Portugalijoje prisaikdinta mažumos vyriausybė

Praėjus daugiau nei trims savaitėms nuo pirmalaikių parlamento rinkimų Portugalijoje, prisaikdinta naujojo premjero Luíso Montenegro konservatorių vyriausybė. Vyriausybės vadovas, kuris pagal išsilavinimą yra teisininkas, ir 17 jo ministrų bei ministrių antradienio vakarą Ajudos rūmuose Lisabonoje davė priesaiką. Ją priėmė prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa.

Portugalijos vėliava.<br>123ef.com asociatyvi nuotr.
Portugalijos vėliava.<br>123ef.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-03 09:30

Pirmasis mažumos vyriausybės, suformuotos po kovo 10 d. vykusių rinkimų, posėdis vyks trečiadienį. L. Montenegro antradienį paragino opoziciją „leisti dirbti“ naujajai vyriausybei. „Mes viltingai žvelgiame į ateitį“, – sakė 51-erių premjeras.

Tačiau Lisabonoje tvyro netikrumas. Pirmasis išbandymas naujojo premjero laukia jau po pusantros savaitės. Tada jis parlamentu turės pristatyti savo vyriausybės programą. Dėl jos bus diskutuojama ir balsuojama balandžio 11 ir 12 dienomis. Jei programa būtų atmesta, ES šalia gresia blokada ir nauji rinkimai.

L. Montenegro vadovaujamas konservatorių Demokratinis aljansas (AD) kovo 10 d. vykusiuose rinkimuose laimėjo daugiausiai balsų ir nežymia persvara įveikė daugiau kaip aštuonerius metus valdžioje buvusius socialistus (PS), tačiau absoliučios daugumos neiškovojo. AD turi tik 80 mandatų iš 230. Nepaisant to, prezidentas pavedė L. Montenegro formuoti vyriausybę.

Didžiąja rinkimų nugalėtoja laikoma André Venturos dešinioji populistinė partija „Chega“ („Pakaks“), kurią L. Montenegro ir kiti kritikai vadina rasistine. Ji savo mandatų skaičių padidino daugiau kaip keturis kartus – nuo iki šiol 12 iki 50 ir tapo trečia stipriausia jėga. L. Montenegro atmetė bendradarbiavimą su „Chega“. „Didelė koalicija“ tarp konservatorių ir socialistų Portugalijoje laikoma neįmanoma dėl neįveikiamų nesutarimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.