Kinijos pietinėje Guangdongo provincijoje paskelbtas aukščiausio lygio įspėjimas dėl liūčių

Pietų Kinijoje dėl smarkių liūčių ir mirtinų potvynių evakuoti daugiau nei 100 tūkst. žmonių, vyriausybė antradienį paskelbė aukščiausio lygio perspėjimą dėl liūčių nukentėjusioje zonoje.

Audros Pietų Kinijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Audros Pietų Kinijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 10:31 AM

Pastarosiomis dienomis Guangdonge pliaupė liūtys, pakilo upių vanduo, būgštaujama dėl didelių potvynių. Tarp paveiktų vietovių yra Šendženo didmiestis, ten pliaupia itin smarkios liūtys, pranešė miesto meteorologijos observatorija ir pridūrė, kad yra „labai didelis“ staigių potvynių pavojus.

Vaizduose iš Čingjuano – miesto šiaurinėje Guangdongo dalyje, Perlo upės deltoje – buvo matyti užtvindytame parke prie upės beveik visiškai paniręs pastatas. Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad iš Čingjuano, nusidriekusio palei Bei upės intaką, evakuota daugiau nei 45 tūkst. žmonių.

Valstybinė naujienų agentūra Xinhua pranešė, kad liūtims savaitgalį prapliupus visame Guangdonge buvo perkelti 110 tūkst. gyventojų. Pasak valstybinės žiniasklaidos, iki šiol žuvo keturi žmonės,10 dingo. Iš oro nufilmuotuose provincijos vaizduose buvo matyti rudi ruožai kalvos šlaite – nuošliaužų prie miesto ant patvinusios upės kranto padariniai. Matyti ekskavatoriais dirbantys kareiviai, šalinantys dumblo ir liūčių suneštas šiukšles.

Guangdongas yra Kinijos gamybos centras, jame gyvena apie 127 mln. žmonių.

Šendženo valdžia antradienį paskelbė aukščiausio lygio raudonąjį įspėjimą ir paragino gyventojus „skubiai imtis atsargumo priemonių ir laikytis atokiau nuo pavojingų vietovių, ypač žemumose, kur gali kilti potvyniai“. Žmonės įspėti saugotis nelaimių, kurias gali sukelti liūtys, tokių kaip staigūs potvyniai, nuošliaužos, purvo nuošliaužos. Numatoma, kad smarkus lietus Šendžene tęsis artimiausias dvi ar tris valandas, pranešė pareigūnai.

Pastaraisiais metais Kiniją siaubė dideli potvyniai, sausros ir rekordinis karštis. Valdžios institucijos paprastai labai greitai mobilizuojasi, todėl aukų skaičius yra daug mažesnis nei ankstesniais dešimtmečiais.

Jungtinių Tautų teigimu, 2023 m. Azija buvo labiausiai pasaulyje nuo nelaimių nukentėjęs regionas, potvyniai ir audros buvo pagrindinė aukų ir ekonominių nuostolių priežastis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.