R. T. Erdoganas po kelionės pas V. Orbaną: Ukrainai nepavyks įstoti į ES

Antradienį Turkijos Prezidentas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Europos Sąjunga galiausiai sustabdys Ukrainos ir Moldovos stojimo procesus ir pridūrė, kad Ankara jau seniai nusipelnė teisės įstoti į bloką.

R. T. Erdoganas ir V. Orbanas,<br> AFP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas ir V. Orbanas,<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 4:02 PM

Politikas sakė, kad organizacija pasielgs su Ukraina ir Moldova taip pat, kaip pasielgė su Ankara, „įšaldydama“ jų paraiškas.

„Kandidatės statuso suteikimas nereiškia, kad jos taps ES narėmis. Su jomis prasidės procesas, kuris taip pat bus sustabdytas“, – kalbėjo R. T. Erdoganas po vizito Vengrijoje. Turkijos vadovas užsiminė, kad Ankara yra kandidatė į ES nuo 2005 m. ir yra labiau nusipelniusi šio šanso nei Ukraina. Anot jo, neteisinga, kad Turkija „metų metus laukia“ teigiamo sprendimo savo sąskaita.

„Neteisinga, kad Turkija, kuri yra labiau pasirengusi įstoti į ES nei kai kurios valstybės narės, metų metus laukia prie durų dėl politinių kliūčių“, – pyko jis.

R. T. Erdoganas nurodė, kad Turkija strateginiu ir ekonominiu požiūriu turi daugiau potencialo, todėl jau seniai išsikovojo teisę „būti ES“.

„ES dabar turi ištaisyti šią klaidą“, – teigė jis.

Turkijos prašymas dėl narystės ES buvo įšaldytas daugelį metų. Bloko susirūpinimą kelia kelios priežastys: bloga žmogaus teisių padėtis Turkijoje, regioninės politikos problemos, ypač rytinėje Viduržemio jūros regiono dalyje, ir Kipro klausimas.

Praėjusią savaitę ES vadovai susitarė pradėti derybas su Ukraina ir Moldova. Tačiau blokas negalėjo susitarti dėl 50 mlrd. eurų finansinės pagalbos Kijevui paketo, nes tam pasipriešino Vengrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.