Iranas perspėjo Izraelį nepulti branduolinių objektų

Ketvirtadienį aukšto rango Revoliucinės gvardijos generolas pagrasino smogti į Izraelio „branduolinius objektus“, jei Izraelis užpuls Irano atominius objektus, pranešė valstybinė žiniasklaida, Iranui laukiant atsakomųjų veiksmų už precedento neturinčią Teherano ataką savaitgalį.

Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 4:59 PM, atnaujinta Apr 18, 2024, 5:01 PM

Izraelio kariuomenės vadas pažadėjo reaguoti į Irano ataką iš oro, kuri iš esmės buvo atremta, pasaulio lyderiai ragino neeskaluoti padėties.

Izraelio pareigūnai nesako, kada ir kur šalis imsis atsakomųjų veiksmų, tačiau Ahmadas Haghtalabas, Revoliucinės gvardijos branduolinio saugumo vadovas, sakė, kad Iranas „neabejotinai“ atsakys į bet kokią ataką prieš jo branduolines vietas.

Jis sakė, kad kontrataka bus nukreipta į Izraelio branduolinius objektus ir tam bus panaudota pažangi ginkluotė. A. Haghtalabą citavo Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA. Jis sakė, kad Izraelio atakos prieš Irano branduolinius objektus „grėsmė“ gali paskatinti Teheraną „persvarstyti ir pakeisti deklaruojamą branduolinę politiką“, bei išsamiau nepaaiškino. Islamo respublika visada tvirtino, kad jos branduolinė programa yra taiki, ir neigė siekianti sukurti atominę bombą.

Pasak A. Haghtalabo, Iranas „identifikavo“ Izraelio branduolinius centrus ir turi „būtiną informaciją apie visus taikinius“. Yra žinoma, kad Izraelis turi branduolinių ginklų, nors niekada to nepripažino.

Pirmadienį Tarptautinės atominės energetikos agentūros vadovas Rafaelis Grossi sakė, kad tą dieną, kai Teheranas paleido į Izraelį dronus ir raketas, „saugumo sumetimais“ Irane buvo uždaryti visi branduoliniai objektai.

Atakai prieš Izraelį vadovavęs Revoliucinės gvardijos aviacijos ir kosmoso padalinio vadas Amirali Hajizadehas ketvirtadienį sakė, kad per ataką Iranas panaudojo tik „senus ginklus ir minimalią galią“. „Mes dar nepanaudojome“ balistinių raketų, sakė jis ir pridūrė, kad Iranas „su minimalia galia įveikė maksimalią Izraelio ir jo sąjungininkių galią“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.