JK tęsiasi nevaldomos riaušės: sprogimai, padegti viešbučiai su migrantais, stipriai sužeisti pareigūnai (2)

2024 m. rugpjūčio 5 d. 18:19
Lrytas.lt
Jungtinėje Karalystėje jau savaitę tesiasi nevaldomas smurto protrūkis, paskatintas išpuolio Sautporte, kur per šokių pamoką užpuolikas peiliu nužudė tris mergaites ir dar kelis žmones, įskaitant vaikus, smarkiai sužeidė.
Daugiau nuotraukų (9)
JK vyriausybė pirmadienį surengė skubios reakcijos posėdį COBRA po to, kai šeštąją neramumų dieną „banditai“ bandė šturmuoti viešbučius, kuriuose gyvena prieglobsčio prašytojai.
Po COBRA susitikimo premjeras Keiras Starmeris pareiškė, kad policija turės galimybę naudotis „nuolatine specialųjų pareigūnų armija“ riaušėms malšinti. Pasak jo, nuolatinę armiją sudaro pareigūnai, „pasirengę būti pasiųsti į pagalbą bendruomenėms“.
Jis pridūrė, kad bus „sugriežtinta baudžiamoji atsakomybė“ ir paragino kuo greičiau nustatyti su tuo susijusius asmenis. Jis taip pat sakė, kad buvo patikintas, jog su nusikalstamumu internete kovojama taip pat rimtai, kaip ir ant žemės.
„Turėsime nuolatinę specializuotų pareigūnų, viešosios tarnybos pareigūnų armiją, kad turėtume pakankamai priemonių su tuo kovoti, – sakė JK premeras. – Tai nėra protestas – tai grynas smurtas, ir mes netoleruosime išpuolių prieš mečetes ar mūsų musulmonų bendruomenes.“
Paklaustas apie raginimus atšaukti parlamentą, K.Starmeris atsakė, kad jis daugiausia dėmesio skiria tam, kad šalies „gatvės būtų saugios“.
Atsakydamas į Jungtinės Karalystės Reformų partijos kaltinimus dėl vadinamosios „dviejų lygių policijos“, K.Starmeris tvirtino: „Nėra jokios dviejų lygių policijos. Policija dirba be baimės ar palankumo, būtent taip, kaip ir turėtų būti. Būtent taip, kaip aš ir tikiuosi. Taigi tai nėra problema.“
Iki šiol visoje šalyje suimta daugiau kaip 140 žmonių. Vien tik Midlsbro pareigūnai suėmė 43 asmenis.
Televizijos „Sky“ Šiaurės Anglijos prodiuserė Hope Yeomans, tiesiogiai transliuojanti iš miesto ir fiksuojanti policijos ir riaušininkų susidūrimus, pabrėžė, kad tai skiriasi nuo neramumų kitose šalies vietose.
Kaip išsivystė naujausia smurto banga
Midlsbro riaušėse dalyvavo dvi prieš viena kitą nusiteikusios grupės – kraštutinių dešiniųjų riaušininkai, pradėję dienos neramumus, ir azijiečių bendruomenė, gynusi savo namus ir pragyvenimo šaltinius nuo vandalizmo ir smurto.
Anksčiau daugiau nei 300 žmonių žygiavo mieste nešdami plakatą su užrašu: „Tomas Jonesas yra velsietis, o Axelis Rudakubana (įtariamasis Sautporto išpuolyje) – ne“, o eidami per miesto centrą skandavo „norime susigrąžinti savo šalį!“.
Mieste buvo padegti automobiliai ir išdaužyti langai. Į pareigūnus buvo mėtomos degantys šiukšlių konteineriai, todėl kelias buvo nusėtas rūkstančiomis šiukšlėmis.
Sekmadienio vakarą Klivlendo policijos vyriausiojo konsteblio padėjėjas Davidas Feltonas sakė: „Šiandien matytas smurto lygis yra stulbinantis. Žinome, kad šiurpios scenos Midlsbro šiandien sukėlė nerimą bendruomenėse. Noriu patikinti Tisaido gyventojus, kad ir toliau sieksime nustatyti su šiais smurto aktais susijusius asmenis, juos suimti ir atiduoti teismui.“
Naujausios riaušės – išskirtinės
Tai, kas buvo reklamuojama kaip taikus protestas, virto į padegtus automobilius, agresyvūs vyrai vaikščiojo su laužtuvais, pranešė H.Yeomans.
Didelės grupės vyrų, apsigaubusių Anglijos vėliavomis skandavo, kad nori susigrąžinti savo šalį.
Jie nusitaikė į Mildsbro rajoną, kuriame gyvena didžiausia azijiečių bendruomenė. Jie padegė automobilį ir išdaužė taksi langus.
Tačiau įvykiai Midlsbro nuo kitų riaušių skiriasi tuo, kad dabar dvi grupės taikosi viena į kitą. Tai riaušininkai, kurie sekmadienį pradėjo riaušes, ir Azijos bendruomenė, ginanti savo namus ir pragyvenimo šaltinius.
Anksčiau įvyko susistumdymas, kai policija sustojo į liniją ir susidūrė su riaušininkais. Į policiją buvo paleisti fejerverkai, taip pat riaušininkai į pareigūnus mėtė plytas ir akmenis.
Staiga visi riaušininkai pabėgo... bet ne nuo policijos, rašo „Sky News“. Tai buvo jauni vyrai iš azijiečių bendruomenės, kurie juos užsivijo. Daugelis jų turėjo butelių, o bent vienas turėo laužtuvą. Jis pažvelgė į žurnalistus ir pasakė: „Nesijaudinkite, mes jūsų nesužeisime.“
Visą dieną situacija buvo nepastovi. Riaušininkai vis išsiskirstydavo, paskui vėl pasirodydavo.
Riaušininkai taikėsi į kitus žurnalistus, teigdami, kad visi jie dirba vyriausybei ir trukdo atskleisti tiesą. Kai kurių žiniasklaidos atstovų kameros ir kita įranga buvo sudaužyta arba pavogta.
Viena sutrikusi moteris sakė „Sky News“, kad negali patikėti tuo, kas nutiko jos miestui. Ji sakė mananti, jog dauguma riaušininkų net negalėtų įvardyti trijų mažų mergaičių, kurios žuvo pirmadienį.
Prieš pat 1.30 val. ryto Klivlendo policija pranešė, kad neramumai Midlsbro baigėsi.
Policijos pajėgos pridūrė: „Visą naktį, rytoj ir ateinančiomis dienomis mieste ir toliau dirbs policijos pajėgos. Iš viso dėl šiandien įvykusių incidentų iki šiol suimti 43 asmenys. Šiuo metu vyksta išsamus tyrimas.“
K. Starmeris pasmerkė „banditizmą“
Po visą savaitę besitęsiančių neramumų JK vyriausybė leido suprasti, kad padėtis yra išties kritinė, kai naujasis šalies premjeras K.Starmeris sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje riaušininkams pasakė, kad jie gailėsis dėl savo „banditizmo“.
„Aš garantuoju, kad jūs gailėsitės dalyvavę šiuose neramumuose, nesvarbu, ar tiesiogiai, ar kurstydamį šią akciją internete ir paskui patys pabėgę. Tai ne protestas, tai organizuotas, smurtinis banditizmas, kuriam ne vieta nei mūsų gatvėse, nei internete“, – sakė K.Starmeris.
Vidaus reikalų ministerija taip pat paskelbė, kad mečetėms bus užtikrinta didesnė apsauga – bus įdiegta nauja „avarinė apsauga“, kurią bus galima greitai dislokuoti reaguojant į smurtinius neramumus.
Užpulti du viešbučiai
Kitur į policiją buvo mėtomos kėdės ir daužomi langai, kai kaukėti prieš imigraciją nusiteikę riaušininkai įsiveržė į viešbutį, kuriame buvo apgyvendinti prieglobsčio prašytojai Roterhame, Pietų Jorkšyre.
Į viešbutį „Holiday Inn Express“ ir į policijos pareigūnus, išsirikiavusius prie pastato ir bandžiusius jį apsaugoti, buvo mėtomi daiktai, įskaitant akmenis ir ilgus medžio gabalus, pro langą į viešbutį buvo įstumtas degantis konteineris.
Mažiausiai 10 pareigūnų buvo sužeisti, įskaitant vieną, kuris liko be sąmonės. Vieną sužeistą pareigūną, vilkintį riaušių malšinimo ekipuotę, išnešė kolegos.
Viešbučio darbuotojai ir gyventojai buvo „išsigandę“, tačiau apie jų sužeidimus nepranešta.
Pietų Jorkšyro policijos vyriausiojo konsteblio padėjėja Lindsey Butterfield sekmadienį sakė:
„Šiandien Roterhame buvo užpulti mūsų pareigūnai, sužeista mažiausiai 10 žmonių, padaryta didelė žala ir padegtas viešbutis, pilnas išsigandusių gyventojų ir darbuotojų. Beprasmiški šių žmonių veiksmai šiandien nepasiekė nieko kito, kaip tik didžiulę destrukciją ir visuomenės bei visos bendruomenės narių baimę.“
Vėliau didelė grupė asmenų mėtė petardas, daužė langus, kėlė gaisrus ir taikėsi į policiją kito viešbučio „Holiday Inn“ teritorijoje Tamvorte, Stafordšyre.
Šiame viešbutyje taip pat gyvena prieglobsčio prašytojai.
Visuomenės nariams buvo liepta vengti šios teritorijos, o vienas pareigūnas buvo sužeistas – įtariama, kad jam lūžo ranka.
Buvo išdaužyti viešbučio langai, o gaisrams sukelti panaudotos trys benzino bombos.
Stafordšyro policija teigė, kad neramumai vėliau baigėsi, miniai išsisklaidžius prie viešbučio „Holiday Inn“. Ji prašė suteikti informacijos, kuri padėtų nustatyti viešbutį ir policijos pareigūnus užpuolusius asmenis.
Pajėgų pareiškime sakoma: „Policijos pareigūnai buvo užpulti benzino bombomis ir fejerverkais, protestuotojai padarė žalos viešbučiui, o viduje esančių gyventojų gyvybėms kilo pavojus. Laimei, niekas viduje nebuvo sužeistas.“
Vyriausiojo konsteblio padėjėjas Stuartas Ellisonas pridūrė: „Beprasmis smurtas ir niekingi chuliganiški veiksmai Tamvorte šį vakarą yra visiškai nepateisinami. Vietos bendruomenė nenusipelnė tokio elgesio, kaip ir drąsūs pareigūnai, kurie stojo į pavojų, kad užtikrintų visų saugumą.“
Kitur sekmadienį Boltone buvo paskelbtas 34 skirsnio įspėjimas dėl išblaškymo, suteikiantis pareigūnams papildomų įgaliojimų susidoroti su visais, kurie sukelia asocialų elgesį.
Didžiojo Mančesterio policija (GMP) šeštadienį taip pat paskelbė 34-ąjį skirsnį kai kuriose Mančesterio dalyse. Tą patį padarė Liverpulio, Sautporto ir Blekpulo policija.
Šeštadienį smurto protrūkių būta ir tokiuose miestuose kaip Hulas, Liverpulis, Stokas prie Trento, Notingamas, Bristolis, Mančesteris, Blakpulas ir Belfastas, kur buvo sužeisti keli policijos pareigūnai.
Riaušės kilo dėl klaidingos informacijos apie trijų jaunų merginų nužudymą Sautporto šokių studijoje. Internete plačiai paplito žinutės, kad žudikas yra prieglobsčio prašytojas iš artimųjų rytų, tačiau britų policija ir valdžios institucijos šią informaciją paneigė ir sakė, kad įtariamasis yra iš Jungtinės Karalystės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.