O vėliau jis net aiškino, kad Aljanso narės yra „skolingos“ JAV pinigų už gynybą.
Tiesa, susitikęs su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu D.Trumpas greitai pakeitė kalbas: jis pareiškė, kad palaiko Aljansą ir net pradėjo girtis, kad NATO narės ketina daugiau investuoti į gynybą tik dėl jo įtakos, rašo „The Daily Beast“.
„Turėjome daugiau susitikimų su aukšto rango JAV pareigūnais nuo tada, kai prezidento postą užėmė D.Trumpas, nei turėjome per aštuonerius metus, kai valdė Barackas Obama“, – tvirtino vienas diplomatas iš Baltijos šalių.
Baltijos šalių pareigūnus ramina tai, kad JAV nacionalinio saugumo komanda yra itin pajėgi. Labiausiai pasitikėjimo verti žmonės: prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais H.R.McMasteris, gynybos sekretorius Jimas Mattisas, Centrinės žvalgybos valdybos direktorius Mike'as Pompeo ir valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.
„Jie puikūs žmonės – geresni nei B.Obamos komanda, – teigė vienas pareigūnas iš Baltijos šalių. – Vienintelė problema yra tai, kad jų veiksmai apriboti: jie tik vykdo politiką, o ne ją kuria. O politika priklauso nuo D.Trumpo ir žmonių, su kuriais jis paskutinį kartą kalbėjosi.“
Tiesa, yra nuogąstaujančiųjų dėl to, ką D.Trumpas gali pasakyti, kai dalyvaus NATO viršūnių susitikime, vyksiantį gegužės 25 dieną.
„Mes tų pranešimų neignoruosime, tačiau negalime imtis veiksmų remdamiesi vien jais. Veiksmų imamės kreipdami dėmesį į realybę ir tai, ar JAV bendradarbiauja“, – teigė vienas vyresnysis gynybos pareigūnas iš Balkanų.
Dauguma pareigūnų tvirtino, kad Vašingtonas privalo megzti dialogą su Maskva. Tačiau jie taip pat perspėjo, kad reikėtų saugotis Rusijos prezidento Vladimiro Putino.
„Būtina megzti dialogą su Rusija, tačiau jis turi vykti iš stiprios pozicijos, kitaip V.Putinas pasiims viską, ko jam reikia“, – teigė vienas pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.