„ChatGPT“ užblokavo JAV rinkimus ketinusius paveikti vartotojus iš Irano

2024 m. rugpjūčio 17 d. 17:16
Iranas naudojo dirbtiniu intelektu pagrįstą pokalbių robotą „ChatGPT“, siekdamas automatizuoti tekstų kūrimą ir paveikti JAV prezidento rinkimus. Apie tai paskelbė bendrovė „OpenAI“, informuoja dpa.
Daugiau nuotraukų (2)
„Mes užblokavome paskyras siejamas su Irano įtakos kampanija pasinaudojant „ChatGPT“ turinio kūrimui įvairiomis temomis, įskaitant JAV prezidento rinkimus. Nustatėme ir pašalinome „ChatGPT“ paskyrų grupę, kurios generavo turinį slaptai Irano įtakos operacijai pavadinimu „Audra 2035“, – bendrovė teigė penktadienį išplatintame pareiškime.
Anot jos, dirbtinio intelekto sukurtas turinys pasiekė nedidelę vartotojų auditoriją.
„OpenAI neatskleidė, kiek paskyrų buvo uždaryta, bet teigė, kad buvo siekiama pritraukti dvi didžiausias JAV politines partijas sekančių žmonių dėmesį.
Dirbtinio intelekto sukurtuose tekstuose teigiama, kad neva Respublikonų partijos kandidatas į JAV prezidento postą Donaldas Trumpas susiduria su cenzūra ir, kad jis neva nori paskelbti save karaliumi.
Taip pat kurtas turinys temomis apie karą Gazos Ruože, Olimpines žaidynes ir madą.
„ChatGPT“ per kelias sekundes gali sugeneruoti tekstus žmogaus lingvistiniu lygiu. Dėl to nerimaujama, kad piktavaliai gali pasinaudoti programa didelio masto melagienų ir propagandos sklaidai, o tai kainuotų sąlyginai nedaug.
Anksčiau būta panašių incidentų. „Microsoft“ birželį atskleidė, kad prorusiški vartotojai bandė išpopuliarinti netikrą vaizdo įrašą apie tariamą smurtą per Olimpines žaidynes.
Socialiniame tinkle „Facebook“ buvo rasta šimtai paskyrų iš Irano, Kinijos ir Kinijos, kurios platino melagingą informaciją, dalis kurios buvo sukurta pasinaudojus dirbtinio intelekto programomis.
„OpenAI“ dar gegužės mėnesį teigė, kad paskyros iš Rusijos ir Kinijos, ir kitur bando naudotis bendrovės dirbtinio intelekto įrankiais propagandos tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.