Šeimos gydytoja prabilo apie pasikeitusius COVID-19 požymius: užsikrėtę pacientai labai stebisi (1)

2024 m. rugsėjo 17 d. 12:00
Rudens pradžia Lietuvoje neįprastai šilta, tačiau medikai pastebi, kad sergamumas koronavirusu auga jau kelias savaites. Gydytojai sako, kad infekcija mutuoja, tad keičiasi ir ligos simptomai.
Daugiau nuotraukų (23)
„Mes, šeimos gydytojai pastebime, kad daugėja COVID-19 viruso atvejų. Jau apie 3 savaites turime pacientų, kurie kreipiasi, kas yra neįprasta, nes ruduo dar tik prasideda“, – antradienį sakė šeimos gydytoja Alma Astafjeva.
Pacientai stebisi, kad nedingo uoslė
Pasak jos, koronavirusu užsikrėtusių pacientų simptomai būna įvairūs: dažniausiai sloga, gerklės perštėjimas, kosulys.
„Norėtųsi atkreipti dėmesį, kad nebėra tipinio požymio – uoslės dingimo. Dažnai atėję pacientai sako: „Man buvo kovidas, bet uoslė nedingo“. Taip, šiais metais tai nėra tipinis požymis.
Dažniausiai pacientai skundžiasi stipriu galvos skausmu, kas yra labai įdomu, ir nugaros skausmais“, – sakė A.Astafjeva.
Ji tęsė, kad jaučiant šiuos simptomus rekomenduojama atlikti greitąjį COVID-19 testą. Savikontrolės testą vertėtų pakartoti po kelių dienų, nes tuomet gali būti teigiamas.
Tokiu atveju medikė prašė susilaikyti nuo socialinių kontaktų, saugoti savo artimuosius.
„Matome, kad sunkiau serga vyresnio amžiaus pacientai, ypač tie, kurie turi lėtinių ligų.
Galbūt dar išskirčiau nutukusius vyrus, ypatingai – rūkančius. Tai yra viena didžiausių rizikų, kaip mes sakome, raudonos vėliavos. Tokius pacientus reikia labai saugoti, nes dažniausiai jie turi didžiausias komplikacijas“, – sakė A.Astafjeva.
Dauguma žmonių COVID-19 infekcija serga lengvai, bet ir dabar pasitaiko atvejų, kai prireikia gydymo reanimacijoje. Praėjusią savaitę fiksuotos 2 mirtys nuo koronaviruso.
„Visi šie atvejai yra labai skaudūs“, – akcentavo šeimos gydytoja.
Prognozuoja ankstyvą ligos piką
Sergamumas kvėpavimo takų ligomis šį rudenį nėra neįprastai aukštas, teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.
Tačiau išsiskiria koronaviruso paplitimas. „Europoje COVID-19 atvejų skaičiaus didėjimas fiksuojamas 6 savaitėmis anksčiau nei 2023 m. tuo pačiu laikotarpiu. Praėjusią savaitę Lietuvoje turėjome virš 4 tūkstančių atvejų“, – aiškino G.Gargasienė.
Ji priminė, kad pernai COVID-19 pikas buvo gruodžio pabaigoje. Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, didžiausias sergamumo pakilimas šiemet gali įvykti anksčiau.
„Kol kas nematome priežasčių panikuoti – svarbu prisiminti ir pradėti taikyti pagrindines prevencijos priemones, kurias puikiai prisimename“, – sakė NVSC atstovė.
Lietuvą pasiekė vakcinos
Šį sezoną gyventojai nuo COVID-19 ligos jau pradėti skiepyti atnaujintomis vakcinomis.
„COVID-19 vakcinų atnaujinimą dar 2024 m. balandžio mėnesį rekomendavo Europos vaistų agentūra. Vakcinų sudėtis atitinka šiuo metu cirkuliuojančią COVID-19 viruso atmainą, kuri liepos mėnesį sudarė 98 proc. visų sekvenuotų mėginių“, – sakė sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė.
Rugpjūčio pabaigoje Lietuvą pasiekė daugiau nei 25 tūkst. koronaviruso vakcinos dozių. Iki spalio iš viso turi būti pristatyta apie 135 tūkst. dozių.
Visi gyventojai nuo COVID-19 skiepijami nemokamai.
Lietuva taip pat įsigijo apie 200 tūkst. gripo vakcinos dozių.
Auga sergamumas
Kaip antradienio rytą pranešė Valstybės duomenų agentūra, pastarąją parą COVID-19 infekcija buvo patvirtinta 1433 asmenims, 329 iš jų susirgo pakartotinai.
Ši infekcija pirmadienį taip pat pražudė vieną žmogų. Nuo pandemijos pradžios bendras šalies mirčių skaičius nuo COVID-19 – 9921.
Anot agentūros, pirminių naujų atvejų skaičius, per 14 dienų tenkantis 100 tūkst. gyventojų, Lietuvoje antradienio rytą siekia 290,8 atvejo, o bendras COVID-19 buvusių ir esamų užsikrėtusiųjų skaičius šalyje pasiekė 1 417 458.
Daugiausia užsikrėtimų šia liga fiksuojama Rietavo, Šilutės ir Šalčininkų savivaldybėse, mažiausiai – Kazlų Rūdos, Zarasų ir Kupiškio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.