Estija NATO susitikime: 2 proc. karinių išlaidų tikslo nepakanka

Estijos gynybos ministras Hanno Pevkuras kreipėsi į NATO partnerius, ragindamas kasmet skirti gynybai didesnę savo bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį. „Mes manome, kad 2 proc. neužtenka. Turime skirti daugiau“, – sakė jis penktadienį NATO gynybos ministrų susitikimo Briuselyje kuluaruose.

Estija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Estija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2024, 1:27 PM, atnaujinta Jun 14, 2024, 1:30 PM

Estija, pasak ministro, siūlo 2,5 proc. BVP tikslą. Jo su Rusija besiribojanti šalis esą šiais metais į gynybą investuos 3,4 proc.

Oficialus NATO tikslas yra kad kiekviena šalis kasmet gynybai skirtų mažiausiai 2 proc. savo BVP.

„Kai pažiūrėsime, kiek Rusija šiais metais investuoja į gynybą – beveik 9 proc. savo BVP, tai suprasime visi, kad turime investuoti dar daugiau, jei palyginsime savo 2 proc. ar 3–3,5 proc.“, kalbėjo H. Pevkuras.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius Briuselyje sakė: „Galiu pasakyti už Vokietiją, kad mes darome savo namų darbus“. Vokietija šiais metais esą pirmą kartą per dešimtmečius pasieks 2 proc. tikslą. Ir didelė dalis europiečių NATO sąjungininkių – apie 20 – nori pasiekti ir pasieks 2 proc. tikslą, kalbėjo B. Pistorius. Tai, anot jo, svarbi žinia visoms kitoms NATO partnerėms, o ypač – amerikiečiams.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.