V. Zelenskis atskrido į Stambulą derybų su R. T. Erdoganu

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį atskrido į Stambulą derybų su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu dėl Rusijos invazijos ir laivybos Juodojoje jūroje.

V. Zelenskis ir R. T. Erdgoanas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir R. T. Erdgoanas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 3:13 PM, atnaujinta Mar 8, 2024, 3:54 PM

V. Zelenskis, lydimas delegacijos, į kurią įeina ir gynybos ministras, turi susitikti su R. T. Erdoganu jo biure Dolmabahce rūmuose, pranešė valstybinė televizija TRT. Pasak Turkijos prezidentūros, penktadienio vakarą abu lyderiai surengs spaudos konferenciją.

V. Zelenskio biuras nurodė, kad lyderiai aptars Kyjivo pasiūlymą, kaip užbaigti konfliktą, taip pat „Juodosios jūros navigacijos saugumą, pasaulinį maisto stabilumą, Ukrainos karo belaisvių ir Rusijoje laikomų politinių kalinių paleidimą“.

NATO narė Turkija per trečius metus trunkantį karą siekia palaikyti gerus santykius su Maskva ir Kyjivu, R. T. Erdoganas save pateikia kaip svarbiausią tarpininką ir galimą taikdarį.

Turkijos diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Ankara „dar kartą pabrėš savo tvirtą paramą Ukrainos, įskaitant Krymą, teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei“.

„Laikas dialogui“

Pirmosiomis karo savaitėmis Turkija surengė Kyjivo ir Maskvos derybas dėl ugnies nutraukimo, bet jos nedavė vaisių. Ankara nori atgaivinti pokalbius. „Abi šalys dabar pasiekė ribą, ką gali pasiekti per karą, – šį mėnesį sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas. – Manome, kad laikas pradėti dialogą dėl ugnies nutraukimo“.

Turkijos strateginė padėtis prie Juodosios jūros ir Bosforo sąsiaurio kontrolė suteikia jai unikalų karinį, politinį ir ekonominį vaidmenį šiame kare. 2022 m. liepą Ankara ir Jungtinės Tautos tarpininkavo Juodosios jūros grūdų susitarimui, tai buvo kol kas reikšmingiausias Kyjivo ir Maskvos sandoris, tačiau Maskva pasitraukė iš iniciatyvos, leidusios saugiai eksportuoti Ukrainos žemės ūkio produktus per Juodąją jūrą, kurioje apstu minų. Po metų Maskva pareiškė, kad šio susitarimo sąlygos yra nesąžiningos.

Nuo tada Kyjivas išveža eksportą alternatyviu laivybos maršrutu palei pakrantes. Turkija atkakliai siekia susitarimo, kad kroviniai vėl būtų vežami per tarptautinius vandenis.

Pernai po vizito Turkijoje V. Zelenskis grįžo namo su penkiais „Azovo“ pulko vadais, pagal belaisvių mainų susitarimą su Maskva turėjusiais likti Turkijoje iki karo pabaigos.

Penktadienį Ukrainos prezidentas taip pat lankysis laivų statyklose, kuriose statomos korvetės Ukrainai, ir susitiks su Turkijos gynybos įmonėmis, pranešė V. Zelenskio biuras.

Ryšiai su Rusija

Turkijos Vakarų sąjungininkės susirūpinusios dėl Ankaros ryšių su Maskva. Turkija kliaunasi energijos šaltiniais iš Rusijos ir padeda jai išvengti Vakarų sankcijų, dėl to kelios Turkijos įmonės, padėjusios Rusijai įsigyti prekių, kurias gali panaudoti jos ginkluotosios pajėgos, užsitraukė JAV sankcijas.

R. T. Erdogano ir V. Zelenskio susitikimas vyksta po savaitės, kai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per diplomatinį forumą Antalijoje susitiko su kolega iš Turkijos H. Fidanu. Praėjusį mėnesį Turkijoje turėjo lankytis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, bet atidėjo kelionę. Kremlius pareiškė, kad vizito laikas perkeltas, bet jokios datos nenurodė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.