Iranas ir Švedija įvykdė apsikeitimą kaliniais

Iranas šeštadienį pranešė, kad Švedijoje iki gyvos galvos įkalintas buvęs Irano kalėjimo pareigūnas Hamidas Noury per kalinių mainus buvo paleistas į laisvę ir yra pakeliui į tėvynę.

 Švedijos vėliava.<br>123rf nuotr.
 Švedijos vėliava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2024, 4:03 PM

„Hamidas Noury, nuo 2019 metų neteisėtai kalintas Švedijoje, yra laisvas ir po kelių valandų grįš į šalį“, – platformoje „X“ paskelbtame pranešime sakė Irano vyriausiosios žmogaus teisių tarybos vadovas Kazemas Gharibabadi.

Netrukus po to Švedijos ministras pirmininkas pranešė, kad vienas jo šalies diplomatas ir dar vienas Švedijos pilietis, kurie buvo laikomi Irane, yra paleisti ir jau skrenda namo.

K. Gharibabadi sakė, kad H. Noury išlaisvinimas įvyko dėl pastangų, kurias dėjo Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas, kuris gegužės mėnesį žuvo sraigtasparnio katastrofoje kartu su prezidentu Ebrahimu Raisi.

H. Noury buvo suimtas 2019 metų lapkritį Stokholmo oro uoste, o vėliau nuteistas kalėti iki gyvos galvos po to, kai Irano disidentai Švedijoje pateikė policijai skundus jo atžvilgiu dėl 1988 metais įvykdytų nužudymų.

Jo byla susijusi su mažiausiai 5 000 kalinių nužudymu visame Irane siekiant atkeršyti už sukilėlių Irano liaudies modžahedų (MEK) vykdytus išpuolius 1980–1988 metais, Irano ir Irako karo pabaigoje.

63 metų H. Noury tuo metu dirbo prokuroro padėjėju netoli Teherano esančiame kalėjime, tačiau teigė, kad tuo konkrečiu laikotarpiu atostogavo.

Švedija teigė, kad H. Noury buvo teisiamas pagal universalios jurisdikcijos principą, leidžiantį nagrinėti bylą nepriklausomai nuo įtariamo nusikaltimo padarymo vietos.

Paaiškėjo, kad ši byla turėjo pasekmių dviem Irane laikomiems Švedijos piliečiams. Šeštadienį Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas paskelbė, kad jie abu grįžta namo.

Nuo 2022 metų balandžio Irane sulaikytas, kaltintas šnipinėjimu Johanas Floderusas, kuriam grėsė mirties bausmė, ir Saeedas Azizi, suimtas 2023 metų lapkritį, jau pakeliui namo „ir pagaliau grįš pas savo artimuosius“, sakė U. Kristerssonas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.