Iš V. Zelenskio – grėsmingas perspėjimas: padėtas pirmas žingsnis pasaulinio karo link

2024 m. spalio 17 d. 15:18
Lrytas.lt
​Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis buvo atvykęs į Briuselį, kur Europos Sąjungos vadovams pristatė savo pergalės planą ir dar kartą paragino suteikti papildomą paramą.
Daugiau nuotraukų (2)
Šiaurės Korėjos kariuomenės kariai jau yra laikinai okupuotoje Ukrainos teritorijoje, ketvirtadienį tvirtino V. Zelenskis.
Ukrainos prezidentas taip pat sakė, kad šalies žvalgybos tarnybos rado įrodymų, leidžiančių manyti, kad apie 10 000 Šiaurės Korėjos karių yra rengiami prisijungti prie Rusijos pajėgų Ukrainoje.
„Čia matome pirmąjį žingsnį į pasaulinį karą“, – pridūrė V. Zelenskis per Briuselyje vykusį vienos dienos ES vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą.
Ukraina jau anksčiau įspėjo apie pavojingą Rusijos ir Irano partnerystę, kai Maskvos kariai mūšio lauke naudoja bepiločius orlaivius „Kamizake“ tolimiems smūgiams. Tačiau užsienio karių siuntimas į fronto liniją yra dar vienas eskalacijos ženklas, teigė V. Zelenskis.
„Tai nebėra tik ginklų perdavimas. Iš tikrųjų kalbama apie žmonių siuntimą iš Šiaurės Korėjos į okupacines karines pajėgas“, – sakė jis ir pridūrė, kad V. Putinas bando į šį karą įtraukti kitus dalyvius.
V. Zelenskis anksčiau buvo susitikęs su 27 ES šalių vadovais, kad pristatytų savo penkių punktų „Pergalės planą“, kuriuo siekiama užbaigti karą iki kitų metų.
Pirmasis šio plano punktas yra kvietimas prisijungti prie transatlantinio karinio aljanso, tačiau tam, kad Ukraina taptų NATO nare, jai turėtų pritarti visos 32 sąjungininkės, įskaitant JAV.
„Jei mūsų partneriai mums nepadės, Rusijos galimybės (mūšio lauke) padidės“, – sakė jis ir pridūrė, kad, be derybų dėl ginkluotės, svarbiausia, kad Ukrainos žmonės tikisi, jog po karo turės ateitį.
V. Zelenskis mano, kad Ukrainai, norint nugalėti Rusiją, svarbu būti stipriai mūšio lauke, bet svarbiausia – gauti „saugumo skėtį“.
„Praktiškai tai yra vienintelė mūsų viltis“, – sakė jis.
Tačiau NATO generalinis sekretorius Markas Rutte trečiadienį neįsipareigojo dėl V. Zelenskio raginimo prisijungti prie karinio aljanso, primygtinai teigdamas, kad su Ukraina palaikomi glaudūs ryšiai dėl tolesnių veiksmų ir kad dabar prioritetas yra užtikrinti, jog šalis būtų pajėgi išsiderėti geriausią įmanomą poziciją bet kokiose būsimose derybose su Rusija.
Spalio 15 d. Ukrainos žvalgyba skelbė, jog kai kuriuose Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniuose yra Šiaurės Korėjos piliečių, jų skaičius – apie 3 tūkst.
Šiaurės Korėjos kariškių užfiksuota Briansko ir Kursko srityse, neatmetama, kad jie dalyvaus karo veiksmuose prie Sudžos ir Kursko miestų.
Anksčiau leidinys „Ukrainska pravda“ pranešė, kad priešas suformavo „specialųjį buriatų batalioną“, kurį sudaro Šiaurės Korėjos piliečiai. Be to, 18 kariškių iš Šiaurės Korėjos jau dezertyravo.
Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, spalio 13 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusija stiprina savo aljansą su tokiais režimais, kaip Šiaurės Korėjos, ir Rusijos ginkluotosioms pajėgoms jau perduodami ne tik ginklai, bet ir KLDR piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.