Sakartvele dešimtys tūkstančių žmonių susirinko švęsti sprendimo suteikti šaliai kandidatės į ES statusą

Dešimtys tūkstančių žmonių penktadienį išėjo į Sakartvelo sostinės Tbilisio gatves švęsti Europos Sąjungos (ES) sprendimo nukreipti šalį į oficialų narystės kelią.

Sakartvelas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sakartvelas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2023, 5:16 PM, atnaujinta Dec 15, 2023, 5:17 PM

Džiūgaujančios minios su Sakartvelo ir ES vėliavomis užplūdo Tbilisio centrinę Laisvės aikštę kitą dieną, kai ES lyderiai per viršūnių susitikimą Briuselyje suteikė Tbilisiui oficialų kandidato statusą, pranešė įvykio vietoje buvęs AFP žurnalistas.

„Sveikinu su šiuo istoriniu įvykiu. Tegyvuoja vieningas, stiprus, europietiškas Sakartvelas!“, – miniai sakė ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis. Orkestras atliko Sakartvelo himną ir Europos Sąjungos himną „Odė džiaugsmui“.

Su valdančiąja partija „Sakartvelo svajonė“ nesutarianti prezidentė Salomė Zurabišvili nebuvo pakviesta ant podiumo – tai pabrėžia didžiulį susiskaldymą Sakartvelo politikoje. Prezidentė stovėjo minioje. „Tai puiki šventė. Žengėme labai svarbų žingsnį ES link“, – sakė ji žurnalistams.

Sakartvelas, Moldova ir Ukraina pateikė prašymus įstoti į ES, kai Kremlius pernai pradėjo karą Ukrainoje. ES suteikė kandidatės statusą Kyjivui ir Kišiniovui, o Tbilisį paragino pirmiausia reformuoti teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią. Lapkritį Europos Komisija rekomendavo ES lyderiams suteikti Sakartvelui oficialų kandidatės statusą su išlyga, kad Tbilisio vyriausybė pradės reformas.

Narystė ES yra įtvirtinta Sakartvelo Konstitucijoje, apklausos rodo, kad už ją pasisako maždaug 80 proc. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.