Lietuvos ir Afganistano kariuomenių vadai aptarė saugumo situaciją Afganistane

Gruodžio 14–16 dienomis Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius lankydamasis Afganistane susitiko su čia tarnaujančiais Lietuvos kariais, Afganistano nacionalinės kariuomenės vadu generolu Sheru Mohammadu Karimi, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijos Afganistane vadovybės atstovais.

Sh.M.Karimi galės paskaityti apie istorinius Lietuvos mūšius.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sh.M.Karimi galės paskaityti apie istorinius Lietuvos mūšius.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2013, 2:41 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:06 PM

Lietuvos ir Afganistano kariuomenių vadai susitikime aptarė saugumo situaciją Goro provincijoje, kurioje šių metų rugpjūtį aštuonerius metus vykusią veiklą baigė Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė. Lietuvos kariams baigus tarnybą šioje provincijoje, karių naudota stovykla ir dalis įrangos buvo perduota Afganistano nacionalinei kariuomenei.

Afganistano kariuomenės vadas gen. Sheras M. Karimi padėkojo Lietuvos kariams už ne vienerius metus trukusį bendradarbiavimą ir paramą ruošiant Afganistano kariuomenę savarankiškai vykdyti užduotis, perimti karinę stovyklą Goro provincijoje ir reikalingą infrastruktūrą, pagalbą apmokant ja naudotis.

Generolas Sheras M. Karimi informavo Lietuvos kariuomenės vadą, kad Afganistano kariuomenė daro didelę pažangą ir jau dabar didžiąją dalį operacijų vykdo savarankiškai.

Dabartinę saugumo situaciją Afganistano kariuomenės vadas vertina teigiamai ir į ateitį žiūri optimistiškai.

„Saugumo situacijos kontrolė yra mūsų rankose. Galite didžiuotis, kad jūsų pastangos ir lėšos, kurias investavote į Afganistano Goro provinciją ir saugumo situaciją šalyje, buvo sėkmingai panaudotos,“ – sakė Afganistano kariuomenės vadas.

„Džiaugiuosi, kad Afganistano nacionalinė kariuomenė kartu su kitomis saugumo pajėgomis sėkmingai užtikrina saugumą savo šalyje ir kad kartu su kartu su sąjungininkais Goro provincijoje galėjome prisidėti siekiant saugumo,“ – sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. A. Pocius.

Lietuvos kariuomenės vadas taip pat aplankė Lietuvos karius, dislokuotus Afganistano sostinėje Kabule, Kandahare, Herate.

Šiuo metu Lietuvos kariai Afganistane tarnauja daugiau nei 100 Lietuvos karių. Jie dislokuoti Oro pajėgų mokymo grupėje Kandaharo provincijoje, Specialiųjų operacijų eskadrone Afganistano pietuose, Lietuvos specialiosios misijos apsaugos grupėje Kabule. Logistinį aprūpinimą Lietuvos kariams Afganistane užtikrina Nacionalinis paramos elementas. Lietuvos karininkai taip pat vykdo užduotis Tarptautinių saugumo paramos pajėgų vadavietėse.

Vizito metu gen. ltn. A. Pocius taip pat susitiko su NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Šiaurės ir Pietų regionų operacijos vadovybe.

Kelionės metu Lietuvos kariuomenės vadas Tbilisyje (Gruzija) susitiko su Gruzijos kariuomenės vadu generolu majoru Vakhtang Kapanadze. Vadai aptarė galimybes rengti Lietuvos kariuomenės karinį personalą naudojantis Gruzijos kariuomenės kovinio rengimo infrastruktūra.

Lietuvos kariuomenės vadas ir ji lydinti delegacija taip pat apsilankė NATO Jungtinėje sausumos pajėgų vadavietėje Izmire (Turkija), kur susitiko su šios NATO vadavietės vadu generolu leitenantu Fredericku Benu Hodgesu. Susitikime buvo aptartos ateityje planuojamos rengti NATO pratybas. Gen. ltn. F. Ben Hadgesas informavo Lietuvos kariuomenės vadą apie tai, kad artimiausius keletą metų NATO pratybų scenarijuose išliks operacijos Baltijos šalyse.

Kartu su Lietuvos kariuomenės vadu Afganistane lankėsi Seimo nariai Gediminas Jakavonis, Remigijus Ačas ir Vitalij Dmitrijev, Lietuvos kariuomenės karinių Oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis, Karo policijos vadas pulkininkas leitenantas Gytis Kazokas, kiti kariuomenės vadovybės atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo