Įsakymai iš Maskvos ir žudikai tarp savų: atskleidė, kaip Ukraina sužlugdė FSB planą nužudyti V. Zelenskį ir K. Budanovą

2024 m. gegužės 27 d. 12:45
Lrytas.lt
Gegužės mėnesį tapo žinoma, kad Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) atskleidė Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentų tinklą, kuris rengė Ukrainos pareigūnų, pirmiausia prezidento Volodymyro Zelenskio, SBU vadovo Vasilijaus Malyuko ir Ukrainos gynybos ministerijos gynybos žvalgybos (GUR) vadovo Kyrylo Budanovo, nužudymą.
Daugiau nuotraukų (9)
Pasak britų dienraščio „The Times“, K.Budanovą buvo planuojama nužudyti per koordinuotą raketų ir dronų ataką. Tačiau kelis mėnesius SBU stebėjo plano rengėjus: du Valstybės saugumo valdybos (UDO) pulkininkus. Be to, buvo stebimas trečias asmuo, kuris, kaip įtariama, dirbo FSB.
Jie žinojo, kad trijulė planuoja nužudyti K.Budanovą, ir stebėjo SBU vadovą generolą leitenantą Vasilijų Maliuką, taip pat patį V.Zelenskį, leidiniui pasakojo Ukrainos karininkas. Pasak jo, rengdamiesi pasikėsinimui nužudyti įtariamieji į Kijevą atsivežė raketinių granatsvaidžių, prieštankinę miną MON-90 ir savižudžių dronų.
Pirmasis įtariamasis, kurį teisėsaugos šaltinis įvardijo kaip pulkininką Andrijų Huką, kaltinamas nuo 2014 m. dirbęs FSB. Įtariama, kad jis užverbavo antrąjį vyrą, pulkininką Oleksandrą Derkačą, ir perdavė FSB įsakymus šiai grupei.
Planavo žudyti raketomis
Žudikas jau buvo savo vietoje, kai jam buvo pranešta apie taikinį (K.Budanovą), rašo dienraštis. Gegužės 4 d., likus penkioms dienoms iki Rusijos nacionalinės pergalės dienos šventės, jis Kijevo srities rūsyje įrengė dronų valdymo centrą. Kai jis jau buvo savo vietoje, jo vadovas jam pranešė apie taikinį.
„Kai pamatysi, kad atvažiuoja kolona su juodu „Toyota Land Cruiser“ ir juodu mikroautobusu – pranešk jų koordinates“, – rašoma jo įsakyme.
„Rusai planavo tomis koordinatėmis paleisti balistinę raketą, kai drono operatorius bus savo slėptuvėje, po to jis turėjo paleisti savo droną, nufilmuoti atakos padarinius savo vadovams ir taranuoti savo droną su raketine granata į visus, kurie išliks gyvi arba ateis į pagalbą“, – „The Times“ sakė aukščiausio rango Ukrainos kontržvalgybos pareigūnas, pirmą kartą išdėstęs sąmokslo detales ir tai, kaip jis buvo sužlugdytas.
Kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga iš giliai sovietmečiu statyto neoklasikinio pastato, kuriame kadaise buvo įsikūrusi KGB, SBU aukšto rango darbuotojas išdėstė, kaip prezidento V.Putino šnipai įsiskverbė į prezidento V.Zelenskio apsaugos viršūnes, siekdami nukauti Kijevo vadovybę.
Po dvidešimties minučių rusai planavo smogti antrąja balistine raketa per „dvigubą“ ataką, kurios tikslas – nužudyti gelbėjimo tarnybas ir paslėpti įkalčius apie bepiločio lėktuvo ataką, pridūrė jis.
Išdavikų sulaikymas
Žurnalistų teigimu, pasikėsintojo ir jo vadovų ryšius SBU perėmė naudodama galingas sekimo technologijas. V.Malyukas apie tai nedelsdamas informavo K.Budanovą. Ginkluota reagavimo grupė puolė įtariamąjį, o SBU parengė greitą operaciją galimiems jo bendrininkams pašalinti.
„Mūsų tikslas buvo suimti vienu metu, kad jie negalėtų informuoti vienas kito, kad nepabėgtų“, – pasakojo pareigūnas.
Vienas pulkininkas buvo namie savo bute Kijeve, o kitas lankėsi pas draugus Sumų regione Ukrainos šiaurės rytuose. Abu buvo ginkluoti. Kad išvengtų pavojingo susišaudymo, SBU išviliojo juos iš atitinkamų pastatų, suorganizavusi netikėtą iškvietimą į darbą.
Greitojo reagavimo specialiosios pajėgos, persirengusios įprastiniais patruliuojančiais policininkais, buvo dislokuotos kontrolės postuose palei nurodytą maršrutą. Priešais kiekvieno įtariamojo automobilį SBU pareigūnai surengė pasirodymą, kruopščiai apieškodami kiekvieną civilinį automobilį, kad pabrėžtų, jog sustabdymas yra įprastas.
Pirmasis vyras buvo sulaikytas palyginti lengvai. Antrasis nesustojo ir pro langą parodė savo tarnybinį pažymėjimą. Tačiau policininkas apsimetė, kad nemato dokumento, ir priėjo arčiau automobilio, kad atidarytų dureles ir sulaikytų vyrą. Įtariamasis bandė pabėgti, bet buvo sulaikytas.
Po to ginkluotos grupės apieškojo dviejų UDO darbuotojų butus. Ten jie rado atsarginėse padangose ir malkų krūvoje paslėptų sprogmenų ir dronų komponentų, taip pat slaptą telefonų slėptuvę, sakė kontržvalgybos pareigūnas.
Abu vyrai per apklausą prisipažino padarę nusikaltimą. Telefone buvo įrašai, nurodantys transporto priemones ir maršrutus, kuriais judėjo V.Zelenskis ir V.Malyukas, galbūt tikėdamiesi panašaus smūgio, taip pat žinutės apie jų judėjimą.
Sulaikyti pulkininkai taip pat atskleidė naujos informacijos apie ankstesnį Rusijos bandymą paimti V.Zelenskį įkaitu karo pradžioje, sakė pareigūnas.
„2022 m. vasario mėn. agentui Nr. 1 buvo pavesta nustatyti kitus Rusijai lojalius valstybės saugumo pareigūnus ir nužudyti Ukrainai lojalius pareigūnus, kad būtų galima paimti prezidentą įkaitu. Jie turėjo priversti V.Zelenskį padaryti pasidavimo vaizdo pranešimą ir pasakyti, kad nėra pagrindo kovoti, kitaip jis bus nužudytas“, – sakė įtariamasis.
Pirmosiomis invazijos dienomis pirmasis pulkininkas nuėjo taip toli, kad surinko kitus prezidento sargybinius ir pakvietė juos sudėti ginklus, kai atvyks rusai. Tačiau tada jo kolegos iš saugumo tokį pasiūlymą suprato kaip emocinę reakciją į invaziją ir ignoravo. Kadangi jis buvo vyresnis pagal rangą, jie jam neprieštaravo. Po jo suėmimo supratę, kad jis veikė FSB nurodymu, jie buvo šokiruoti.
Bendradarbiavimo su Rusija priežastys
A.Huko šeimą, kuri pabėgo į Europą ir turi tvirtas proukrainietiškas pažiūras, jo suėmimas sugniuždė. „Jis jiems visiems melavo. Jo žmona manė, kad jos vyras gina savo šalį, jo vaikai manė, kad jų tėvas yra Ukrainos didvyris“, – pridūrė pareigūnas. Tačiau jis gimė Rusijoje, o tai gali paaiškinti tikėtiną jo neištikimybę. SBU paskelbtame apklausos vaizdo įraše jis sakė, kad iš Rusijos FSB per mėnesį gaudavo 3 000 JAV dolerių ir dar 1 000 JAV dolerių už keliones vykdant jų nurodymus. Didžioji dalis šios sumos esą buvo išmokėta jam ir jo šeimai lankantis Europoje“, – rašoma „The Times“ straipsnyje.
Autoriai, remdamiesi SBU, pabrėžia, kad antrasis pareigūnas O.Derkačas dalyvavo tiesiog dėl pinigų ir tikėjosi, kad vyresnysis A.Hukas padės jo karjeros perspektyvoms.
Rusijos šnipų aktyvavimas
Pasak žurnalistų, naujosios agresyvios FSB strategijos architektas yra agentūros direktoriaus pavaduotojas Sergejus Koroliovas, V.Putino favoritas, kuris, kaip pranešama, palaiko glaudžius ryšius su Rusijos mafija. Dokumentuose apie jį, kuriuos laikraščiui „The Times“ pateikė Ukrainos GUR, jis vadinamas „Putino vilkolakiu“. Jo užduotis – rinkti informaciją apie kitus Rusijos vyriausybės narius ir šalinti potencialius konkurentus. Tai paslaptingas veikėjas, gimęs Kirgizijoje, jam apie 60 metų ir jis mieliau dirba šešėlyje.
GUR kaltina jį suorganizavus naujausią pasikėsinimą nužudyti kaip dovaną V.Putinui prieš planuotą gegužės 9-osios šventę. SBU pareiškė, kad pasikėsinimą nužudyti patvirtino ir asmeniškai koordinavo FSB direktorius Aleksandras Bortnikovas.
Iš viso SBU jau demaskavo apie 2,5 tūkst. rusų agentų Ukrainoje. Tačiau Saugumo tarnyba priduria, kad iš tikrųjų šiandieninėje Ukrainoje nėra jokio prorusiško judėjimo. Rusijos žvalgybos tarnybos yra labai galingos, tačiau kol kas SBU jas aplenkia.
Pasikėsinimas į Ukrainos pareigūnus
2024 m. gegužės pradžioje Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė, kad atskleidė FSB agentų tinklą, kuris rengė pasikėsinimą į Ukrainos prezidentą ir kitus aukščiausios karinės-politinės valstybės vadovybės atstovus. Žvalgybos tinklas turėjo įgyvendinti šiuos planus. Tinklui, kurio veiklą iš Maskvos prižiūrėjo FSB, priklausė du UDO pulkininkai.
Atskleidus šią informaciją, prezidentas atleido Serhijų Rudą iš Ukrainos valstybės saugumo administracijos vadovo pareigų. Šias pareigas jis ėjo nuo 2019 m. spalio mėn.
Parengta pagal „The Times“ ir UNIAN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.