Žiniasklaida: Šiaurės Korėja tęsia provokacijas – demilitarizuotoje zonoje tiesia kelius ir stato sienas

Šiaurės Korėjos kariuomenė tiesia kelius ir stato sienas demilitarizuotoje zonoje (DMZ), skiriančioje Šiaurės ir Pietų Korėją, šeštadienį pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

Kim Jong Unas stebėjo pirmąsias<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Unas stebėjo pirmąsias<br>EPA-ELTA nuotr.
Balionas, kurį atsiuntė Pietų Korėjai atsiuntė<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Balionas, kurį atsiuntė Pietų Korėjai atsiuntė<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas stebėjo pirmąsias<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Unas stebėjo pirmąsias<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Unas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Kim Jong Unas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Pietų Korėja prane<br>EPA-ELTA nuotr.
Pietų Korėja prane<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 15, 2024, 12:11 PM

Statybos vyksta į šiaurę nuo karinės demarkacinės linijos (MDL), kuri eina per demilitarizuotos zonos vidurį, teigė Pietų Korėjos agentūra, remdamasi neįvardytu kariniu šaltiniu.

Pranešimas pasirodė po praėjusią savaitę įvykusio incidento, kai Pietų Korėjos pajėgos paleido įspėjamuosius šūvius reaguodamos į tai, kad Šiaurės Korėjos kariai trumpam peržengė demilitarizuotą zoną.

Pietų Korėjos valdžios institucijos teigė, kad tai greičiausiai buvo atsitiktinumas, o „Yonhap“ citavo kariuomenės atstovą, kuris sakė, kad kai kurie šiaurės korėjiečiai nešėsi darbo įrankius.

„Pastaruoju metu Šiaurės Korėjos kariškiai kai kuriose teritorijose tarp karinės demarkacinės linijos (MDL) ir šiaurinės DMZ ribos stato sienas, kasa žemę ir tiesia kelius“, – šeštadienį agentūrai „Yonhap“ sakė karinis šaltinis. Pasak jo, neaišku, ką jie ten stato.

Paklausta apie pranešimą, Pietų Korėjos kariuomenė pranešė, kad „atidžiai stebi Šiaurės Korėjos kariuomenės veiklą“ ir kad „reikalinga tolesnė analizė“.

Ji teigė negalinti pasidalyti Pietų Korėjos atsaku į šiuos veiksmus, „kad būtų užtikrintas operaciją tęsiančio personalo saugumas“, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Šią savaitę Pietų Korėjos žvalgybos agentūra AFP sakė, kad aptiko požymių, jog Šiaurės Korėja griauna abi šalis jungiančios geležinkelio linijos ruožus.

Po to paaštrėjo abiejų Korėjų propagandinis karas. Šiaurės Korėja pasiuntė į Pietus daugiau kaip tūkstantį balionų su šiukšlėmis, apibūdindama juos kaip reakciją į prieš Pchenjaną nusiteikusių aktyvistų į kitą pusę siunčiamus balionus su propaganda.

Tada Pietų Korėja, naudodama prie sienos įrengtus garsiakalbius, atnaujino K-pop dainų ir naujienų laidų transliavimą į Šiaurę.

Garsiakalbių kampanijos atnaujinimas paskatino Kim Yo Jong, įtakingą Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno seserį, pagrasinti neįvardyta „nauja atsakomąja priemone“.

Šiaurės Korėja griežtai kontroliuoja informacijos srautą savo teritorijoje ir itin jautriai reaguoja į bet kokią galimybę jos gyventojams gauti turinio iš Pietų Korėjos, ypač popkultūros.

Anksčiau ji yra grasinusi artilerijos smūgiais prieš Pietų Korėjos garsiakalbius – tai psichologinio karo taktika, kurios ištakos siekia 1950–53 metų Korėjos karą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.