Naujasis JK premjeras K. Starmeris atvyko į Vašingtoną kaip „stipriausias“ NATO lyderis ir turi labai aiškią žinią V. Putinui

2024 m. liepos 11 d. 17:50
Lrytas.lt
Naujasis Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris antradienio vakarą atvyko į savo pirmąjį NATO viršūnių susitikimą, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai pradėjo eiti aukščiausias pareigas Jungtinėje Karalystėje.
Daugiau nuotraukų (12)
Skrydžio metu jis buvo paklaustas apie Rusijos smūgį vaikų ligoninei Ukrainoje ir apie tai, kokią žinią jis nori perduoti Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui.
K.Starmeris sakė, kad šis išpuolis buvo „siaubingas“, ir pridūrė, kad jo žinia yra „labai, labai aiški“.
„Šis NATO aukščiausiojo lygio susitikimas yra galimybė sąjungininkams susivienyti ir sustiprinti savo ryžtą, ypač atsižvelgiant į šį pasibaisėtiną išpuolį prieš Rusijos agresiją“, – pridūrė jis.
Kada Jungtinė Karalystė padidins išlaidas gynybai?
K.Starmeris taip pat buvo paklaustas apie generolo Patricko Sanderso komentarą, kuris perspėjo, kad pasaulis susiduria su pavojingiausiu nuo 1945 m.
Ar turėdamas tai omenyje K.Starmeris gali nurodyti laiką, kada gynybai bus skiriama bent 2,5 proc. BVP? „Esu įsipareigojęs skirti 2,5 proc. pagal mūsų fiskalinę taisyklę“, – sakė jis.
JK premjeras teigė, kad kol kas svarbiausia „praktiškai aptarti, kaip toliau teiksime paramą Ukrainai ir pasiųsime labai, labai aiškią žinią V.Putinui, kad mes pasipriešinsime Rusijos agresijai, kad ir kur ji būtų pasaulyje“.
K. Starmeris atrodo „daug stipresnis už kitus lyderius“
Jungtinė Karalystė yra gana neįprastoje padėtyje, nes K.Starmeris išskrido į pirmąjį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame jis dalyvauja kaip ministras pirmininkas.
Atsižvelgdamas į Joe Bideno, Emmanuelio Macrono ir kai kurių kitų Vakarų lyderių negandas, britų leidinio „Sky News“ korespondentas JAV Markas Stone'as pažymėjo, kad JK premjeras į Vašingtoną atvyksta gana stiprus, nes rinkimus laimėjo labai stipriai.
„Politiškai jis yra daug stipresnėje padėtyje nei daugelis kolegų, su kuriais susitiks“, – sakė aukščiausiojo lygio susitikime dalyvaujantis M.Stone'as.
K.Starmeris bus tarp kitų 31 NATO narės vadovų, dalyvausiančių aukščiausiojo lygio susitikime, kuris, atsižvelgiant į tebesitęsiantį karą Ukrainoje, apibūdinamas kaip „didžiausias tokio pobūdžio renginys per tris dešimtmečius“.
M.Stone'as sako, kad kartais politikoje „laikas lemia sėkmę“ – „ir K.Starmeriui tikrai pasisekė, kad taip greitai po to, kai pradėjo eiti pareigas, jis yra Vašingtone“.
Būdamas Vašingtone jis taip pat susitiks su J.Bidenu Baltuosiuose rūmuose.
Parengta pagal „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.