Naujai iškeptas LKF prezidentas M. Balčiūnas atskleidė: aišku, kas yra favoritas perimti Lietuvos rinktinės vairą (4)

2024 m. rugsėjo 17 d. 14:57
Naujasis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovas Mindaugas Balčiūnas jau pirmoje spaudos konferencijoje atsakė į bene svarbiausią klausimą – kas prieš Europos čempionato atranką turėtų vyriausiuoju šalies krepšinio rinktinės treneriu. Taip pat pasidžiaugė rinkimų rezultatais.
Daugiau nuotraukų (53)
LKF rinkimuose Robertą Javtoką įveikęs Mindaugas Balčiūnas atskleidė, kad pagrindinis kandidatas į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vedlio poziciją – Rimas Kurtinaitis, kuris šiuo metu darbuojasi Baku „Sabah“ (Azerbaidžanas) klube.
Naujasis LKF prezidentas atskleidė, kad per artimiausias dvi savaites turėtų būti užtvirtintos visos detalės.
„Pirmasis darbas – Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio paskyrimas. Matėte viešojoje erdvėje – pirmieji pokalbiai yra įvykdyti. Žinau priežastis, kurios neleidžia pokalbių užbaigti, bet vykdomajam komitetui turiu pateikti ir daugiau kandidatūrų.
Manau, kad per dvi savaites turėsime galutinius atsakymus ir iš trenerio Rimo Kurtinaičio, kuris yra vienareikšmis prioritetas šiam sprendimui (Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyr. trenerio paskyrimui – red.)“, – teigė M.Balčiūnas.
„Kiti kandidatai nebuvo minimi todėl, nes treneris Rimas ruošėsi išvykti į Azerbaidžaną, reikėjo turėti pirminį pokalbį, o po to tęstinį. Jis pats minėjo, kad palaukime rinkimų rezultatų. Dialogą pratęsime po to. Rimo (paskyrimas – red.) – yra prioritetinis sprendimas“, – pridūrė M.Balčiūnas.
Primename, kad Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė antroje lapkričio pusėje (lapkričio 21 ir 24 dienomis) žais atranką į 2025 m. Europos čempionatą, kur sužais mačus su Šiaurės Makedonijos krepšininkais.
Taip pat primename, kad šią vasarą Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę paliko Kazys Maksvytis, kurio vadovaujama Lietuvos rinktinė krito olimpinės atrankos Puerto Rike finale ir nepatekoį olimpines žaidynes Paryžiuje. Tai buvo antras sykis iš eilės, kuomet Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė nepateko į olimpiadą.
Laimėjo po kovos
Pokyčiai LKF paaiškėjo Kaune esančiuose „Krepšinio namuose“, kur įvyko LKF ataskaitinė-rinkiminė konferencija. Naująjį prezidentą rinko beveik visi asociacijos nariai: iš 150 aktyvių narių balso teisę turinčių subjektų rinkimams užsiregistravo 148 organizacijos.
Suskaičiavus visus biuletenius paaiškėjo, kad M.Balčiūnas iš viso surinko 84 balsus, tuo tarpu R.Javtokas 63. Vienas rinkimo bilietas buvo sugadintas, todėl ir rinkime buvo vienu balsu mažiau. Pergalei pasiekti užteko 75 balsų.
„Smagu išgirsti bendruomenės sprendimą, dar geriau suprasti jo turinį. Tai – didžiulis įsipareigojimas. Bendruomenė mato giluminius pokyčius, kuriuos iniciavome prieš trejus metus vyksta. Kaip matome, jie duoda aiškių rezultatų. Sportinių rezultatų galbūt nematome, bet sisteminių – duoda. Lygų augimas yra akivaizdus, taikomų priemonių, susijusių su sistemos stiprinimu, efektyvumas – labai akivaizdus.
Vienintelis nerealizuotas dalykas – olimpinės žaidynės, kur dalyvautų penki prieš penkis rinktinė. Tada būtų įvykdytas maksimumas. Džiaugiuosi bendruomenės kritiniu mąstymu, kritiniu suvokimu. Tai – brandžios visuomenės požiūris“, – sakė M.Balčiūnas.
M.Balčiūno komandoje LKF generalinio sekretoriaus vietą užims praėjusį sezoną Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) žaidęs 32-ejų Dominykas Domarkas.
Primename, kad M.Balčiūnas LKF generaliniu sekretoriumi dirbo nuo 2007 iki 2013 m. ir nuo 2021 m. iki 2024 m.
Paklaustas apie tai, ar jis tikėjosi tokio balsų kiekio, kurį pats M.Balčiūnas surinko, pastarasis nedvejojo.
„Tikėjausi panašaus kiekio balsų. Apie 90, keli neatvažiavo, bet aš jaučiau tvirtą palaikymą, tad tas davė gerą nuojautą. Mano tikslas nėra laimėti rinkimus – mano tikslas, kad sisteminiai pokyčiai tęstųsi, jog jie duotų rezultatus, nes tai – pagrindinis LKF veiklos tikslas. Juos pasiekti užtrunka.
Šiandien pristatytos priemonės duos pozityvią įtaką, tačiau reikalavimas yra aukštas kiekvienais metais. Turime rasti sprendimus, kurie padėtų kuo dažniau iškovoti medalius ir kuo aukštesnės prabos.
Dėl to bus visa eilė sprendimų su rinktinių administravimu. Artimiausiu metu bus paskelbti jaunimo, moterų ir vyrų rinktinių programų vadovai. Kaip ir buvo žadėta. Tikiu, kad tai duos efektą, nes pats noriu koncentruotis į sistemos stiprinimą, organizacijos plėtrą ir biudžeto auginimą“, – teigė M.Balčiūnas.
Visuomenės susiskaldymas
Jau ne kartą viešoje erdvėje buvo kalbama apie Lietuvos krepšinio bendruomenės susiskaldymą šiuose LKF prezidento rinkimuose.
M.Balčiūnas, paklaustas apie Lietuvos krepšinio susiskaldymą ir to sprendimą, atskleidė, kad jis nori matyti kai kuriuos žmones, įskaitant patį R.Javtoką, kurie darbavosi pastarojo komandoje.
„Manau, kad visų pirma reikia tesėti pažadus, kurie buvo duoti. Tikrai bus pasiūlyta Robertui ir jo komandos žmogui ateiti į pagrindinius kolegialaus valdymo organus. Vertinu tam tikras Roberto idėjas, kurias jis ir jo komanda pristatė.
Aplamai – aš vertinu jo pasiryžimą. Kiekvieno žmogaus energija – labai naudinga Lietuvos krepšiniui. Jeigu žmogus nori prisidėti, neturiu jokių abejonių, kad jis turės tam galimybę. LKF nėra mano įmonė ar asociacija. Kiekvienas norintis jai padėti čia bus laukiamas.
Susiskaldymas... panašios proporcijos išlieka keleri metai. Yra sveikintina, kad turime įvairių nuomonių, įvairių požiūrių. Atsirinksime viską, kas yra geriausia mūsų krepšiniui, ir įgyvendinsime. Nėra jokių nuoskaudų dėl oponavimo“, – teigė M.Balčiūnas.
Tiesa, R.Javtokas sakė, kad su M.Balčiūnu darbo LKF neįsivaizduoja.
„Kai kurie krepšinio žmonės teigė, kad nemato savęs dirbančių su M.Balčiūno vadovaujama federacija, o vienas jų – ką tik rinkimus pralaimėjęs R.Javtokas.
Tą pačią mintį ir nuomonę buvęs krepšininkas išlaiko ir po rinkimų.
„Ne. Manau, kad tiek aš, tiek jų komanda turime skirtingus požiūrius. Vis dėlto, tikrai linkiu jiems sėkmės ir tikiu, kad federacija rytoj niekur neišnyks ir atliks savo pareigas. Manau, kad šis balsavimas ir visos peripetijos, kurios šiandien įvyko sujudins visus ir jie susivoks patys“, – teigė R.Javtokas.
 
– Savo rinkiminėje kampanijoje naudojote LKF platformą savo pranešimams spaudai. Ar nemanote, kad tai šiek tiek neteisinga ir pažeidėte LKF funkcijas?, – buvo paklaustas M.Balčiūnas.
– Ne. Buvo nemažai įdėta ir R.Javtoko pranešimų. Mes labai laukėme jo pranešimų. Atsiribojome tik nuo tam tikrų tendencingų pranešimų, kurie neatspindi tiesos. Nenorėjome klaidinti krepšinio visuomenės. Nemanau, kad tai buvo kažkoks pranašumas.
Buvo tikrai gera rinkiminė kova, jeigu kalbame apie vizitus. Aš džiaugiuosi, kad Robertas aktyviai važinėjo po miestus ir pamatė realybę, nes miesto nuo periferijos realybė skiriasi kardinaliai.
Aš manau, kad jeigu Robertas nuo kitos savaitės pradėtų ruoštis kitiems rinkimams, manau, kad jis laimės. Jis tik turi tą įrodyti. Žinote, vienas mėnuo pavažinėjimo ir paklausymo... tai nėra pakankamas laikas.
– Buvote pristatęs programėlę, kuri bus skirta suvesti krepšininkų duomenis. Kas yra tos programėlės kūrėjai?
– Programuotojai. Tai yra investicija, kuri LKF nekainavo nieko.
– Klausiame todėl, nes ta programėlė reklamuojama IBU tinklalapyje. Ar tai – susiję?
– Tai bus tarptautinė platforma, kurią naudos apie 40 šalių, kur busime lyginami su geriausiomis pasaulio krepšinio valstybėmis. Tiek jaunimo, tiek vyrų rinktinių atžvilgiu. Ši programėlė bus naudinga ir visiems treneriams. Tik sukurkite kažką panašaus, naudosime ir jūsų programėlę.
– Jeigu tai yra susiję su IBU, nėra painiojami privatūs ir vieši interesai?
– Užtenka sapnuoti košmarus apie IBU. Tai – puiki iniciatyva, kurią sveikina daug krepšinio valstybių. Tiesa, dabar turėsiu palikti vadovo pareigas. Tą galiu patvirtinti.
– Tai – vieni įdomiausių rinkimų LKF istorijoje. Kaip jautėtės rinkimų dieną ir kaip dabar jaučiatės?
– Visi esame žmonės. Tai yra tikrai nėra malonu, kai kažkas bando tave parodyti vien negatyviais dalykais. Ten (BasketNews ir Siena tyrime – red.) tikrai nėra taip, kaip buvo aprašyta. Įtampos buvo, jokių abejonių. Jeigu bijai įtampos, nereikia eiti į tokį postą. Mano gyvenime buvo daugiau įtampos. Aš tai priimu natūraliai, organiškai. Smagu, kad galutinis rezultatas yra toks, kokio tikėjausi.
– Kokia forma R.Javtokui būtų galima pasiūlyti darbus LKF?
– Viceprezidento. Tai – strateginės tarybos nario, kur visus esminius strateginius sprendimas priima kolegialus organas. Lauksiu jo arba kažkieno iš jo komandos prisijungimo. Absoliučiai nėra jokių asmeniškumų.
– Ar Tomas Purlys galutinai atsisakė dirbti LKF?
– Matote, vieša erdvė veikia žmones. Tai yra natūralu. Kaip matėte – aš rodžiau minimaliai pavardžių tam, kad žmonės nebūtų kažkaip negatyviai veikiami. Tomas buvo vienas iš tų. Dabar – laikas visiems ataušti ir persikalbėti galimybes. Pasikartosiu – kiekvienas, kuris nori įdėti savo energiją į krepšinio vystymą, yra labai laukiamas federacijoje.
– T.Purlys turėjo būti atsakingas už jaunimo ugdymą?
– Manau, kad jis gali įnešti daug naudos jaunimo ugdyme ir jis turės tam galimybę.
– Kokia yra Vydo Gedvilo ateitis LKF?
– Vykdančiojoje komandoje jo tikrai nėra ir nebus. Žinote, Vydas yra krepšinio bendruomenės narys ir aš nežinau, kur ir į kokią asociaciją gali nueiti. Jis tikrai vertingas bendruomenės narys. Aš su juo turėjau puikią patirtį dirbant ir sakykime taip, kad jis ir toliau padės vystyti krepšinį.
– Ką jums reiškia ši pergalė ir prezidento postas?
– Daug. Žinote, ta vieša erdvė... kaip ir minėjau – ji gali suklaidinti žmones. Jeigu esi savo pasitikėjimą ir tęstinumą argumentavęs, nors sportiniai rezultatai nėra patys geriausi... kai bendruomenė tvirtai pasitiki – tai reiškia labai daug. Manau, kad nebus lengva pateisinti lūkesčius, bet esu pasiruošęs tai padaryti ir manau, kad tai padarysiu.
– Kiek lūkesčiai gali apsunkinti darbus pasiekti rezultatus, kai didžiųjų krepšinio žmonių požiūris yra neigiamas?
– Matote, visų pirma – lūkestis realizuoti pristatytą programą. Reikia surasti finansinius resursus vėliau galima detaliai įgyvendinti programą ir pasiekti rezultatus. Noriu pasakyti, kad programa – ambicinga.
– Kiek per pastaruosius metus būnant jums generaliniu sekretoriumi pasikeitė LKF prezidento galios, kurios yra įforminamos įstatuose?
– Žinokite, aš apskritai nesureikšminu prezidento galių. Jeigu pasigilinti, yra ne tik funkcijų, bet ir sprendimų decentralizacija. Aš tą terminą naudoju, nes jis parodo demokratinį valdymą. Lygų biudžetų augimas – tik dėl decentralizacijos.
Labai nedaug krepšinio federacijų valdomos pilnos decentralizacijos principu. Tai, kaip šis modelis veikia, yra labai perspektyvu. Labai norėjosi jį greičiau atkurti. Dabar bus centralizuota pagalba. Ypač jaunimo programose. Dėl to pasamdėme užsienio specialistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.