Lenkijos prezidentas A. Duda prakalbo apie branduolinį ginklą

Lenkija pasirengusi priimti branduolinius ginklus, jei NATO nuspręs dislokuoti šiuos ginklus dėl Rusijos stiprinamo apsiginklavimo Baltarusijoje ir Kaliningrade, pirmadienį paskelbtame interviu sakė prezidentas Andrzejus Duda.

A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Duda.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 10:35 AM, atnaujinta Apr 22, 2024, 11:27 AM

„Jei mūsų sąjungininkės nuspręs dislokuoti branduolinius ginklus mūsų teritorijoje pagal pasidalijimą šiais ginklais, kad sustiprintų NATO rytinį flangą, mes tam pasirengę“, – dienraščiui „Fakt“ pareiškė A. Duda.

NATO narė ir ištikima Ukrainos rėmėja Lenkija turi sieną tiek su Rusijos Kaliningrado eksklavu, tiek su Maskvos sąjungininke Baltarusija.

A. Duda kalbėjosi su Lenkijos žiniasklaida po vizito Niujorke, kur surengė susitikimus Jungtinėse Tautose ir aptarė karą Ukrainoje su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Per vizitą Vašingtone kovo mėnesį jis susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu.

Lenkijos ir JAV diskusijos dėl bendradarbiavimo branduolinėje srityje vyksta jau „kurį laiką“, sakė A. Duda. „Apie tai kalbėjau jau kelis kartus. Turiu pripažinti, kad apie tai paklaustas pareiškiau, jog esame pasirengę“, – sakė jis.

„Rusija vis labiau militarizuoja Kaliningradą. Pastaruoju metu ji perkelia savo branduolinius ginklus į Baltarusiją“, – pridūrė Lenkijos prezidentas.

2023 m. birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino, kad Rusija dislokavo taktinius branduolinius ginklus Baltarusijoje, turinčioje sieną su Ukraina ir Lenkija.

Per pastarąjį NATO viršūnių susitikimą Vilniuje sąjungininkės įsipareigojo „imtis visų būtinų žingsnių, kad būtų garantuotas patikimas, efektyvus ir saugus branduolinis atgrasymas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.