Iš O. Scholzo – liaupsės J. Bidenui: išreiškė tvirtą paramą bei tikėjimą jo pergale

2024 m. birželio 20 d. 16:08
Lrytas.lt
Šeštadienį Italijoje įvyko G7 aukščiausiojo lygio susitikimas: jame Vokietijos kancleris Olafas Scholzas negailėjo pagyrų dabartiniam JAV prezidentui Joe Bidenui. O. Scholzas patikino, kad J. Bidenas gali būti labai svarbus lyderis, nes pasaulio lyderių grupė susiduria su sudėtingu vis didėjančių problemų tinklu, rašo „Politico“.
Daugiau nuotraukų (4)
Nors didėja susirūpinimas dėl J. Bideno proto aštrumo, o buvęs prezidentas Donaldas Trumpas svajoja apie sugrįžimą, O. Scholzas išreiškė tvirtą paramą ir pasitikėjimą JAV prezidento Joe Bideno vadovavimu.
O. Scholzas patikino, kad J. Bidenas „puikiai žino, ką daro“, ir gali užtikrinti itin svarbų vadovavimą, nes pasaulio lyderių grupė susiduria su sudėtingomis problemomis, įskaitant didelius sukrėtimus ir karštus rinkimus, dėl kurių gali pasikeisti tarptautinis status quo.
„Manau, kad Joe Bidenas yra labai aiškus, tiksliai žinantis, ką daro, ir vienas iš labiausiai patyrusių politikų pasaulyje, ypač kalbant apie tarptautinę politiką“, – pabrėžė O. Scholzas ir gyrė prezidento dalyvavimą G7 konferencijoje.
„Tokioje sudėtingoje situacijoje, kaip ši, kai karas vyksta čia, Europoje, po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, kai visame pasaulyje siaučia daug, daug kitų konfliktų, tai yra privalumas, geras dalykas, todėl galiu tik pasakyti, kad tai žmogus, kuris tiksliai žino, ką daro“, – svarstė O. Scholzas.
O. Scholzo komentarai pateikiami tuo metu, kai JAV ir jos tarptautinių sąjungininkų budrumas yra padidintas, nes pasauliniai konfliktai, įskaitant Rusijos karą Ukrainoje ir Izraelio karą Gazoje, toliau eskaluoja. Taip pat vis aktualesnės tampa sudėtingos problemos, tokios kaip klimato kaita.
Tame pačiame interviu O. Scholzas išsakė susirūpinimą, kad Vokietija blokuoja naujausią ES sankcijų Rusijai etapą, užtikrindamas, kad paketas „neužblokuotas“, o greičiau aptariamas.
Prie dabartinio neapibrėžtumo prisideda ir kitas veiksnys. Neseniai įvykę ES rinkimai rodo, jog ES rinkėjai pasuko į kraštutinę dešinę, todėl kyla susirūpinimas dėl tolesnės tarptautinės paramos Ukrainai.
Artėjantys JAV prezidento rinkimai taip pat meta šešėlį ant G7 susitikimo, nes J. Bidenas susidurs su Amerikos rinkėjais, nerimaujančiais dėl infliacijos ir imigracijos bei nusivylusiais jo vangia užsienio politika Gazos Ruože ir Ukrainoje.
Jei lapkritį D. Trumpas nugalės J. Bideną, buvęs prezidentas pažadėjo, kad JAV tarptautiniai įsipareigojimai bus išmesti pro langą, įskaitant grasinimą pasitraukti iš NATO.
D. Trumpo komentarai apie NATO sukėlė daug diskusijų tarp lyderių dėl galimo JAV tarptautinės atsakomybės atsisakymo, tačiau O. Scholzas, atrodo, šiuos nuogąstavimus atmetė.
„Manau, labai tikėtina, kad dabartinis prezidentas gali laimėti rinkimus“, – kalbėjo O. Scholzas ir pridūrė, kad, jo nuomone, besaikės spekuliacijos dėl JAV rinkimų rezultatų yra „šiek tiek keistos“.
O. Scholzas pabrėžė, kad tiki J. Bideno vadovybe, bei atkreipė dėmesį į pažangą tiek vidaus, tiek užsienio politikoje prezidentavimo metu, o tai, jo manymu, sustiprina J. Bideno galimybes rinkimuose.
„Jis (J. Bidenas) vykdė politiką, kuri paskatino tinkamą ekonominį vystymąsi šalyje, kuri padėjo užtikrinti, kad taika ir saugumas būtų gerose rankose ir kad JAV iš tikrųjų atlieka savo vaidmenį pasaulyje, – argumentavo O. Scholzas. – Ir trečia, žinoma, todėl, kad jis yra įsipareigojęs siekti bendrumo ir sanglaudos savo šalyje“.
Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.