Sakartvelo Konstitucinis Teismas atvėrė kelią nušalinti prezidentę

Pirmadienį Sakartvelo Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Europos Sąjungai (ES) palanki prezidentė Salomė Zurabišvili pažeidė Konstituciją, neteisėtai keliavusi į užsienį. Šis sprendimas atveria kelią jos nušalinimui.

S. Zurabišvili.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Zurabišvili.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 3:38 PM, atnaujinta Oct 16, 2023, 3:39 PM

„Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili pažeidė Konstituciją“, kai be vyriausybės sutikimo lankėsi užsienyje, pareiškė Sakartvelo Konstitucinio Teismo pirmininkas Merabas Turava, valdančiajai partijai siekiant pradėti apkaltos procesą.

Rugsėjo mėnesį valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ parlamentarai ėmėsi žingsnių nušalinti prezidentę, opozicija vis labiau baiminasi, kad Tbilisis tolsta nuo Europos Rusijos link.

Valdančiosios partijos įstatymų leidėjai sakė, jog S. Zurabišvili be vyriausybės leidimo susitiko su užsienio lyderiais, kad paskatintų Sakartvelo narystę Europos Sąjungoje. 71 metų S. Zurabišvili eina prezidentės pareigas nuo 2018 metų.

Vis dėlto Sakartvelo valdančioji partija pripažįsta, kad jos galimybės nuversti S. Zurabišvili menkos, nes ji turi tik 84 vietas parlamente, o prezidentės apkaltai reikia mažiausiai 100 įstatymų leidėjų pritarimo. Opozicinės partijos pareiškė nepritarsiančios S. Zurabišvili nušalinimui.

Europos Sąjungos vadovas Charle‘ias Michelis praėjusį mėnesį Briuselyje susitiko su S. Zurabišvili ir dar kartą patvirtino bloko įsipareigojimą Sakartvelo keliui į Europą bei kalbėjo apie reformas, kurias šalis turi įgyvendinti.

Maskvos ir Tbilisio santykiai daugelį metų buvo priešiški, tačiau pastaraisiais metais ministro pirmininko Iraklio Garibašvilio vadovaujama Sakartvelo vyriausybė ėmėsi veiksmų suartėjimo link. Kovo mėnesį Sakartvelą sukrėtė protestai, kai vyriausybė pagal Rusijos pavyzdį norėjo priimti įstatymą dėl „užsienio agentų“, o gegužę vyriausybė atnaujino tiesioginius skrydžius į Rusiją ir sulaukė ES pasmerkimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.