NATO vadovas tikisi, kad JAV išliks stiprios sąjungininkės nepriklausomai nuo rinkimų baigties

2024 m. birželio 27 d. 17:50
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė besitikintis, kad Jungtinės Valstijos išliks tvirtos sąjungininkės nepriklausomai nuo ten vyksiančių prezidento rinkimų baigties.
Daugiau nuotraukų (1)
„Tikiuosi, kad, nepriklausomai nuo JAV rinkimų baigties, JAV išliks stiprios NATO sąjungininkės, nes tai atitinka Jungtinių Valstijų saugumo interesus“, – interviu naujienų agentūrai AFP tvirtino J. Stoltenbergas.
„Stipri NATO yra naudinga Europai, tačiau taip pat ir Jungtinėms Valstijoms“, – pažymėjo jis.
Dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas ir jo varžovas Donaldas Trumpas ketvirtadienį susigrums pirmuosiuose TV debatuose prieš lapkritį vyksiančius rinkimus.
Eksprezidentas D. Trumpas per rinkimų kampaniją sukrėtė NATO partnerius, kai pareiškė, kad „paragins“ Rusiją pulti šio Vakarų karinio aljanso nares, kurios neskiria pakankamai lėšų gynybai. Remiantis pranešimais, D. Trumpas savo kadencijos metu taip pat svarstė galimybę patraukti Vašingtoną iš Aljanso.
„Buvusio prezidento D. Trumpo kritika nebuvo pirmiausia nukreipta prieš NATO. Ji buvo nukreipta prieš NATO sąjungininkes, neišleidžiančias pakankamai lėšų, tačiau dabar tai pasikeitė“, – sakė J. Stoltenbergas.
Pasak NATO, 23 iš 32 Aljanso narių šiais metais pasieks nustatytą tikslą gynybai skirti 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto (BVP).
„Politikoje niekada nėra garantijų, tačiau tikiuosi, kad JAV išliks stiprios“, – nurodė J. Stoltenbergas.
Vis dėlto, jis perspėjo, kad joks lyderis neturėtų suabejoti NATO 5-uoju straipsniu, kuris reiškia, kad vienos narės užpuolimas prilygsta viso Aljanso užpuolimui.
„5-asis straipsnis neturėtų būti kvestionuojamas, nes tai pagrindinė NATO pareiga, o bet koks bandymas paminti šį patikimumą tik padidins riziką“, – akcentavo J. Stoltenbergas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.