Aukšto rango JAV pareigūnas lankysis Vietname po V. Putino

Aukšto rango JAV pareigūnas penktadienį ir šeštadienį lankysis Vietname, kad dar kartą patvirtintų Amerikos paramą, ketvirtadienį pranešė Valstybės departamentas, reaguodamas į Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą šioje šalyje.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2024, 9:57 PM, atnaujinta Jun 20, 2024, 9:58 PM

Valstybės sekretoriaus padėjėjas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno reikalams Danielis Kritenbrinkas vyksta į Hanojų susitikti su Vietnamo aukšto rango pareigūnais ir „pabrėžti tvirtą JAV įsipareigojimą įgyvendinti JAV ir Vietnamo visapusišką strateginę partnerystę“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

D. Kritenbrinkas taip pat „dar kartą patvirtins Jungtinių Valstijų paramą stipriam, nepriklausomam, atspariam ir klestinčiam Vietnamui“.

Ketvirtadienį per savo vizitą Hanojuje V. Putinas pažadėjo stiprinti ryšius su Vietnamu, kuriam Rusija jau dešimtmečius parduoda ginklus.

Vietnamas yra antroji ir paskutinė Rusijos vadovo mini turo po Aziją stotelė po Šiaurės Korėjos, kur lankėsi trečiadienį; o paskelbęs apie dvišalį susitarimą su Rusija dėl gynybos, jis sulaukė Vakarų vyriausybių kritikos.

Tačiau kalbėdama renginyje JAV mieste Atlantoje iždo sekretorė Janet Yellen sakė, kad Vašingtonui nekelia rūpesčių Vietnamo ryšiai su Rusija.

„Vietnamas vykdo bendradarbiavimo su daugeliu skirtingų šalių politiką ir strategiją, todėl mūsų partnerystės sąlyga nėra ta, kad jis turi nutraukti ryšius su Rusija ar Kinija“, – sakė ji.

JAV diplomatai privačiuose pokalbiuose pripažįsta norintys, kad Hanojus sumažintų savo ryšius su Maskva, tačiau to nesitiki ir nereikalauja.

Pastaraisiais metais Vašingtonas gerokai suartėjo su Vietnamu, o 2023 metų rugsėjį prezidentas Joe Bidenas surengė ten istorinį vizitą.

Iš esmės susitaikiusios, nepaisant Vietnamo karo stigmos, abi šalys stiprina tarpusavio karinius ir ekonominius ryšius.

Jos taip pat pasirašė sustiprintos strateginės partnerystės sutartį, į kurią įtrauktas stiprus technologinis turinys, o JAV siūlo savo paramą Kinijos ambicijų akivaizdoje.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.