Nuo padėkų – iki tiesmukų Kremliaus grasinimų: kaip į JAV sprendimą dėl paramos Ukrainai reagavo pasaulis

Šeštadienio vakarą po ilgų diskusijų JAV Atstovų Rūmai nubalsavo už 60,8 mlrd. JAV dolerių paramos paketą Ukrainai. Balsavimo rezultatais stipriai džiūgavo demokratų partijos parlamentarai, jie mojavo Ukrainos vėliavomis. Priėmus įstatymą Vašingtonui padėkojo Volodymyras Zelenskis, juo džiūgavo ir kiti politikai, tuo tarpu iš Kremliaus pasipylė dar viena grasinimų lavina.

 Nuo padėkų – iki tiesmukų Kremliaus grasinimų: kaip į JAV sprendimą dėl paramos Ukrainai reagavo pasaulis.<br> lrytas.lt koliažas.
 Nuo padėkų – iki tiesmukų Kremliaus grasinimų: kaip į JAV sprendimą dėl paramos Ukrainai reagavo pasaulis.<br> lrytas.lt koliažas.
M. T. Green ir D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. T. Green ir D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Trijų jūrų iniciatyva, Zelenskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Trijų jūrų iniciatyva, Zelenskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
M. Johnsonas.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. Johnsonas.<br>EPA-ELTA nuotr.
M. T. Green<br>EPA-ELTA nuotr.
M. T. Green<br>EPA-ELTA nuotr.
Trijų jūrų iniciatyva three seas summit Gitanas Nausėda Volodymyras Zelenskis Andrzejus Duda<br>T.Bauro nuotr.
Trijų jūrų iniciatyva three seas summit Gitanas Nausėda Volodymyras Zelenskis Andrzejus Duda<br>T.Bauro nuotr.
D. Medvedevas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
D. Medvedevas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
D. Medvedevas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
D. Medvedevas.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
K. Kallas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K. Kallas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
K. Kallas.<br>EPA-ELTA nuotr.
K. Kallas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Apr 21, 2024, 1:12 PM, atnaujinta Apr 21, 2024, 1:32 PM

„Neįprasta matyti tokias džiugias scenas Atstovų Rūmuose“, – nuotaiką JAV Kongrese apibūdino naujienų portalas BBC. Įstatymui dar turės pritarti JAV Senatas ir prezidentas Joe Bidenas, tačiau tikimasi, kad šie sprendimai bus priimti dar šią savaitę.

Džiaugsmas dėl paramos paketo

Iš karto po balsavimo dėl paramos paketo Ukrainai, šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis socialiniame tinkle „X“ padėkojo Atstovų Rūmų parlamentarams.

Dėkoju visiems, kurie palaikė šį paketą, nes tai yra sprendimas, skirtas apsaugoti gyvybes. Asmeniškai dėkoju Rūmų pirmininkui Mike'ui Jonhsonui ir visiems amerikiečiams, kurie, kaip ir mes Ukrainoje, tiki, kad Rusijos blogis neturi laimėti. Tikiuosi, kad įstatymo projektas gana greitai bus priimtas JAV Senate ir išsiųstas prezidentui Joe Bidenui, – rašė Ukrainos prezidentas.

„Tai labai reikšmingas paketas, kurį pajus ir mūsų kovotojai fronte, mūsų miestai ir kaimai, kurie kenčia Rusijos terorą, – vaizdo kreipimesi kalbėjo V. Zelenskis, pridurdamas kad JAV jau nuo pirmųjų karo dienų rodė lyderystę, kuri, anot jo yra labai svarbi išsaugant tarptautinę tvarką pasaulyje.

Įstatymu stipriai džiūgavo ir Estijos premjerė Kaja Kallas ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Svarbus ir teisingas JAV Atstovų Rūmų sprendimas siųsti Ukrainai skubią karinę pagalbą, – socialiniame tinkle „X“ rašė K. Kallas. – Geriausias būdas apsisaugoti – padėti Ukrainai laimėti kovą už laisvę.“

„Džiaugiuosi, kad JAV Atstovų Rūmai patvirtino naują didelį pagalbos paketą Ukrainai. Ukraina naudoja NATO sąjungininkų suteiktus ginklus, kad sunaikintų Rusijos kovinius pajėgumus. Dėl to mes visi Europoje ir Šiaurės Amerikoje esame saugesni“, – rašė J. Stoltenbergas.

JK užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas aiškino, kad toks sprendimas Rusijos diktatoriui V. Putinui parodo tai, kad Vakarų kolektyvinė valia yra nepajudinama – jis tikino, kad su šia parama Ukraina gali laimėti.

Tuo tarpu po priimto sprendimo Atstovų Rūmuose JAV įsikūręs Karo studijų institutas aiškino, kad paketas, kurį dar turės priimti JAV Senatas ir pasirašyti prezidentas J. Bidenas, dėl logistinių priežasčių apčiuopiamos naudos Ukrainos gynėjams duos tik po kelių savaičių.

Analitikai pridūrė, kad Rusijos pajėgos turės limituotą laiko tarpą, per kurį galės tęsti savo puolamąsias operacijas – karinei paramai pasiekus Ukrainos pajėgas jos galės stabilizuoti situaciją fronte.

Supykęs Kremlius

Po to, kai Atstovų Rūmai priėmė paramos paketą Ukrainai pasipylė ir grasinimai bei Kremliaus nepasitenkinimas.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tikino, neva parama toliau žlugdys Ukrainą ir pareikalaus daugiau aukų konflikte. Jis pridūrė, kad JAV priimtas įstatymas, leidžiantis konfiskuoti įšaldytą Rusijos turtą pakenks JAV pasauliniam įvaizdžiui. Anot jo, Rusija į tokį sprendimą reaguos tokiomis priemonėmis, kurios atitinka jos interesus.

Rusijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis taip pat pyko dėl paramos paketo Ukrainai, tikindamas kad „nereikalingos“ JAV ir NATO pastangos nepadės išsaugoti dabartinio Kijevo režimo.

„Nėra ko švęsti, – socialiniame tinkle „X“ rėžė politikas. Anot jo, karas tęsis ir toliau, o tūkstančiai ukrainiečių pateks į mėsmalę.

Kremliaus ruporas Dmitrijus Medvedevas dar prieš priimant paramos paketą tvirtino, neva įstatymas yra paremtas „rusofobija“, tuo tarpu šalies užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova aiškino, kad paramos paketas Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui „pagilintų krizes visame pasaulyje“.

„Mes, žinoma, nugalėsime nepriklausomai nuo kruvinų 61 mlrd. dolerių, kuriuos dažniausiai praris nepasotinamas karinis pramoninis kompleksas“, – socialiniame tinkle „Telegram“ nervinosi D. Medvedevas.

„Karinė pagalba Kijevo režimui yra tiesioginis teroristinės veiklos rėmimas“, – tikino M. Zacharova.

Sprendimu nesidžiaugė ir kai kurie respublikonų partijos atstovai – prieš šį paketą balsavo 112 partijos parlamentarų, tarp jų atsirado politikų, kurie pasiūlė pateikti prašymą nušalinti M. Johnsoną iš jo pareigų.

Kraštutinių pažiūrų respublikonė ir Donaldo Trumpo bendražygė Marjorie Taylor Green socialiniame tinkle „X“ piktinosi tuo, kas anot jos buvo respublikono M. Johnsono „kapituliacija“ prieš demokratų partiją, tvirtindama, kad respublikonų rinkėjai prarado pasitikėjimą politiku. Ji pridūrė, kad politikas išdavė amerikiečius ir neapsaugojo JAV pietinės sienos – tai yra dažna paramą Ukrainai oponuojančių respublikonų pozicija.

„M. Johnsonas vėl priėmė įstatymą padedamas demokratų, o dauguma respublikonų balsavo prieš, – socialiniame tinkle „X“ pyko politikė. – Jis yra ne tik mūsų partijos išdavikas, bet ir mūsų šalies išdavikas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.