Laukiantys ES sprendimo kartvelai surengė proeuropietiškas eitynes

Sakartvelo nevyriausybinės organizacijos šeštadienį, likus savaitei iki Europos Sąjungos sprendimo suteikti ar ne šaliai kandidatės į nares statusą, sostinėje Tbilisyje surengė proeuropietiškas eitynes.

Demonstracija Tbilisyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Demonstracija Tbilisyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 3:32 PM, atnaujinta Dec 9, 2023, 3:33 PM

Gruodžio 14–15 dienomis vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime ES vadovai ketina diskutuoti dėl oficialaus kandidato į narius statuso suteikimo Tbilisiui ir dėl stojimo derybų su Ukraina ir Moldova pradžios.

Mušdami būgnus, mojuodami ES ir Sakartvelo vėliavomis, keli šimtai šalies NVO atstovų šeštadienį žygiavo pagrindine Tbilisio gatve – Rustavelio prospektu.

„Kartvelų vienybė turi lemiamą reikšmę mūsų kelyje į ES, – sakoma eitynių organizatorių pareiškime. – Turime dar kartą pademonstruoti savo vienybę ir užtikrinti, kad mūsų balsas būtų išgirstas“.

Prezidentė Salomė Zurabišvili prisijungė prie mitingo Tbilisio Europos aikštėje, kur demonstrantai išskleidė 33 metrų ilgio ir 22 metrų pločio ES vėliavą, kuri, organizatorių teigimu, yra „didžiausia pasaulyje“.

„Esu įsitikinusi, kad tapsime kandidatais į ES, nes mes, kartvelai, priklausome Europai“, – AFP sakė viena iš mitingo dalyvių, 20 metų studentė Marika Gerliani.

Kitas demonstracijos dalyvis, 60 metų matematikas Nika Tvauris, sakė: „Kalbame apie Sakartvelo sugrįžimą namo. Labas, Europa, viso gero, Rusija“.

Sakartvelas pateikė paraišką dėl narystės ES kartu su Ukraina ir Moldova po to, kai 2022 metų vasarį Rusija įsiveržė į savo provakarietišką kaimynę.

ES vadovai suteikė Kyjivui ir Kišiniovui kandidato statusą, o Tbilisį paragino pirmiausia įgyvendinti teismų ir rinkimų reformas, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią.

Lapkritį Europos Komisija rekomendavo ES vadovams suteikti Tbilisiui oficialų kandidato statusą. Rekomendacija buvo pateikta su išlyga, kad Sakartvelo vyriausybė imsis reformų, „kurios atspindėtų tikruosius didžiosios jos piliečių daugumos siekius įstoti į Europos Sąjungą“.

Narystė ES ir NATO yra įtvirtinta Sakartvelo konstitucijoje, o ją remia apie 80 proc. šalies gyventojų, rodo viešosios nuomonės apklausos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.